Den nye allmennkringkasteravtalen mellom TV 2 og staten løper, og det betyr at den kommersielle tv-kanalen kan se frem til støtte på 135 millioner kroner årlig de neste fem årene i bytte mot å levere allmennkringkasterinnhold.

Les også: TV 2-sjef om VG-rapporten: - Vi tror på Sofie. Dette svekker ikke vår sak

Nå kommer første utbetaling i form av 33,7 millioner kroner, som utgjør en fjerdedel av maksbeløpet på 135 millioner kroner årlig.

- Den endelige kompensasjonen for 2019 blir først fastsatt når Medietilsynet vurderer allmennkringkasterregnskapet il TV 2, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Penger på forskudd
Velsand i Medietilsynet sier det ikke er slik at TV 2 skal sende over noe delregnskap for hva kanalen har levert av allmennkringkasting så langt.

- Nei, det skal de ikke. Medietilsynet vil sjekke at de overholder vilkårene i avtalen det påfølgende året. Da vil vi ha en rapport og gjennomgang på samme måte som vi har med NRK.

- Så pengene kommer forskuddsvis?

- Ja, de får utbetalt 135 millioner kroner inneværende år.

Det er først i april 2020 at skal TV 2 levere informasjon til Medietilsynet der selskapet viser hvordan kravene i avtalen er oppfylt i 2019.

Kravene i avtalen forutsetter at kanalen blant annet må produsere nyhetssendinger fra Bergen, norskspråklige program for barn og unge, norsk film og tv-drama.

- Medietilsynets oppgave er å sikre at TV 2 får riktig kompensasjon for å levere allmennkringkastingsoppdraget, og at den offentlige støtten ikke kryss-subsidierer TV 2s øvrige virksomhet, sier Mari Velsand.

- Vi skal levere på det vi har lovet
TV 2-sjef Olav T. Sandnes sier kanalen i 2019 skal levere som lovet i søknaden til allmennkringkasteravtalen.

- Vi skal levere på det vi har lovet, så vil vi ved årets slutt se hvor store merkostnadene på avtalen har vært. At beløpet utbetales fire ganger i året, der første utbetaling kommer nå, er i og for seg ikke noe nytt, sier han.

Han sier kanalen er i full gang med å fylle kravene i avtalen både hva gjelder nyheter, drama og programmer til barn og unge. Særlig på nyhetsfronten har det skjedd mye, der Sandnes viser til at TV 2 har startet året med å hente inn flere nye ansatte i nyhetsavdelingen i Bergen.

- Vi lyste ut ti stillinger og har allerede ansatt åtte i Bergen, opprettet Lab 2 og er i ferd med å ansette for de to siste stillingene. Lab 2 skal være et kraftsenter for nyhetsjournalistikk for hele TV 2-huset. Sammen med nyansettelsene er dette direkte konsekvenser av avtalen. Det er ikke direkte krav, men noe vi har mulighet til å gjøre fordi vi har en slik avtale, sier Sandnes.

- Var nyhetsoppdraget et underskuddforetagende i første kvartal i år?

- Vi leverer et allmennkringkasterregnskap på slutten av året og det er ingen grunn til å tro at det ser vesentlig annerledes ut enn det som har ligget som forutsetning for avtalen, sier han.

- TV 2 har Skup-ambisjoner
TV 2-sjefen sier det «er viktig at det i Norge finnes flere tv-aktører som driver med nyhetsjournalistikk».

- Vi har kun NRK utenom TV 2, og avtalen er ment å sikre et alternativ til den offentlige allmennkringkastingen.

- Det ble nylig delt ut priser til den beste kritiske journalistikken i Norge på Skup-konferansen, men blant vinnerne og diplomene fantes verken TV 2 eller NRK. Med en slik avtale som den TV 2 har nå, er det godt nok?

- Jeg vil først og fremst gratulere Dagens Næringsliv med Skup-prisen, og VG og Tønsbergs blad med diplomer, det er vel fortjent og noe vi i TV 2 unner dem. Neste år har TV 2 igjen ambisjoner om å innkassere enten pris eller diplom, men enn så lenge gleder vi oss på våre konkurrenters vegne, det utfordrer og inspirerer oss. Og jeg må få si at lite står tilbake for det TV 2 har levert på nyhetsfronten det siste året, nå sist med saken om hvordan VG dekket dansevideoen av Trond Giske. Flere av Norges aller flinkeste journalister jobber i våre redaksjoner.

Les også: Skup-prisen til Dagens Næringsliv

Gikk med overskudd
Om pengene som nå kommer inn på konto brukes med én gang eller fryses på konto, sier Sandnes:

- De skal dekke de dokumenterte merkostnadene ved allmennkringkasteroppdraget, slik det vil fremkomme i regnskapet vi legger frem i slutten mars neste år. De vil gå til dekning av merkostnadene våre, sier Sandnes.

TV 2-konsernet hadde i 2018 et resultat på nesten 400 millioner kroner.

- Allmennkringkasteravtalen stiller en rekke krav til TV 2s innhold og organisering. Vi øker spesielt satsningen innenfor nyheter ved hovedkontoret vårt i Bergen. Det koster penger, men er en investering vi har ønsket å gjøre, fordi den er en så viktig del av vårt samfunnsoppdrag, sa Olav Sandnes til Kampanje da kanalen la frem sine regnskaptall for 2018. 

Les også: Ny rekordomsetning i TV 2 - overskuddet øker til 400 millioner

Dersom TV 2 kan dokumentere et underskudd på allmennkringkastingen, kan mediehuset motta en kompensasjon på opp mot 135 millioner kroner årlig eller hele 675 millioner kroner over de neste fem årene som avtalen løper.

TV 2s kompensasjon er en del av den direkte mediestøtten som i 2019 har økt til 530 millioner kroner. Fredag sist uke presenterte kulturminister Trine Skei Grande den nye mediestøttemeldingen, der også NRK-lisensen ble skrotet og erstattet med en ny NRK-skatt som skal gi den offentlige allmennkringkateren finansiering over statsbudsjettet - men da for en periode på fire år. 

Les også: Grande vil ha NRK inn på statsbudsjettet - kringkastingssjefen er kritisk

Her kan se Kampanje intervue medieministeren og få reaksjonene på den nye mediemeldingen: