Schibsted har fått ekslusivitet i kampen om det svenske aviskonsernet Stampen, skriver det svenske medienettstedet Medievärlden.

Prisen på Stampen Media kan havne på 150 millioner svenske kroner, som tilsvarer nærmere 140 millioner norske kroner. En avtale om kjøp kan være på plass om noen uker, skriver Medievärlden.

Stampens styreleder Martin Alsander vil ikke kommentere hvorvidt det norske mediekonsernet har fått eksklusivitet i forhandlingene.

- Vi har samtaler om ulike samarbeid. Det er viktig for å finne en bra og sterk struktur for å kunne utvikle lokaljournalistikken, sier han.

Nylig vant den svenske mediekjempen Bonnier, i allianse med norske Amedia, budkampen om det kriserammede mediekonsernet Mittmedia. Norske Polaris Media, med Schibsted som største eier, ble slått på målstreken.

Les også: Schibsted kan vinne budkamp om svensk aviskonsern før påske

Ble reddet fra konkurs
Nå er det Stampen Media som ligger i potten. Norske Schibsted  skal ha ligget best an, meldte den svenske avisen Svenska Dagbladet (SvD)., som er eid av Schibsted, nylig.

- Generelt kan jeg si at vi aldri kommenterer framtidige oppkjøp, uansett om de er aktuelle eller ikke, sa kommunikasjonsdirektør i Schibsted, Camilla Kim Kielland, til Kampanje.

Finansdirektør Trond Berger i Schibsted svarte slik:

- Vi kommenterer av prinsipp ikke ryktet, sa han til Kampanje.

- Ingen hemmelighet at vi har vært interesserte
Også Bonnier og danske JP/Politikens Hus skal være med i budkampen om Stampen, som utgir Göteborgs-Posten og flere lokalaviser på den svenske vestkysten.  

- Vi anser Göteborgs-Posten for å være en sterk publisistisk merkevare med en attraktiv markedsposisjon, og det ikke er noen hemmelighet at vi har vært interessert i Stampen. Utover det har jeg ikke ytterligere kommentarer, sier Stig Ørskov, administrerende direktør i JP/Politikens Hus, til Mediawatch.

Stampen ble reddet fra konkurs i 2016. Den gang skjøt tre Gøteborg-selskaper inn 81 svenske millioner kroner i en redningsoperasjon. 

Prisen på et gjeldsfritt Stampen skal ifølge Medievärldsen ligge på rundt 100 millioner svenske kroner. Men med ekslusivitet kan prisen presses opp mot 150 millioner svenske kroner, Medievärldens kilder.

Avviser at kassa er tom
Tidligere er det blitt meldt at Stampen Media igjen ha betydelige likviditetsproblemer og at aviskonsernet trenger et kapitaltilskudd på mellom 50 og 100 millioner svenske kroner. Ifølge SvD skal Schibsted være villig til å skyte inn penger raskt og så kjøpe hele selskapet i løpet av tre til fire år for en fastsatt sum. 

Styreleder Martin Alsander i Stampen har avvist at kassa er tom

- Det er helt feil. Vi har en god økonomi og fikk pressestøtte for noen uker siden, sa han til Sveriges Television.

Han bekreftet at Stampen har ulike samtaler og diskusjoner om framtiden, men ville ikke kommentere hvorvidt de snakker med Schibsted, Bonnier og JP/Politikens Hus.

- En sur helg
Skulle Schibsted få tilslaget, så blir det en revansje for det bitre tapet mot Bonnier i kampen om Mittmedia.

- Ja, vi var aktivt støttende til Polaris sitt forsøk til å ta over MittMedia, og synes det var veldig kjipt at det røyk på målstreken, sa Kristin Skogen Lund til Kampanje.

- Jeg kan bekrefte at det var kjipt. Vi jobbet så lenge og godt med Mittmedia-prosjektet, jeg vet at vi hadde en god løsning, så det var selvfølgelig leit at det gikk som det gikk. Det ble en sur helg for en uke siden, men det var ekstremt jevnt og vi fulgte Bonnier, som er et svensk kjempeselskap, helt til døren. Det er vi fornøyde med, det er et bevis på at det vi driver med gjøres riktig, sa konsernsjef Per Axel Koch i Polaris til Kampanje.

Les mer: Snytt på nytt av Bonnier: - Veldig kjipt (Abo)

Les også: Vil legge tapet mot Bonnier og Amedia bak seg: - Vi har betydelige ambisjoner om å bli større

Styreleder i Schibsted, Ole  Jacob Sunde, er blant toppene i konsernet som har uttalt at Schibsted har offensive planer i markedet framover.

- Schibsted er et vekstselskap. Vi har mange planer som vil materialisere seg i årene framover. Kristin Skogen Lund kommer ikke inn for å legge inn årene, hun kommer for å videreføre selskapet, sa Sunde til Kampanje nylig.

Les mer: Schibsted har planene klare for milliardsalg

Den første som kunne fortelle at Schibsted vurderte å kjøpe Stampen, var tidligere Bonnier- og TV4-topp og tv-sjef i Schibsted-eide Aftonbladet, Jan Scherman.  

Les mer: Tidligere medietopp: - Telenor vil kjøpe TV3-eier Nent