Artikkelen er oppdatert med kommentarer fra konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media.

Polaris Media har sammen med de svenske medieselskapene NWT Gruppen og VK Media inngått en avtale med Stampen Media og dets aksjonærer. Det bekrefter Polaris i en pressemelding ferdag formiddag.

Konsernsjef Per Axel Koch har presentert oppkjøpet i Göteborg i formiddag

- Det føles veldig godt, det blir en god inngang til påsken. Stampen er et veldig bra selskap som kan bli enda bedre, sier Koch i Polaris Media til Kampanje

Kastet seg rundt etter nederlag
De siste ukene har Schibsted vært pekt ut som favoritt til å overta Stampen. Det skjer nå indirekte ved at Schibsted er største eier i Polaris.

For Polaris og Schibsted er oppkjøpet en revansje etter at konsernene ble slått på målstreken av Bonnier og Amedia i budkampen om konsernet Mittmedia nylig. Også svenske Bonnier og danske JP/Politikens Hus skal ha ønsket å sikre seg kontrollen over Stampen, men denne gangen var det nordmennene som gikk seirende ut.

To uker etter Mittmedia-nederlaget, var samtalene med Stampen-eierne i gang. Første møte var 20. februar.

- Vi var veldig skuffet over at det ikke ble noe av Mittmedia, men det tok ikke lang tid før vi begynte å jobbe videre. Vi ble invitert til samtaler med Stampen og har jobbet med det siden da, forteller Koch.

Les mer: Snytt på nytt av Bonnier: - Veldig kjipt (Abo)

Les også: Vil legge tapet mot Bonnier og Amedia bak seg: - Vi har betydelige ambisjoner om å bli større

Vil ha digialvekst
Koch legger ikke skjul på at han og Polaris har fått mer appetitt på det svenske mediemarkedet, et marked som er langt mer fragmentert enn det norske. 

- Jeg er helt sikker på at det blir enda mer konsolidering i Sverige framover. Da vil vi kunne være med gjennom Stampen. Vi har nå en god allianse med de øvrige eierne av Stampen, og slik vil vi kunne videreutvikle nye allianser, sier han.

Stampen har slitt økonomisk de siste årene. Koch mener utsiktene er lysere nå.

- Jeg tror det blir et godt resultat allerede neste år. Det har vært en del utfordringer for Stampen de siste årene, men vi har ambisjoner om at resultatene skal være gode over tid, forteller han.

En av hovedoppgavene framover er å få fart på de digitale inntektene. 

- Vi har kommer lengre i arbeidet med å skape digitale annonseinntekter og brukerinntekter i Norge enn i Sverige. Her skal vi i Polaris kunne bidra til en bedre utvikling i Stampen, sier han.

Les også: Schibsted kan sikre seg svensk aviskonsern for 140 millioner kroner

Betaler 158 millioner
Investeringen skal gjøres gjennom et felles investeringsselskap, PNV Media, hvor Polaris Media vil eie 70 prosent, NWT Gruppen 20 prosent og VK Media 10 prosent. 25. april skal oppkjøpet etter planen tre i kraft.

Oppgjøret skjer ved at det ytes et aksjeinnskudd i Stampen Media på 60 millioner svenske kroner gjennom en rettet emisjon og et kjøp av aksjer fra eksisterende aksjonærer for 98 millioner svenske kroner. Polaris Media sin andel av investeringen blir samlet 111 millioner svenske kroner. I går meldte det svenske medienettstedet Medievärlden at prisen kunne ende på 150 millioner svenske kroner.

- Transaksjonen vil bli finansiert fra eksisterende kontantbeholdning i Polaris Media. Eksisterende aksjonærer har en salgsopsjon mot PNV Media som kan utøves i perioden 1. april til 30. juni i 2022 og 2023. Verdien vil baseres på historiske resultater og en markedsmessig multippel for medieselskaper, opplyser Polaris i meldingen.

Reddet fra konkurs
Etter transaksjonen vil PNV Media eie 51 prosent av Stampen Media. Polaris Media blir dermed morselskap i Stampen Media og vil konsolidere Stampen Media i konsernregnskapet. Eksisterende eiere i Stampen Media blir med videre som eiere, hvor Hjörne-familien fortsatt vil eie 14,6 prosent av aksjene og være representert i styret i Stampen Media med Peter Hjörne.

Stampen Media er Sveriges femte største mediekonsern, og eier blant annet Göteborgs-Posten, som er en av Sveriges største aviser. Konsernet omsatte i 2018 for 1,49 milliarder svenske kroner. I fjor hadde konsernet et driftsresultat justert for engangseffekter på minus 32 millioner svenske kroner.

Stampen ble reddet fra konkurs i 2016. Den gang skjøt tre Gøteborg-selskaper inn 81 svenske millioner kroner i en redningsoperasjon. Den svenske Hjörne-familien, som kjøpte Göteborgs-Posten i 1926,  fikk redusert sin eiermakt, men beholdt posisjonen som største eier etter omstruktureringen. Eksisterende eiere i Stampen Media blir med videre som eiere, hvor Hjörne-familien fortsatt vil eie 14,6 prosent av aksjene og være representert i styret i Stampen Media med Peter Hjörne. 

200.000 abonnenter
Stampen Media har seks mediehus, med Gøteborgs-Posten («GP») som det klart største med omtrent 125.000 abonnenter. GP vant Guldspaden i 2019 for sin gravejournalistikk, og alle mediehusene har ledende posisjoner i sine hjemmemarkeder. Stampen Media har samlet litt over 200 000 abonnenter, hvorav rundt 30 prosent er heldigitale. I tillegg til mediehusene består Stampen Media av VTD (distribusjonsselskap), Wallstreet (utendørsreklame) og tre gratisaviser samt 50 prosent eierskap i Ortstidningar i Väst.

Det nye styret vil bestå av Per Axel Koch (styreleder), Peter Hjörne (nestleder), Martin Alsander, Peter Markborn, Mats Muregård, Sture Bergman, og Per Olav Monseth, samt arbeidstakerrepresentantene Lisbeth Dahlgren, Lars Jonasson, Gabriella Mohoff og Marie Trollenvik.

Etter oppkjøpet vil Polaris Media eie 45 mediehus, hvorav 39 i Norge og 6 i Sverige. Utover dette eier også Polaris Media i Norge fem trykkerier og tre regionale distribusjonsselskaper.