Bare rundt halvparten av befolkningen lyttet til vanlig radio (FM, dab eller lokalradio), nettradio eller begge deler daglig i 2018. Det er bunnrekord.

Gjennomsnittlig lyttertid i befolkningen var på 1 time og 8 minutter, viser tall fra undersøkelsen Norsk Mediebarometer, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Dette er både den laveste andelen radiolyttere og den laveste lyttertiden vi har målt i løpet årene undersøkelsen har vært gjennomført, sier Emma Castillo Schiro, som er ansvarlig for Norsk Mediebarometer 2018.

Tallene viser at 71 prosent av befolkningen lyttet til radio daglig i 1991, før andelen falt gradvis fram mot 2000 da den stabiliserte seg på mellom 54 og 60 prosent fram til 2016, da det begynte å gå nedover igjen.

38 prosent av befolkningen hørte på DAB-radio daglig i fjor. Det er en økning fra 33 prosent året før. Antallet som har DAB-radio hjemme har økt fra 65 prosent i 2017 til 72 prosent i fjor. Så vidt over halvparten – 51 prosent – har DAB-radio i bilen.

NRK P1 er landets største kanal når det gjelder antall lyttere, mens P4 er på andreplass. P3 og Radio Norge følger rett bak. NRK P1 alene har en lytteroppslutning på 14 prosent, mend alle NRK-kanalene til sammen har en oppslutning på 27 prosent.

Antallet som hører på nærradio er åtte prosent, opp med to prosent fra 2017.

Til Kampanje sier Bjarte Øgrey i styringsgruppen for Radio følgende:  

- Som alle andre undersøkelser foretatt i fjor viser også SSB sin undersøkelse et fall i radiolyttingen. Nedgangen som fremkommer i SSB sin undersøkelse er på 7,5 prosent i 2018. Dette er særdeles udramatisk og nedgangen er mer eller mindre i tråd med alle andre undersøkelser fra fjoråret, sier han.

(©NTB)