«De skulle hatt så mye juling at de så bare baksiden av øyelokkene i tre mnd.» slår en Facebook-bruker fast i kommentarfeltet på NRKs sak om en tenåring som slår ned en 82 år gammel dame. Videoen av hendelsen er omtalt av flere nyhetsmedier i dag. Gjerningspersonene er ifølge NRKs egen sak mellom 14 og 16 år gamle.

«Merket for livet burde skje», svarer en annen i samme tråd.

NRKs sak ble lagt ut på NRK Nyheters Facebook-side kl. 12.15 og kommentaren over ble lagt ut allerede 12.23. Der ble den liggende som toppkommentar i over to timer og hadde på et tidspunkt 185 likerklikk av ulike slag, før den ble slettet av NRKs moderator.

«Må opprettes skuddpremie»
Andre kommentarer gikk enda lengre i sin voldsoppfordring. «Der røk strikken. Bevæpning. Det må opprettes skuddpremie på disse. Alle vet hvem», sto det i en kommentar som ble liggende på NRKs Facebook-side i en time før den ble slettet.

«Offentlig pisking», skriver en annen kl. 12.36. Kommentaren lå fortsatt ute da Kampanje sjekket kommentarfeltet 15.10. Det gjorde også kommentaren «Skulle vært banka bløte alle sammen. Gjeng med drittunger. Kjenner jeg blir forbanna», som ble publisert kl. 13.20.

NRK: - Har tatt ny vurdering
Når Kampanje ringer l
eder for sosiale medier i Nyhetsdivisjonen i NRK 15.30, Olav Haugan, tar det bare tre minutter før Haugan ringer tilbake for å fortelle at de fjerner saken fra sin Facebook-side.

- Vi har tatt en ny vurdering av hele saken og har bestemt oss for å fjerne den fra Facebook, sier Olav Haugan til Kampanje.

- Noen av de groveste kommentarene har blitt liggende ute i over to timer?

- Det kan stemme. Vi har fått mange kommentarer på denne og andre saker i dag, så når du ringer og spør om dette nå, så har vi tatt en vurdering om å ta bort saken sånn at den kun er tilgjengelig på NRK.no hvor det ikke er kommentarer

- Det er trist at folk som leser nyheter ikke klarer å oppføre seg og la være å komme med trusler i kommentarfeltet.

- Trenger NRK et større rigg for å moderere kommentarer på Facebook?

- Nei. Vi modererer alle saker fortløpende, men i dette tilfellet ble omfanget så stort at vi bestemte oss for å fjerne saken.

Dagbladet: - Uten tvil en sak som engasjerer
Også Dagbladet har lagt ut en sak om videoen på Facebook. De følger nøye med på utviklingen i kommentarfeltet, men har foreløpig ikke valgt å slette innlegget.

- Dette er uten tvil en sak som engasjerer mange i sosiale medier. Utgangspunktet for saken er en video som florerer i sosiale medier. Vi har i dag sett kommentarer på Facebook som har vært over streken. Nettopp derfor har vi brukt og bruker store ressurser på å moderere kommentarfeltet, sier nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet til Kampanje.

- Vil dere slette saken på Facebook?

-  Det er en løpende vurdering.