- Jeg er helt uenig i premisset om at dette kjøpet er dårlig for idrett, forbund og utøvere.

Det sier administrerende direktør i Nent-gruppen i Norge, Vegard Drogseth, som rett før påske kjøpte rettighetene til VM i alpint og nordiske grener i 2023 og 2025, samt verdenscup i alpint, langrenn, kombinert og hopp fra 2021 til 2026.

I går stod NRK-toppene skolerett i Kringkastingsrådet og forklarte hvordan dette kunne skje. Der advarte de idretten mot en modell som stenger ikke-kommersielle allmennkringkastere ute, mens pengene forsvinner til et mellomledd.

Les mer: NRK etter milliardsalget til Nent Group: - Pengene går til Kina, ikke til idretten

Nent-sjef Vegard Drogseth synes NRK-toppene tar bekymringene på forskudd.

- Det er mange som påstår å vite hvordan vi skal formidle dette. Trond Giske og Anette Trettebergstuen frykter at alt kommer til å havne bak betalingsløsninger, men det vi har sagt hele veien er at vi ønsker å gjøre rettighetene minst like tilgjengelig som det er nå. Det vil være like mye på åpne kanaler som nå og i tillegg skal vi vise absolutt alt på Viaplay. Det er intensjonen vår ikke bare for Norge, men for hele Norden.

- Bare spekulasjoner
Noe av det NRK-toppene kritiserte i går var hvordan idretten gjennom det internasjonale skiforbundet FIS nå går glipp av de store pengene, og at «overskuddet havner i Kina og ikke idretten» når man i dette tilfellet selger rettighetene til kinesiske agentselskapet Infront Sports & Media.

- Jeg kjenner ikke fordelingen mellom FIS og Infront og det tviler jeg på at Thor Gjermund Eriksen gjør også. Dette ser jeg på bare som spekulasjoner og det vil jeg ikke gjøre. Men jeg er sikker på at FIS ikke vil gjøre en deal som er dårlig for idretten og utøverne, sier Drogseth.

- Du deler ikke NRKs bekymring om at det blir mindre penger til idretten?

- Nei, jeg deler ikke den bekymringen. Historien har vist at kommersielle interesserer kan bygge store idretter videre, sier han.

Han tror heller på noe stort frafall blant sponsorene, som tidligere sponsorsjef Jacob Lund tidligere har uttrykt på Kampanje.

- Attraktiviteten til sponsorobjektene kommer ikke til å gå ned. Vi har som mål å gjøre vinteridretten tilgjengelig minimum i samme grad som i dag på åpne kanaler og viser alt på Viaplay.

- Er det bettingreklame som finansiere dette kjøpet?

- Nei, det vil finansieres av brukerinntekter, av distribusjonsinntekter og sponsor- og reklamepenger, og ikke nødvendigvis av bettingen. Betting er ikke et grunnleggende premiss, sier Nent-sjefen i Norge.

Vil samarbeide med andre
På Kringkastingsrådet denne uken trakk NRK-toppene også frem det «ikke bare nytter å putte på en rettighet på tv og tro at det går av seg selv». NRKs rettighetssjef viste til hvordan allmennkringkasteren jobber med å løfte rettighetene «gjennom nyheter og sosiale medier og med hjelp av journalister som driver med historiefortelling i verdensklasse».

- Mangler Nent-gruppen den redaksjonelle kraften til aktører som NRK og TV 2?

- Vi er et stort mediehus med flere radiokanaler som tilbyr nyhetssendinger, tv-kanaler og rene sportskanaler selv om vikke har de store redaksjonene som vi finneri NRK og TV 2. Men i tillegg til egen kraft ønsker vi å se på hvordan vi kan samarbeide med andre mediehus og partnere og se på hvordan vi kan bygge vinteridretten videre, sier han.

- Føler du at NRK-sjefen bidrar til å skape usikkerhet om vinteridretten?

- Det overrasker meg at både NRK og enkelte politikere sprer denne typen usikkerhet når vi er veldig tydelige på at vi vil løfte vinteridretten videre og allerede er store produsenter av sport i verdensklasse. Det er veldig unødvendig å skape denne usikkerheten. Vi kommer til å utvikle vinteridretten videre og det er hyggelig å høre fra fagfolk i sportsbransjen at de har troen på oss. Der får vi ros og klapp på skulderen.

Skiforbundet: - Ikke bra
Medieansvarlig Espen Graff i Norges skiforbund mener salget før påske «gir et godt bilde av virkeligheten i det internasjonale markedet».

- I mange av landene som har solgt sine rettigheter til Infront er det ikke forbud mot bettingreklame og derfor ikke et tema. I et norsk perspektiv støtter vi enerettsmodellen og det er vanskelig å vurdere i hvilken grad slike kjøp er mulig på grunn av bettingreklame. Det er opp til politikerne å regulere dette i Norge og for vår del må vi vurdere dette nærmere når de nasjonale rettighetene skal selges.

Verdenscuprenn i Norge, Østerrike og Sveits er nemlig ennå ikke solgt.

- Det er viktig å understreke at Skiforbundets norske rettigheter ikke er en del av det internasjonale salget som ble offentliggjort før påske. Vi kjenner ikke detaljer når det gjelder hverken kjøp eller videresalg, men mye tyder på at Infront sitter med en betydelig margin som ikke tilfaller idretten. Vi vurderer ulike strategier og løsninger og til slutt er det den totale verdien for Skiforbundet som er avgjørende for oss, sier Graff.

- Er det et problem i seg selv at et kinesiskeid selskap får gevinsten, og ikke idretten?

- Det er ikke bra hvis idretten velger modeller knyttet til salg der store inntekter tilfaller andre aktører. Samtidig er det internasjonale rettighetsbildet så krevende at det ofte er nødvendig å involvere slike selskaper. Idretten må lære av tidligere feil å sørge for at de får mest mulig kontroll på inntektene og pengeflyt, også når eksterne selskaper bistår.

Deler bekymringen:

Espen Graff, mediesjef i Norges skiforbund, på plass under vinter-OL i Pyeongchang, Skiforbundet sitter på rettighetene til verdenscup i Norge. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix