Med podkasten «Camel uten filter» gjør bloggeren Anita Krohn Traaseth et slags comeback, sju år etter at hun gjorde seg bemerket som bloggende administrerende direktør i Hewlett Packard. Den ivrige bloggingen tok - med noen få unntak - slutt da Anita Krohn Traaseth ble sjef for Innovasjon Norge, og i mellomtiden har hun fått ørene opp for podkast.

- Det har vært utrolig moro å sette seg ned, få en oppdatering på nye teknologiske plattformer og betydningen av lyd. Det kommer i en rekordfart, og jeg tror det kommer til å endre store deler av annonsemarkedet også, sier hun til Kampanje.

Tidspunktet er ikke tilfeldig. Anita Krohn Traaseth går av som administrerende direktør i Innovasjon Norge 31. mai og til høsten slipper hun sin første roman på Aschehoug forlag. Også den kalt «Camel uten filter». Rammefortellingen skjer i auditorium 2 i Georg Sverdrups Hus på Universitetet i Oslo.

- I 2012 blogget jeg i forbindelse med svineboka («Godt nok for de svina», red. anm) og kom veldig nær leserne og fikk mange innspill. Nå som jeg går ut av en mer offisiell rolle og kommer med en roman i høst, var det veldig naturlig å sette meg inn i nye plattformer. I 2019 vil jeg si at podkasten har tatt over for det bloggingen var i 2012, sier Traaseth.

Hun gjør det aller meste selv.

- Jeg gikk på Scandinavian Photo og kjøpte lydutstyr, fikk hjelp av venner og har sett på YouTube, lagde en regi og en plan for hva dette skal være, har lært meg teknologien, og avholder intervjuer og redigerer i Audacity, sier hun.

- Virkelig ikke noe man skal drive med
De tre første episodene av podkasten er allerede ute og har Hans Olav Brenner, Marie Simonsen og Henrik Langeland som intervjuobjekter. Nye episoder slippes hver søndag fremover.

- Hva er førende for gjestene og temaene du tar opp?

- Vi snakker om mye, blant annet om det å skrive, dette å lede og det å ta valg. Det er et bredt spekter av folk som jeg vil ta en prat med, og det skal være lange samtaler som er ustrukturerte og som forhåpentligvis gir lytterne noe å tenke over. Dette skal ikke være en podkast på 20 minutter, sier Traaseth.

«Camel uten filter» spiller både på å svelge kameler og å snakke uten filter. På coverbildet poserer Traaseth med en sigarett bak øret.

- Det er virkelig ikke noe man skal drive med. Det er en svakhet fra min side. Marie Simonsen har vært storrøyker og har slutta, og klarer hun å slutte, så skal jeg klare det. Dette er ikke en podkast som skal promotere sigaretter, heller det motsatte, understreker Traaseth.

Gleder seg til større frihet
- Har du savnet å uttale deg uten filter?

- Jeg har vært i en rolle de siste fem årene som har stilt litt andre krav til min deltakelse som samfunnsdebattant. Når jeg går ut av rollen, har jeg større frihet, og det gleder jeg meg til. Jeg er også spaltist i Aftenposten hver femte uke. Det å ha frie tøyler og skrive hva jeg vil, det er en glede.

- Du poserer foran et bilde av Ibsen på coverbildet til podkasten. Ligger det en symbolikk her?

- Jeg har brukt de siste årene til å sette meg inn i Ibsens arbeid, og i Kongs-Emnerne stiller han noen helt sentrale spørsmål som: hvorfor vil du bli leder, og hvorfor i all verden skal noen følge deg?

- Kan ikke leve av det
Når hun har levert fra seg nøklene i Innovasjon Norge og fått seg noen feriedager, er Anita Krohn Traaseth klar for en ny stilling i «et vekstselskap». Hvilket selskap det er snakk om, vil hun ikke ut med.

- Du skal ikke bli skjønnlitterær forfatter på heltid?

- Haha, nei, nå skal jeg publisere min andre bok, debutromanen min, og jeg tror ikke jeg kan leve av det.