Fem nye dramaserier for fire tv-kanaler fikk denne uken totalt 26 millioner kroner i produksjonstilskudd.

Blant annet blir det andre runde «Lykkeland», mens Nordisk Råds filmpris-nominerte Izer Aliu har skrevet serie om jordbrukere sammen med  «Lilyhammer»-manusforfatter Anne Bjørnstad - der Iram Haq blir med på regisiden. Dessuten er Nicolai Cleve Broch på plass både som skuespiller og serieskaper av et relasjonsdrama.

De fem ble plukket ut blant 14 søkere, som samlet søkte om nær 120 millioner kroner. Totalbudsjettene for søknadsprosjektene er nesten en milliard kroner, melder Filminstituttet  videre.

- Denne runden viser at aktiviteten i norsk drama bare øker, sammen med nivået, sier spillefilm- og dramaseriekonsulent Ståle Stein Berg, som mener mange store, ambisiøse og solide prosjekter gjør prioriteringen til en utfordring.

- Samtidig er det et imponerende spenn i både form og innhold. Ikke bare ser vi et generelt høyere nivå, sier Berg, som trekker frem kunstnerisk vågemot, vilje til å utfordre og evne til å formidle distinkte og engasjerende historier som et fellestrekk i mange av seriene.

Når også visningsplattformene er med på å satse samtidig som de gir frihet til skaperne, mener NFIs konsulent at det tegner et bilde av det Berg kaller «et vitalt og produktivt miljø som det er en glede å følge».

Dette er seriene:

  •  «Lykkeland 2» for NRK får 8,4 millioner kroner. Bak står Maipo med manusforfatter Mette M. Bølstad og regissør Petter Næss.
  •  «Let.s Die Together» for Viaplay får 4 millioner kroner. Bak den mørke dramakomedien om en gruppe suicidale som skal rane en bank står Monday Scripted og serieskaper og regissør Ole Endresen.
  • «Jordbrukerne» for NRK får 8 millioner kroner. Bak historien om en gruppe uvanlige jordbrukere i Telemark står Rubicon TV, med Anne Bjørnstad og Izer Aliu som serieskapere mens Aliu og Iram Haq har regi.
  • «Store barn» er arbeidstittelen for TVNorges humorserie som får 2,6 millioner kroner. Bak står Feelgood Scene Film og TV, med Mathis Fürst og Birgitte Wegener som serieskapere mens Fürst har regi.
  • «(K)jærlighet» for TV 2 får 3 millioner kroner. Ole Marius Araldsen og Nicolai Cleve Broch har skapt et relasjonsdrama om to par, og det er Anagram Norway som produserer mens Eigil Landmark er konseptregissør.