Navn: Hege Yli Melhus Ask

Alder: 45 år

Stilling/firma: Konsernsjef NHST Media Group

- Nylig deltok du i et panel der det blant annet VGs håndtering av Giske-videoen var tema. Har du gjort deg noen tanker om hvilke grep mediekonsern bør ta for å unngå å komme i samme situasjon som VG?

- Gode holdninger og en kultur for å søke råd hos leder eller kolleger når man er i tvil, er kanskje det viktigste for å redusere risiko for feil - det gjelder alle typer bedrifter. Gjør vi som mediekonsern feil, bør vi beklage så raskt som mulig og rydde opp for å minimere skaden og unngå gjentakelser. Mediebransjen har mye makt, og det forplikter.

- Bypåske eller fjellpåske?

- Det blir fjellet med hele familien. Gleder meg til hygge med sol, ski og rolig tempo - i den grad jeg kan kalle det rolig med barn på to og på fire år.

- Hva spiser og drikker du helst i påsken?

- Med små barn blir det nok mye av det samme som hjemme - sikkert med en stor dose av sjokolade og solbærtoddy på tur. På påskeaften har vi tradisjon med lammestek og litt god rødvin til. 

- Hvilken bok, film, serie eller podkast bør Kampanjes lesere bruke påsken på?

- Vi har sittet klistret til tv-en kveldstid for å se Netflix original-serien «Quicksand - Størst av alt». Den tar opp alvorlige tema samtidig som den er godt spilt og holder spenningen oppe. Som relativt ny i mediebransjen synes jeg også dokumentarserien «The Fourth Estate» på NRK og filmen «The Post» har vært underholdende og til ettertanke. Og så anbefaler jeg selvsagt podcastene «Mandagsmøtet» og «Finansredaksjonen».

- NSB skifter navn til Vy. Har du et bedre forslag?

- Nei, nå som NSB er konkurranseutsatt, skjønner jeg behovet for å skape en ny og felles identitet for hele konsernet. Jeg liker både navnet og logoen, og tipper begge er godt innarbeidet i løpet av kort tid.

- Hvor alvorlig synes du Giske-saken har vært for VG, og hva mener du konsekvensen burde blitt?

- Saken er alvorlig for VG, og resten av mediebransjen. Eventuelle konsekvenser i «Giske-saken» overlater jeg til VG-styret å ta stilling til.

- Er NRK-finansiering over statsbudsjettet en god løsning?

- Tiden har løpt fra tv-lisensen, som har vært knyttet til tv-apparatet og ikke er tilpasset den digitale utviklingen. Nytt forslag er også mer sosialt med finansiering via skatten så enslige betaler mindre enn for eksempel par med høy inntekt. Det er, som DN nylig sa på lederplass, viktig at NRK ikke blir for dominerende i en situasjon der andre medier strever med lønnsomheten. Kravet om ytterligere effektivisering av NRK er positivt, selv om jeg vil gi kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen honnør for betydelig omstilling når det gjelder innhold, modernisering og digitalisering av NRK.

- Hadde du streiket for klimaet dersom du gikk på ungdomsskolen eller videregående?

- Ja! Og jeg ville ha oppmuntret barna våre om de hadde vært gamle nok, selv om jeg har lite til overs for skulking. Ungdommene som deltar tar ansvar, viser lederskap og utålmodighet. Kanskje skolen burde innføre en dag hvert år for elever som vil vise sitt samfunnsengasjement. Flere bedrifter har gjort dette med stor suksess for både bedriftskultur og lokalsamfunn.

- Nå som Lambda nærmer seg ferdig, er du imponert eller skuffet over resultatet?

- Vi ser Lambda fra kontoret. På avstand er det imponerende, men det er ganske dominerende. Jeg tror det hadde vært enda finere om bygget var lysere i fargen som opprinnelig planlagt.

- Hva er det første du sjekker på mobilen når du står opp og hva er det siste du sjekker før du legger deg?

- Om morgenen skummer jeg DN Ekspress og norske og noen internasjonale nettaviser. Kveldstid sjekker jeg DN og nyhetsbildet generelt. Og så bruker jeg nok ofte et par minutter på noe fjas på Facebook.