Torsdag kveld brøt VG tausheten da VG la frem rapporten som evaluerer dekningen av en video av Trond Giske fra et besøk på Bar Vulkan i Oslo i februar. Der kom det frem at avisen tar sterk selvkritikk og mener saken aldri burde vært publisert og avisen opptrådte kritikkverdig i møte med kvinnen på videoen, Sofie.

Les også: VG-redaktør Gard Steiro skjermes: - Kritikkverdig, men ingen bevisst fabrikkering av sitater, slår rapport fast

Samtidig frikjenner rapporten VGs sjefredaktør og konkluderer med at avisens journalist Lars Joakim Skarvøy aldri feilsiterte kvinnen. 

- Det er to motstridende versjoner her. Dere sier at dere tror på Sofie, men samtidig så tror dere ikke at sitatet er fabrikkert. Så hva har dere egentlig konkludert med her? 

- Jeg har ikke konkludert i dette, jeg henviser til det som står i rapporten. Der står det at denne kildekontakten har vært kritikkverdig, hun har ikke har blitt hørt, og det som kommer i VG gir ikke uttrykk for hennes mening. Så har det vært et spørsmål, har jeg forstått, hvor man har drøftet om denne uttalelsen er fabrikkert. Der slår rapporten fast at det ikke er grunnlag for å si at sitatet er fabrikkert, sier sjefredaktør Gard Steiro til Kampanje.

- Så du tror på begge versjoner av historien?

- Jeg legger denne rapporten til grunn. Her har det vært to versjoner. En av grunnene til at man har jobbet med dette, er at man har prøvd å finne ut hva som har skjedd. Man har undersøkt notatblokker og e-poster. Folk får lese rapporten og danne seg et bilde av hva som har skjedd, sier Steiro.  

- Men jeg lurer på hva som er ditt bilde av hva som har skjedd?

- Mitt bilde har jeg fortalt til de som jobber med rapporten, og alt det som de mener er relevant, er tatt inn i rapporten.

Se videointervju med Gard Steiro her. 

TV 2: - Vi tror på Sofie
For én uke siden publiserte TV 2  en sak der kom tydelig frem at kvinnen som heter Sofie mente sitatet var oppkonstruert. TV 2s ansvarlige redaktør Olav T. Sandnes fulgte onsdag kveld fremleggelsen av den interne evalueringen og sier følgende om det som kom frem og TV 2s rolle.

- Vår rolle i denne saken har vært å drive kritisk og undersøkende journalistikk. Dette handler om den helt grunnleggende tilliten til mediene og da må vi dekke mediemakt på samme kritiske og undersøkende måte som vi dekker politisk makt og annen makt, så når VG har kommet til denne konklusjonen så legger vi til grunn at det ligger en grundig vurdering bak, sier Olav Sandnes.

Han sier TV 2 skal bruke tid på å lese rapporten.

- Det VG sier er at det er begått feil både av journalisten og redaktøren og de er også tydelige på at dette får konsekvenser for redaksjonene og de redaksjonelle rutiner. Det gjør VG for å gjenopprette tilliten til mediene. Det er derfor bra at VG offentliggjør rapporten slik de har gjort i kveld, slik at vi og andre kan ettergå det som blir sagt. 

- Svekker det TV 2s sak der Sofie stod frem med sin versjon og redegjorde for at sitatet hun ga til VG var oppkonstruert?

- Nei, jeg mener jeg ikke har hørt noe som svekker den saken i dag. Snarere oppfatter jeg at den bekrefter TV 2s sak. TV 2 tror på Sofie. Hun fremstår svært troverdig, og hennes versjon er støttet av annen dokumentasjon.

Tror på Sofie:

Selv om VG står på at sitatet «så ble det litt mye» ikke er fabrikkert, mener TV 2-sjef Olav T. Sandnes at VG-rapporten styrker deres egen sak der kvinnen på dansevideoen hevdet VG-journalist diktet opp sitatet. Foto: Eivor Eriksen.

- Krevende å være ansvarlig redaktør
Han legger samtidig til at det ikke er hans jobb som sjefredaktør i TV 2 «å kommentere konklusjonene til VG».

- Det er krevende å være ansvarlig redaktør for alt som foregår i en medieorganisasjon som publiserer 24 timer i døgnet, men da må vi også være forberedt på å ta konsekvensene når det gjøres feil, sier han.

Han sier det som utspilte seg i kveld må være en vekker for alle som driver med kritisk og undersøkende journalistikk.

- VG er en av de aller beste når det gjelder både den kritiske journalistikken og etikken, men når det først gjøres feil må vi andre også være forberedt på at det kan skje flere steder. Det må være en påminnelse om at mediene også skal dekke mediemakten, sier han.

- Vil dukke opp flere spørsmål
- Du er også sjefredaktør – synes du Gard Steiro gjør rett i å bli på sin post?

- Vår rolle er å drive journalistikk og når VG kommer til denne konklusjonen så regner jeg med at det er etter en grundig vurdering også vil det helt sikker dukke opp flere spørsmål når både vi og andre får lest rapporten.

- Hadde vi vært der vi er i kveld dersom TV 2 ikke hadde publisert sin sak om Sofie for en uke siden?

- Nei. Det er en selvfølge at TV 2 dekker en slik sak når TV 2 får slike opplysninger. Vi hadde forventet at de andre redaktørstyrte, seriøse mediene hadde gjort det samme dersom de hadde kommet over informasjon som avdekker makt og i dette tilfelle mediemakt, sier Sandnes. 

Permisjon med lønn
Til NRK sier VG-journalist Lars Joakim Skarvøy at Sofie sier kommer med en annen versjon enn den han selv fikk. Samtidig tar han også selvkritikk. 

- Jeg burde ikke ha presset henne, jeg ivaretok henne ikke på en god måte. Det beklager jeg sterkt. Men jeg vet ikke hvorfor hun forteller en annen versjon nå, sier VG-journalisten om intervjuet etter dansevideoen på Bar Vulkan.

Under onsdagens rapportfremleggelse kom det også frem at Skarvøy får seks måneders permisjon med lønn. 

- I løpet av denne perioden vil vi avklare hans rolle i VG, sier VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken.