I fjor sommer slo den svenske telegiganten Telia på stortromma og kjøpte kabel- og bredbåndsselskapet Get for 21 milliarder kroner og så, noen dager senere, Bonniers tv-virksomhet for 8,5 milliarder kroner. 

Nå skal angivelig Telenor vurdere et lignende trekk, ifølge tidligere Bonnier- og TV4-topp og tv-sjef i Schibsted-eide Aftonbladet, Jan Scherman. Han skriver i en kommentar i den svenske nettavisen Dagens Media at Telenor snuser på Nent, tidligere kjent som MTG Nordic. Nent driver TV3, Viasat 4, Viasport , strømmetjenesten Viaplay, satellittvirksomheten Viasat og radiokonsernet P4-gruppen. 

I samme kommentarartikkel hevder Scherman at Schibsted vurderer å kjøpe det svenske aviskonsernet Stampen.

Ordknappe i Telenor
Scherman mener å vite at «Telenor er på offensiven og vil slå tilbake mot Telia».

- Nent er akkurat nå i sluttfasen av sin børsintroduksjon som åpner for nye eiere. Telenor har stilt seg langt fram i køen, hevder Scherman.

Telenor-ledelsen i hovedkvarteret på Fornebu er ytterst ordknappe.

- Vi kommenterer ikke rykter eller spekulasjoner, sier Hanne Knudsen, kommunikasjonssjef i Telenor, til Kampanje. 

For ett år siden var MTG Nordic i ferd med å bli fusjonert med det danske telekonsernet TDC. Men danskene trakk seg offisielt fra planene om å overta MTGs nordiske tv-virksomheter etter kort tid. Årsaken var at et konsortium ønsket å kjøpe det danske teleselskapet og aktørene bak var negative til å fusjonere TDC og MTG Nordic. Dermed var det satt sluttstrek for et av de større, nordiske fusjonsdramaene i medie- og teleindustrien de siste årene.

Nå skal altså Telenor være blant aktørene som snuser på Nent, bare ett år etter at fusjonen med TDC havarerte. 

Les også: Gigantfusjon slår sprekker - bekrefter at konsortium legger inn bud på TDC

Les også:  MTG om TDC-kollapsen: - «Bad news» for den nordiske tv-industrien

Scherman har flere ganger spådd en konsolidering av telekom- og mediebransjen i Norden.

- Og det er derfor helt logisk hvis Telenor går i Telias fotspor, akkurat slk British Telecom i England gjorde for flere år siden. Telenor har siktet innstilt på Nent med gammel tv-virksomhet fra Stenbecks tid. Det handler om alt fra TV3 til Viaplay og egen satellittdistribusjon. Sistnevnte skulle matche perfekt med nordmennenes Canal Digital, og dermed muligheten til et sterkt grep på den såkalte DTH-distribusjonen, som fortsatt er stor og sterk, skriver Scherman.

Les også: Skal bruke 800 millioner på å slå Telia sammen med Get og Bonnier TV (Abo)

Les mer: - Telias milliardhandel kan endre tv-bransjen – og det kan skje raskt

Da Telia bladde opp for Get og Bonniers tv-virksomhet i fjor sommer, svarte Telenor slik da Kampanje spurte om Telenor vurderte å gjøre lignende oppkjøp. 

- Når det gjelder mulig fremtidige investeringer har vi sagt at vi gjennom solide, økonomiske resultater over tid har skaffet oss fleksibilitet dersom interessante muligheter skulle dukke opp, primært da innenfor våre kjerneområder og geografier. Ut over det kommenterer vi ikke på mulige framtidige investeringsobjekter eller-områder, svarte kommunikasjonssjef Atle Lessum i Telenor.

Les mer: Bonnier selger TV4 og C More til Telia for 8,5 milliarder

Les mer: Telia sikret seg Get - nå er stort tv-kjøp på trappene(Abonnement)

Telenor var indirekte eier av TV 2 gjennom sitt eierskap i daværende A-pressen fram til 2012. Telekonsernet presset gjennom et salg av TV 2-aksjene til danske Egmont, som tok full kontroll over norske TV 2.

Tidligere Bonnier- og TV4-topp og tv-sjef i Schibsted-eide Aftonbladet, Jan Scherman, var en av arkitektene bak planene om å etablere en nordisk, kommersiell kringkaster, kjent under navnet Nordic Broadcasting. Planene strandet i 2012. Jan Scherman ga Egmont mye av skylden. Forholdet mellom Scherman og Egmont-sjefene ble iskaldt etter at forhandlingene om å etablere en nordisk tv-gigant brøt sammen vinteren 2012. Scherman oppfattet samtalene om å skape en nordisk tv-gigant som forpliktende og beskyldte danskene for bedrageri da planene ble lagt i skuffen.

Les mer: Scherman kaller Egmont bedragere

 Les også: Tror Telenor og TV 2 må begrave stridsøksen for å møte ny tv-kjempe