Saken er oppdatert med kommentarer fra Dagbladet-redaktør Alexandra Beverfjord.

«Seriøst Alexandra Beverfjord og Frode Hansen – er Dagbladet helt off? Landet debatterer bloggernes skadelige påvirkning når de pusher sitt forskrudde skjønnhetsideal – og dere har dette på front?», skriver Agderposten-journalist og PFU-medlem Liv Ekeberg på Facebook med henvisning til to Dagbladet Pluss-saker med titlene «Johan (33) -forlenget penis: - Verdt pengene» og «Karin opererte kjønnsleppene: - Det beste jeg har gjort».

Til Kampanje forteller hun at hun måtte gni seg i øynene da hun gikk inn på Dagbladet.no i dag.

- Det er på høy tid at vi begynner å snakke om nettavisenes ansvar for å dytte på oss et dårlig selvbilde, både unge og eldre. Jeg må si at jeg gned meg i øynene da jeg så fronten på Dagbladet i formiddag. Terskelen for hva vi tåler av nakenhet og kroppsfokuserte saker er ganske lav, men jeg mener at det er oppsiktsvekkende at Dagbladet velger å sanke klikk på penisforstørrelse og kjønnsleppeoperasjon dagen etter at «Debatten» har samlet bloggerne Sophie Elise og Kristin Gjelsvik til et kraftig oppgjør om hva bloggere har ansvar for av skadelig påvirkning på kroppsidealer, sier Liv Ekeberg til Kampanje.

Tirsdag inviterte Fredrik Solvang til et blogg-oppgjør i «Debatten» på NRK1. Der møtte Kristin Gjelsvik blogg-kollegaen hun har kalt for Norges farligste forbilde; Sophie Elise Isachsen. Bakgrunnen for kritikken er blant annet et blogginnlegg Isachsen har skrevet om komplekser hun har for et høyt hårfeste og hvordan hun har fått tatovert på seg hårstrå. 

Sendingen ble sett av 511.000 i snitt, viser ferske tall fra Kantar Medias tv-undersøkelse. Bare debatten om strømpriser 31. januar har hatt flere seere av de 21 sendingene så langt i år. Den sendingen ble fulgt av 519.000 seere.

Les mer: Blogg-oppgjør nest mest sett i Debatten i år - tredoblet antall seere under 30 år

- Oppsiktsvekkende:

Liv Ekeberg, Agderposten og journalistene sin representant i Pressens Faglige Utvalg, går i dag kraftig ut mot Dagbladet. - Det er oppsiktsvekkende at Dagbladet velger å sanke klikk på penisforstørrelse og kjønnsleppeoperasjon, sier hun. Foto: NTB Scanpix/Håkon Mosvold Larsen

- Blir veldig dobbeltmoralsk
Blogg-debatten har også vært omtalt av Dagbladet, og Liv Ekeberg mener det er dobbeltmoralsk.

- Det blir veldig dobbeltmoralsk om vi skal løfte opp en nødvendig debatt i riksmedia og samtidig tjene penger på saker som promoterer utseendekorrigering som ikke er medisinsk motivert, sier hun.

- Mener du riksmedia og nettaviser har sluppet for billig unna i denne debatten?

- Ja, vi har i mange år rettmessig påpekt og kritisert ukebladene for hvilken påvirkning tynne modeller kan ha på jenter som sliter med spiseforstyrrelser, men jeg synes vi i for liten grad har diskutert aviser og særlig nettavisers ansvar for å gi plass til en type utseendefokusert journalistikk. Jeg vil legge til at det er forskjell på en artikkel om tannbleking i Lithauen og å promotere hvor lykkelig en kvinne har blitt etter å ha operert kjønnsleppene sine. Det er så kynisk at det gjør meg kvalm.

- Dette er Dagbladet Pluss-saker, har du lest dem?

- Jeg har ikke pluss-abonnement på Dagbladet, men jeg våger likevel å mene såpass tydelig om dette, for det er selve vinklingen på fronten jeg reagerer på.

Vil ikke mene noe om brudd
Hun mener sakene - slik de er vinklet på fronten - fremstår mer som reklame enn som redaksjonelt innhold.

- Jeg er veldig nysgjerrig på om Dagbladet reflekterer over sitt eget ansvar.

- Du sitter i PFU, aner du et brudd på Vær Varsom-plakaten?

- Jeg ønsker ikke å mene noe om dette er et brudd på Vær Varsom-plakaten. Det jeg mener noe om er vinklingen.

- Du peker på Dagbladet, men er de et isolert tilfelle?

- Jeg sier ikke at Dagbladet er den eneste som synder på denne måten, men jeg kommer også på at det denne vinteren har ligget en pluss-sak på forsiden i det som føles som ukesvis om mannen som hadde verdens lengste penis. Ingen er så dumme at de ikke skjønner at de gjør dette for å sanke klikk, og det er legitimt, men jeg vil gjerne vite hva sjefredaktøren mener om eget ansvar. Vi har så mange unge mennesker som sliter med et dårlig selvbilde og rapporterer om kroppspress og selvmordstanker. De får dette fra et sted.

Tar kritikken med stor ro:

Sjefredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, tar kritikken fra Liv Ekeberg med ro. - Jeg anbefaler Liv Ekeberg å lese disse sakene, sier hun.

Dagbladet-redaktør: - Er nok mer liberal enn andre
Sjefredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, mener Liv Ekeberg bommer med kritikken og «tar denne typen moralistiske reaksjoner helt med ro».

- Den store majoriteten av de sakene vi produsere som er langt over 100 saker hver dag er fra en lang rekke kategorier der nyheter, sport og underholdning er de største. Også har vi en rekke saksfelt vi jobber med det være seg helse, forbruker, bil, reise og sex og samliv. Her vil du finne flere saker om bil enn om sex og samliv, sier Beverfjord.

Hun sier videre at saker om sex og samliv «er en naturlig del av det store tilbudet av saker på Dagbladet».

- Selv om det utgjør en veldig liten andel av det vi produserer og skriver om, så er det et område som mange er opptatt av å lese om. Også vil jeg si at når vi lager den type saker så er vi opptatt av både grundighet og et bredt anlagt kildegrunnlag. Jeg anbefaler Liv Ekeberg å lese disse sakene, sier hun.

- Så Liv Ekeberg treffer ikke med kritikken sin føler du?

- Alt folk blir litt oppskjørtet av at vi skriver om tabutemaer og saker som handler om sex og kropp, er noe vi forholder oss til og har forholdt oss til lenge i Dagbladet. Det er ikke noe nytt i det. Men for oss handler det om å skrive om det som skjer av fenomener på dette området. Dagbladet er en tabloid og liberal avis og er nok mer liberal enn andre aviser når det gjelder å skrive og behandle saker om kropp og sex

- Hva tenker du om koblingen Ekeberg gjør til blogg-debatten?

- Jeg tenker at Liv Ekeberg først og fremst må lese sakene hun trekker frem som begge er både grundige og faktaorienterte.