Månedsandelene for februar er klare og de viser at det er NRK som går mest frem i tv-markedet i riksuniverset. Markedsandelen til NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen øker fra 30,8 prosent til 47,4 prosent.

- I en tid der utrolig mye har forandret seg i vår  medievirkelighet er det fortsatt noe som er som før, relativt sett kanskje enda sterkere. Nemlig at  direktesendt sport samler folk til tv-kjermen og de andre skjermene live mens det skjer. Og at vintersport samler flest når NRK sender fra et VM der Norge også gjør det best, sier analysesjefen i NRK, Kristian Tolonen, til Kampanje.  

Også TV 2 går kraftig frem og øker sin markedsandel fra 21,4 i februar i fjor til hele 26,3 prosent markedsandel i februar i år.

- Den åpenbare forskjellen på februar i fjor og i år, er OL. Nå ser vi at vi er tilbake på gammelt nivå og at fraværet av OL er til NRK og TV 2s fordel - og Discoverys disfavør. Det mest interessante er derfor hvordan vi står oss mot februar i 2017 og da ser vi at vi har en liten vekst, sier TV 2s kanaldirektør Trygve Rønningen.

- Hva skyldes den lille veksten? 

- Det er to ting. Vi utsatte premieren på «Farmen Kjendis» og så snuser den nye sportskanalen vår TV 2 Sport 1 på en prosent markedsandel. Så vi sender en varm tanke til Ole Gunnar Solskjær i februar, sier Rønningen. 

OL-smell for TVNorge
For det er ingen tvil om at februar i fjor var en spesiell måned i det norske tv-markedet, der Discovery for første gang inviterte til OL-fest i Pyeongchang og TVNorge satte ny bakkerekord i markedsandel for det amerikansk-eide tv-konsernet med hele 34,4 prosent. 

Discovery-gruppen går da også kraftig tilbake i tv-markedet i februar i år og det med hele 21,2 prosentpoeng til 13,2 prosent markedsandel i år.

- Vi visste godt at vi måtte smake på den sure OL-svien i år, så dette var vi jo forberedt på. Men det er aldri gøy med tilbakegang. Heldigvis har vi flere OL å se frem til, og i mars slipper vi flere av våre største premierer, inkludert den nye true crime-satsingen «Drapet i Holmenkollen». Så mars blir en spennende måned, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland

TV3 og Nent-gruppen økte markedsandelen i det samme universet 10-79 år med 0,2 prosentpoeng til 5,7 prosent.

- Etter en pangstart med Håndball-VM i januar er det tilfredsstillende å se at seerne har sluttet opp om kanalene våre også i februar. Spesielt gøy er det at vi har klart å slå igjennom med nysatsningen «I lomma på Silje» med Silje Sandmæl, som har levert så gode seertall lineært at vi må helt tilbake til 2015 for å finne bedre. Nå ser vi frem til en ny måned med premierer, blant annet «Paradise Hotel» om kort tid, sier Line Vee Hanum, kommunikasjonsdirektør i Nent.

Sterk nedgang i seing
Men selv om februar alltid er høytid i tv-markedet med mye seing, er det en kraftig nedgang i det lineære tv-konsumet i målgruppen 10-79 år på nesten 15 prosent fra 167 minutter til 143 minutter. 

- Det er den nedgangen vi har sett og som vi forventet, men heldigvis finner vi de fleste seerne igjen på strømmetjenesten vår. Dette er en jo en del av det vi skal drive med fremover som går på å lekke seere til nett og video on demand-tjenester. Dette er noe hele tv-industrien opplever og som vi alle er med å forsterke når vi bygger opp strømmetjenester som TV 2 Sumo, sier Rønningen. 

Her ser du utviklingen i markedsandeler i tv-markedet i februar i år. 

Tv-konsern Februar '18 Februar '17 Endring i %-poeng
NRK 47,4 30,8 + 16,6
TV 2 26,3 21,4 + 4,9
Discovery 13,2 34,4 - 21,2
Nent 5,7 5,5 + 0,2

N