Discovery og Norsk Toppfotball skal lage Norges første offisielle e-sportserie i fotballspillet FIFA. Navnet på den norske ligaen blir eSerien, som skal vises på Discoverys strømmetjeneste Dplay. Med på laget har de e-sport-selskapet Good Game, som blir turneringsoperatør for eSerien.  Bak selskapet står tidligere Discovery- og TVNorge-sjef Harald Strømme, som er i ferd med å bygge opp sin storsatsing på e-sport. I går ble det kjent at Strømmes selskap skal samarbeide med Norsk Tipping. E-sport blir snart en del av Norsk Tippings spilltilbud på Oddsen.

Bare et døgn senere er en ny allianse klar.

- Vi er svært glade for å få med oss Discovery på laget når vi lanserer eSerien. E-sport er i en rivende utvikling. Toppklubbene etablerer lag, og vi er selvsagt stolte av å kunne gi e-spillerne muligheter til å være med å utvikle deres «Eliteserie», sier administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland, i en pressemelding.

Les også: Strømme og Norsk Tipping blir nye spillkamerater - vil ha e-sport på Oddsen

Les også: Her er Strømmes nye stjerneteam - skal bygge e-sport i Norge (Abo)

- Veldig glad for å sikre oss rettigheten
eSerien vil være Norges første og eneste e-fotballiga i spillet FIFA og er en del av FIFA Global Series Qualifier. eSerien har premiere på Discoverys strømmetjeneste Dplay i april. eSerien vil også vises på Eurosport Norge.

- 18 toppklubber deltar i eSerien. eSerien vil være den eneste offisielle ligaen i Norge, der klubbene konkurrerer om å bli Norges første seriemester i FIFA fra EA SPORTS. I potten ligger en kvart million kroner, og viktige FIFA 19 Global Series poeng på veien mot å kvalifisere seg til FIFA eWorld Cup, sier Øverland.

 eSerien starter 9. april med et gruppespill, der lagene blir delt inn i fire grupper i første turnering. Gruppespillet avvikles over en periode på syv uker, hvor hvert lag spiller tre kamper mot alle lagene i sin gruppe. De to beste i hver gruppe går videre til et sluttspill, hvor en vinner kåres.

 – Vi er veldig glade for å sikre oss denne rettigheten, og alle vårens kamper i eSerien vil sendes gratis på Dplay. E-sport passer godt i vår digitale strategi, der målet er å ta en markant posisjon blant unge. eSerien styrker i tillegg vår satsing på Eliteserien, sier administrerende direktør i Discovery Networks Norway, Tine Austvoll Jensen. 

Har store forventninger
- Hvor stort kan dette bli?

- På sikt kan dette bli stort. Men det er i førsteomgang noe vi skal være med å bygge. Våre erfaringer fra Sverige og Danmark viser definitivt at det er en interesse rundt e-fotball på Dplay og TV. Vi forventer ikke et tresifret tusentall, men vi har hatt fine tall i våre naboland, og jeg tror også vi kan nå et helt nytt publikum med Dplay og Eurosport Norge med dette prosjektet, sier Discovery-sjefen til Kampanje.

Hun legger til:

- Forhåpnentligvis kan vi også lære mye av dette prosjektet, det er nytt fra alle parter, og vi skal bygge interessen på sikt, slik vi gjør med Eliteserien.

- Er det aktuelt med flere mediepartnere, Discovery har jo et samarbeid med VG? 

- Vi er alltid åpne for samarbeid, så lenge det tjener alle parter. Men dette er foreløpig et samarbeid mellom NTF, Good Game og Discovery.

Strømme: - Ekstra gøy at ringene sluttes
Første serierunde vil bli spilt i Nydalen i Oslo, hvor det rigges opp flere store studioer. Det er Harald Strømmes gaming-selskap Good Game som organiserer og gjennomfører serien sammen med produksjonsselskapet Monday, som produserer sendingene.

- Er det du som er arkitekten bak alliansen med din gamle arbeidsgiver Discovery og Norsk Toppfotball?

- Nei, det er det ikke, men da jeg fremdeles satt med Discovery-hatten på, begynte jeg å se på mulighetene for å satse på e-sport. Da startet jeg dialogen om å kjøpe kjøpe Gamer og Telenorligaen ut av Teknisk Ukeblad med tanke på Eurosport og Dplay som en framtidig rettighet. Så ble det ikke slik,  men året etter overtok jeg Gamer og Telenorligaen. Nå er det ekstra gøy at ringene sluttes på denne måten og at Good Game blir turneringsoperatør for Discovery, sier Strømme til Kampanje. 

Les også: Strømme satser på esport – kjøper Telenorligaen fra TU

Kjenninger fra fotballforhandlinger
- Det er ikke så mange år siden du som toppsjef i Discovery forhandlet med Norsk Toppfotball om fotballrettigheter. Har disse kontaktene innen fotball vært viktige i samtalene om samarbeid?

- Vi har gjennomført morsomme forhandlinger før og skapt gode ting sammen, så det var et godt utgangspunkt for å snakke sammen. Her var rollene annerledes, nå er det vi som skal organisere og produsere. Nå skal vi krumme nakken og samle kreftene. 

Han spår at eSerien vil bli en suksess på sikt.

- Jeg tror det kan bli veldig stort over tid. I aldersgruppen 15 til 20 år ser man mer på e-sport enn tradisjonell sport. E-fotball er en fin inngangsbillett til e-sportens verden. Det er så intuitivt å se på, terskelen er så mye lavere enn for annen e-sport, sier Strømme.