Torsdag møtes Kringkastingsrådet igjen. Da skal de både diskutere den nye dokumentarserie «113» og NRKs flytteplaner, men de skal også gå gjennom en bunke med klager. Denne gangen har det kommet inn 894 klager, og over halvparten av dem - 466 - er klager på en episode av «På tro og Are».

I denne programserien tar programleder Are Sende Osen for seg ulike religioner, og det er et program om buddhismen som har ført til klagestormen mot NRK. Episoden ble først vist i 2010, men den er nå også lagt ut på NRKs skoleside, og det har på ny satt sinnene i kok.

Mange av klagene er skåret over samme lest, og følgende tekst er en gjenganger blant klagene:

«Klage på programmet «På tro og Are» om buddhismen som brukes på NRK sin skoleside. Dette programmet ble opprinnelig sendt 23.11.2010 men er lagt ut på NRKs skoleside til bruk i KRE og RE fagene. Det inneholder grove usannheter om Buddhas kvinnesyn. NRK hevder her at «kvinner er mentalt underlegne menn og ute av stand til å forstå og praktisere læren hans». Dette har Buddha aldri sagt. Dette er faktisk motsatt av hva Buddha har sagt. I filmen blir Buddha også fremstilt som en fet baby. Buddhister fremstiller aldri Buddha på denne måten. Dette er sårende for buddhister. Jeg ber derfor om at programmet blir fjernet fra NRKs skoleside.»

Her kan du se programmet

Utrop har tidligere omtalt kritikken av programmet. Da fortalte NRKs livssynsredaktør Njord Røv at de anser saken som avsluttet.

- Ingenting har endret seg. Vi mener fortsatt at programmet ikke skal være leksikon eller oppslag, men heller gi informasjon på en lett og forståelig måte. 

Det har kommet inn nest flest klager på NRKs nettsak om politisk rådgiver Gjermund Øystese i KrF, som var vinklet på et intervju Øystese gjorde i 2017 hvor han sto frem som tidligere pornoavhengig.

Denne saken har det kommet inn hele 74 klager på. 

Kringkastingsrådet har også fått inn 45 klager på sportsdekningen til NRK. 24 av dem handler om «Helt Ramm - Alpestreker», som ble vister under ski-VM i Seefeld. Det er blant annet musikkvideoen med svenske Calle Halfvarsson som får seerne til å reagere.

«At mine lisenspenger skal gå til sånt som dette er helt forferdelig. Jeg ønsker at den fjernes omgående! Og at NRK-ledelsen tar grep for å sikre at man ikke har ledere med sånn manglende dømmekraft at man legitimerer sånt som dette. Humor? Nei, den kjøper jeg ikke», heter det i én av klagene.

Også Norges Skiforbund har reagert på videoen hvor Halfvarsson blant annet sager av hodet på pappfigurer av Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo.

Les mer: Skiforbundet reagerer på NRK-stunt