Kulturdepartementet orienterte torsdag formiddag NRK om at dagens kringkastingsavgift blir erstattet med en ny finansieringsordning med virkning fra 1. januar 2020. Forslag til ny, fremtidig finansieringsmodell for NRK blir presentert når kulturminister Trine Skei Grande mediestøttemeldingen legges frem under Landslaget for lokalavisers (LFL) landsmøte 2019 i Drammen i morgen.
At lisensen forsvinner har ligget i kortene lenge, men ny modell betyr også at NRKs lisensavdeling stenger dørene for godt. Lisensavdelingen ble etablert for 27 år siden og har 100 medarbeidere. Nå er det snart slutt.
Les også: Ny undersøkelse: Færre unge mener NRK-lisensen gir valuta for pengene
- Tung beskjed å få
Det ble slått fast på et møte hos Kulturdepartementet med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, økonomidirektør i NRK, Andreas Norvik, ordfører i Rana kommune, Geir Waage, og nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre til stede. På det samme møtet la Kulturdepartementet frem planer for opprettelse av 70 nye arbeidsplasser ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana.
- Det har lenge vært bred enighet om at NRK trenger en mer fremtidsrettet og forutsigbar finansieringsmodell. Samtidig får dette konsekvenser for NRKs lisensavdeling. Det er selvfølgelig en tung beskjed å få for våre medarbeidere ved lisensavdelinga. Dette er folk som gjennom mange år har gjort en viktig og god jobb for NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i en pressemelding.
- Samtidig er jeg glad for at regjeringens planer om etablering av 70 nye arbeidsplasser tilknyttet Nasjonalbiblioteket, sier Eriksen.
- Tøft
Andreas Norvik, økonomidirektør i NRK, er i ettermiddag i Mo i Rana. Sammen med ledelsen ved Lisensavdelinga har han kalt inn til et allmøte for å informere medarbeiderne.
– Det viktigste nå er å ivareta medarbeiderne som rammes. Hver enkelt har stått på og gjort en uvurderlig jobb for NRK, og vi skal gjøre det vi kan for å sikre en ryddig og trygg prosess fremover. Jeg er imponert over hvordan Lisensavdelinga har taklet å stå i usikkerhet i flere år. På den ene siden er det godt å få en avklaring. På den andre siden er det selvfølgelig veldig tøft, sier Norvik.
Les også: Slik blir regjeringens mediepolitikk: All mediestøtte i én ordning
Regjeringen går trolig for NRK-skatt
I mars 2016 vedtok alle partier, med unntak av Fremskrittspartiet, på Stortinget at NRK-lisensen skal skrotes og erstattes med en teknologinøytral og øremerket medieavgift. Rett før jul samme år gikk regjeringen inn for å utrede tre modeller:
Disse modellene er en husstandsavgift (tysk modell), en øremerket skatt (finsk modell) og en øremerket skatt på et fast beløp per person med visse fritak.
Disse modellene ble vurdert opp mot ordinær finansiering over statsbudsjettet.
I juni 2017 vedtok alle partier på Stortinget, med unntak av Ap og Sp, at alle innbyggere over en viss alder skal være med på å finansiere NRK, uavhengig om de har tv eller ikke. Det vil si en øremerket skatt. Samtidig vedtok stortingsflertallet en sosial profil skal ligge i finansieringsmodellen, for eksempel med et minimums- og et maksimumsbeløp. Det betyr at hvor mye man betaler avhenger av inntekten. Hvordan dette skal skje rent praktisk er noe regjeringen har utredet, og svaret ventes å komme i mediestøttemeldingen fredag. En av løsningene Rimmereid-utvalget har skissert er en avgift som er en fast prosentvis andel av personinntekten, for eksempel 0,68 prosent.
Rimmereid-utvalget, som la frem sine forslag til ny NRK-finansiering i 2016, gikk ikke inn for modellen der beløpet man betaler inn er styrt av inntekt. Tre av fire utvalgsmedlemmer stemte i stedet for den tyske modellen, også kalt husstandsavgift. Dette er en flat avgift som kreves inn uavhengig av om husstanden har tv eller ikke. Denne modellen omfavnet NRK-ledelsen i høringen om NRK-finansiering i 2016.
Les også: Vil vrake NRK-lisensen - foreslår en ny husstandsavgift
Men husstandsavgiften har altså alle partier, unntatt Sp og Ap, avvist. Både Høyre og Frp har også åpnet for å se nærmere på en finansiering over statsbudsjettet. Dette advarte Rimmereid-utvalget mot i 2016.
Trine Skei Grande sitter på fasiten fram til i morgen.
Kommentér