Håndball-VM sørget for nok en sterk start på året for tv-kanalene i Nordic Entertainment Group. TV3 var den kanalen i markedet som hadde størst vekst i januar, fra 4,8 til 7,7 prosent av alle seere mellom 10 og 79 år.

Hele Nent-gruppen fikk en andel på 10,9 prosent, opp 2,5 prosentpoeng. Da er det greit å huske på at de måler seg mot en allerede sterk januar-måned i fjor, da de også økte andelen med 2,4 prosentpoeng, den gangen på grunn av håndball-EM.

VM ble en større suksess enn EM for de norske håndballgutta, med både semifinale- og finaleplass. Over 1,1 millioner nordmenn fulgte oppgjøret om gullet.

Les mer: Håndballgutta senket Gullrekka og sendte TV3 til nye høyder

- Vi ser at håndball-rettighetene til VM gir oss en svært god inngang på året, og all honnør til håndballgutta som skapte nervepirrende og engasjerende tv helt til finalen. I tillegg har både nye og kjente egenproduksjoner fått tidenes start på sesongen, det er tydelig at enda flere seere har fått øyene opp for godt innhold på TV3, sier kommunikasjonsdirektør Line Vee Hanum.

- Særlig tilfredsstillende er det at spin off-serien til «Luksusfellen», «I lomma på Silje», blir så godt mottatt. «Luksusfellen»-ekspertene har satt åpenhet om privatøkonomi på agendaen, og bare for noen år siden ville det vært utenkelig for kjendiser å åpne seg om økonomiske problemer.

Mener «Farmen kjendis» har skylden
Det er TV 2-gruppens hovedkanal som taper flest seere til TV3. TV 2 hadde en andel på 16,7 prosent i årets første måned, ned 2,3 prosentpoeng fra samme måned i fjor.

- Det skyldes kombinasjonen av at vi valgte å starte «Farmen kjendis» senere i år enn i fjor og at håndballgutta gjorde et bra mesterskap på TV3, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 til Kampanje.

I fjor hadde «Farmen kjendis» premiere 1. januar, mens det i år gikk på lufta 28. januar.

- Hvorfor valgte dere å starte «Farmen kjendis» senere i år?

- Det har med hele sesongplanleggingen utover våren å gjøre. Våren er lang, og det skal hentes mange seere og reklamekroner. Vi opplevde at dette var en klokere måte å gå inn i markedet på dette året.

Sjangerkanalene veier opp
Hele TV 2-gruppen klarte seg noe bedre. Den samlede andelen til alle TV 2s reklamefinansierte kanaler ble på 25,3 prosent, ned 0,7 prosentpoeng fra i fjor.

- Det er gledelig å se at sjangerkanalene våre veier opp for TV 2-nedgangen. Som gruppe har vi gjort en veldig god måned, sier Rønningen.

Også Discovery Networks Norge gikk tilbake 0,7 prosentpoeng med sine kanaler og endte på en andel på 13,2 prosentpoeng. Hovedkanal TVNorge ligger stabilt på 5,2 prosent.

NRK står støtt med en andel på 43,2 prosent på sine tre kanaler, ned 0,2 prosentpoeng. Hovedkanal NRK1 økte faktisk andelen sin med 0,5 prosentpoeng til 36,5 prosent. 

Ser ti prosent mindre tv
For første gang siden den nye tv-målingen ble lansert i januar i fjor, er det nå mulig å sammenligne utviklingen i seerminutter hos alle tv-seere mellom 10 og 79 år. I januar i år så vi i snitt 147 minutter hver dag. Det utgjør en nedgang på 10,4 prosent fra januar i fjor.

I målgruppen 20-49 er nedgangen på 12,6 prosent. Disse tv-seerne ser i snitt 94 minutter hver dag.

- Dette er en spådd nedgang. Det som er jobben vår er å hente inn den seingen på Sumo. Når vi ser de store tallene fra i fjor, så ser vi at at seertilfellene blir flere på Sumo og at det kompenserer for nedgangen på lineær-tv, sier Trygve Rønningen i TV 2.