I dag presenterte konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media resultatet for fjerde kvartal, bare en uke etter at mediekonsernet tapte budkampen om aviskonsernet Mittmedia mot svenske Bonnier og Amedia. Mediekonsernet legger fram såpass sterke tall i dag at Koch og finansdirektør Per Olav Monseth klarte å skjule skuffelsen over nederlaget i Sverige godt.  

Men Schibsteds nye konsernsjef, Kristin Skogen Lund, la ikke fingrene imellom da hun på sin første resultatpresentasjon onsdag beskrev oppkjøpstapet i Sverige slik:

- Det var veldig kjipt at det røyk på målstreken, sa konsernsjefen i Schibsted, som er største Polaris-eier, til Kampanje.

Les mer: Snytt på på nytt av Bonnier: - Veldig kjipt

Les også: Resultatvekst i Polaris - har over 200.000 abonnenter

- Jeg kan bekrefte at det var kjipt
Koch forsøker heller ikke å glatte over Mittmedia-bommen etter at han har gått gjennom konsernets sterke kvartalsresultat for analytikere og presse.

- Jeg kan bekrefte at det var kjipt. Vi jobbet så lenge og godt med Mittmedia-prosjektet, jeg vet at vi hadde en god løsning, så det var selvfølgelig leit at det gikk som det gikk. Det ble en sur helg for en uke siden, men det var ekstremt jevnt og vi fulgte Bonnier, som er et svensk kjempeselskap, helt til døren. Det er vi fornøyde med, det er et bevis på at det vi driver med gjøres riktig, sier Koch til Kampanje.

Polaris-sjefen har gått på enda større tap i budkamper tidligere. I 2011 måtte Koch strekke våpen da Thor Gjermund Eriksen og A-pressen, med de daværende eierne Telenor og LO i ryggen, kjøpte Edda Media fra britiske Mecom for 1,7 milliarder kroner. A-pressen og Edda Media ble senere slått sammen til ett konsern under navnet Amedia. Og det var nettopp rivalen Amedia som kom inn fra siden på tampen av spillet om det svenske kriserammede mediekonsernet Mittmedia. 

Les også: Koch: - Vi følger med på Amedia

Les også: Bonnier og Amedia kjøper kriserammet aviskonsern

- Amedia overrasket oss
- Ble dere fintet ut av Bonnier og Amedia i sluttkampen?

- At Bonnier fikk med Amedia som en deleier bidro nok til at det vippet Bonniers vei, men Amedia kom inn veldig sent, og det overrasket oss. Vi mener fortsatt at de burde valgt oss. Vi kunne overtatt selskapet i dag, men slik gikk det ikke, svarer Koch.

- Gir Polaris opp det svenske mediemarkedet nå, eller vil dere prøve dere igjen?

-  Jeg tror det sikkert kommer til å skje mer i Sverige, men om det vil involvere oss gjenstår å se. Det svenske markedet er spennende, det er mye mer splittet opp enn det norske. Det svenske markedet ligner mer på det norske markedet slik det var for 20 år siden, sier Koch.

- Vi er for små
Han avviser at alliansen mellom Amedia og Bonnier er skummel for Polaris.

- Nei, ikke for Polaris. Men vi er opptatt av at vi gjør de riktige strukturgrepene. Vi viser at vi kan det vi holder på med, vi har en god modell for hvordan mediehus skal drives, men vi er for små. Vi kommer til å jobbe videre med å lage den riktige strukturen, så får vi se hvordan det blir, sier Koch.  

- Hva tenker du om enda større grep, som for eksempel sammenslåinger av Amedia og Polaris, eller deler av de to konsernenes virksomheter?

- Jeg tror det er bra at vi har tre store mediekonsern i Norge, det handler litt om dynamikken det skaper. Mens det svenske markedet er mye mer delt, så vi har en god modell her i Norge, sier Koch.

- Må vokse på riktig måte
Han fortsetter:

- Men vi har betydelige ambisjoner om å bli større. Vi har et godt samarbeid med Schibsted, og vi er godt posisjonert for det som kommer til å skje strukturelt i årene som kommer.

- Dere må og skal vokse?

- Vi burde vært større, det er riktig, men vi vil vokse på riktig måte, at det er riktig selskap, at det er riktig pris. Det er eksempler der det har gått galt.  Om vi klarer det og på hvilken måte, gjenstår å se, svarer Koch.

- Ser dere på oppkjøpskandidater utenfor Norge?

- Nå har vi bare sett utenfor Norge én gang, så akkurat nå gjør vi vel ikke det. Hadde du spurt meg for ett år siden, så hadde jeg sagt nei, men plutselig dukket det opp en mulighet i Sverige.

- Vi har betydelige midler 
Koch har nok penger i krigkassen til å gjennomføre store oppkjøp. Egenkapitalen er på 1,8 milliarder kroner i mediekonsernet. 

- Vi har lite gjeld, vi har en veldig sterk balanse og vi har betydelige midler hvis vi ønsker å bruke det.  

- Kan dere vurdere oppkjøp utenfor den tradisjonelle mediebransjen?

- Det vet jeg ikke. Schibsted har vært veldig flinke til det, mens vi i Polaris har rendyrket mediehusene. Noen syntes det var kjedelig i en periode fordi det dreide seg om papiraviser, men i dag ser vi at mediehusene går bra fordi de har så sterke digitale posisjoner. Vi lykkes med den digitale transformasjonen. Å kunne det er ikke så dumt. Store selskaper som Schibsted og Axel Springer dekker alt, men det er ikke slik vi jobber. Vi må få finne våre nisjer og være gode på det, eller så kan det hende at vi gjør begge deler, vi jobber med det vi kan og satser på nye ting, sier Polaris-sjefen.

Storeier: - Har et lansiktig perspektiv
På tilhørerbenken under dagens resultatpresentasjon satt Erik Must. Han og familien eier 15 prosent av Polaris Media og 22 prosent  av NHST, som blant annet driver Dagens Næringsliv. Selskapet Erik Must eier aksjer for mange milliarder kroner totalt. Når Kampanje spør om han ble sluffet over at planene om å kjøpe Mittmedia slo feil, svarer han kort:

- Nei, det har jeg ingen kommentar til.

Medieeieren ønsker heller ikke å kommentere hvorvidt det nå kommer en ny bølge av strukturelle endringer i det skandinaviske mediemarkedet.

- Vi har alltid et langsiktig perspektiv på alt vi driver med, så vi ønsker å være langsiktig, aktiv og ansvarlig eier i alle selskapene som er kjernen i våre investeringer. 

- Du er ikke på selgeren?

- Vår profil er å være en langsiktig og ansvarlig eier.

- Ønsker du fortsatt å være en stor eier i Polaris og NHST?

- Jeg kommenterer ikke enkeltinvesteringer, men vi er langsiktige eiere i alle selskaper vi er aksjonærer i, sier Must, som tradisjonen tro oppfordret til applaus etter et Polaris-sjefene hadde presentert konsernets kvartalsresultat.  

Ordknapp storeier:

Erik Must eier aksjer for flere milliarder og er storaksjonær i både Polaris Media og NHST. Foto: NTB Scanpix.