Saken er oppdatert med at VG nå beklager deler av artikkelen om Giske-videoen. VG publiserte beklagelsen på fronten av VG Nett klokken 18.08, kort tid etter at Kampanje publiserte denne saken.

Pressens Faglige Utvalg (PFU), som er medienes eget selvjustisorgan, har mottatt én klage på VGs mye omtalte sak om en bekymringsmelding om Ap-politiker Trond Giske. Men klagen kan foreløpig ikke behandles av PFU. 

Vi har ikke mottatt klager som kan behandles, så langt. Vi har fått en klage som krever samtykke, og ellers henvendelser, sier generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund til Kampanje.

Hun legger til:

- Det er Giske som må gi samtykke.

Hvorvidt Giske vil gi samtykke eller selv vurderer å klage VG inn for PFU, er uklart. Han sier til Kampanje onsdag ettermiddag at han ikke ønsker å kommentere saken.

 I tillegg til den ordinære klageadgangen, kan generalsekretæren på eget initiativ be PFU vurdere saker av stor prinsipiell interesse.

- Det har jeg ikke vurdert, så langt i alle fall, sier Floberghagen.

Ble lyn forbanna
Stormen rundt den tidligere nestlederen i Ap startet da VG torsdag kveld forrige uke skrev at Arbeiderpartiet hadde mottatt en ny bekymringsmelding om oppførsel overfor en ung kvinne. Bekymringsmeldingen kom som reaksjon på en video som ble tatt opp ved 2-tiden natt til søndag 17. februar på utestedet Bar Vulkan i Oslo.

Dette skrev avisen: «VG har sett den aktuelle videoen. Den viser at Giske henger over ryggen på en kvinne i 20-årene og holder hånden sin på kvinnens hofteparti, mens de danser. Kvinnen bøyer seg deretter unna Giske».

I saken hadde VG intervjuet kvinnen på videoen, som sa:

- Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra. 

Samtidig hadde VG intervjuet fagforeningslederen som sendte inn bekymringsmeldingen, som sa han ble «lyn forbanna» da han så videoen. Avisen siterte også bekymringsmeldingen som ble sendt til partisekretær Kjersti Stenseng, der det blant annet sto at Giske «var i ferd med å beføle en kvinne på et utested i Oslo».

Kvinnen avdramatiserte video
Senere samme kveld publiserte NRK en sak der de også hadde intervjuet kvinnen på videoen. Hun avdramatiserte hendelsen:

- Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, sa hun.

Giske skrev i et  Facebook-innlegg at han og familien var takknemlig for at kvinnen oppklarte saken. Samtidig krevde han en unnskyldning fra VG.

- VGs sak tegner det stikk motsatte bildet av hva som var virkeligheten. Ikke var det noen person som hadde opplevd å bli behandlet ugreit, og videoen viste heller ikke dette, skrev Giske.

Han fortsatte:

- Jeg respekterer at det kan være ulike meninger om jeg bør bli valgt til verv. Men selv i det store trykket som er mot meg akkurat nå, må det gå noen presseetiske grenser. Ved å framstille saken på en helt annen måte enn det var dekning for, har VG overtrådt de presseetiske grensene, og bør beklage saken, skrev han.

Tok selvkritikk
VG-redaktør Gard Steiro uttalte dette til NRK samme kveld som avisen publiserte den omstridte saken om Giske:

- Kjernen i saken er en bekymringsmelding. Den er gjengitt fordi den har offentlig interesse mens det pågår en strid knyttet til Giskes posisjon i partiet. VG ga en presis og kortfattet beskrivelse av hva videoen viser, men valgte av hensyn til de involverte ikke å publisere den. I tillegg kontaktet VG kvinnen på videoen, sa han da.

Mandag tok  imidlertid VG-redaktøren selvkritikk på at den første saken om Giske-videoen var mangelfull.

- Bildet som har blitt tegnet i VGs første sak har blitt fylt ut – og det bra for saken – men jeg skulle gjerne sett at deler av informasjonen var med i VGs første sak. Da mener jeg spesielt mer informasjon om hva som skjedde på utestedet. Det er vårt ansvar at det ble slik, sa Steiro til Medier24.

VG publiserer beklagelse i kveld
 I «Debatten» på NRK1 tirsdag kveld la politisk redaktør Hanne Skartveit seg helt flat.

- Vår sak, slik den var, skulle ikke vært på trykk den dagen. Det er en redaktørbeslutning når en sak er ferdig nok til å være på trykk. Der bommet vi som redaktører i VG. Det var feil, sa Skartveit.

Og etter klokken 18.00 i kveld kommer VG med en beklagelse - publisert på fronten av VG Nett under tittelen «VG beklager».  Avisen fastholder at det var riktig å omtale saken, men at det likevel er grunn til å ta selvkritikk.

VG skriver blant annet:

«Problemet med VGs artikkel var at den ikke ga et tilstrekkelig bilde av hendelsesforløpet i baren. I den videre dekningen har det kommet frem at kvinnen som opptrer på filmen opplevde kontakten med Giske som uproblematisk. Det er også et faktum at det var hun og venninnen som filmet som først tok kontakt med Ap-politikeren. Disse opplysningene var viktige for å danne seg et helhetsbilde av situasjonen.

Hendelsen i baren skjedde mens det pågikk en debatt om Giske igjen burde få tillitsverv i Arbeiderpartiet. Det var det delte meninger om. Et argument for at Giske igjen kunne få verv, var at han hadde lært av sine feil. Videoen var relevant i denne diskusjonen. Mens noen mente hendelsen i baren ikke påvirket deres tillit til Giske, opplevde andre at han igjen hadde vist et eksempel på dårlig dømmekraft, uavhengig av hvordan kvinnen hadde opplevd situasjonen. Det etterlatte inntrykk av VGs første artikkel var imidlertid at kvinnen hadde vært utsatt for et overtramp. VG beklager», avslutter artikkelen.

Etter å ha holdt en innledning under årsmøtet til Steinkjer Arbeiderparti onsdag kveld, uttrykte Giske overfor Adresseavisen at han hadde merket seg beklagelsen.

– Det setter jeg pris på, sier Giske til avisen.

Les mer: TV 2-profil: - Politisk attentat mot Trond Giske