Torsdag denne uken la kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen, frem et forslag på planprogram for videre bruk av Marienlyst. NRK er nemlig på jakt etter et nytt hovedkvarter og de nye lokalene skal finansieres med omregulering og salg av den attraktive eiendommen på Marienlyst som skal gjøres om til boliger, torg og næringsbygg.

- Kommer du til å kjøpe leilighet selv på Marienlyst?

- Nå har jeg akkurat kjøpt meg ny leilighet på Carl Berners Plass. Men dette tror jeg blir et superfint område og et fantastisk sted å bo, sier Eriksen.

Les også:

Starter salgsprosess
NRK vil i løpet av 2019 starte salgsprosess og søk etter ny lokalisering i Oslo-området. Men det er ennå ikke bestemt hvor NRKs nye hovedkvarter skal ligge. På spørsmål om Eriksen har en personlig, fremtidig favorittadresse sier han.

- Nei, også er det sånn at jeg har maksimum seks år igjen i denne jobben, så ingen kan beskylde meg for å være veldig opptatt av hvor jeg selv skal jobbe. For i beste fall tar dette fire-fem-seks år, sier Eriksen.

Han svarer følgende på et spørsmål om det blir vemodig å flytte fra Marienlyst. 

- Jeg sier til alle ansatte at «ikke begynn å pakke sakene ned i esker». Men NRK skal lage et bygg som står frem og vil være en viktig medie- og kulturinstitusjon og som kan bygge seg en ny historie.

- NRK er rimelig sentralt plassert i dag også vet vi at TV 2 er i Bjørvika og Schibsted i Akersgata, hvor sentrumsnært må NRK være?

- Tidligere byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen møtte jeg på gata her en dag, og han sa det er et hensyn som gjelder etter hans syn og det er «nær T-banen». T-banen blir viktigere og viktigere blodårer i byutviklingen og så lenge du ligger i nærheten av T-banen vil du per definisjon være sentralt. Vi må være ved et sentralt knutepunkt. Skal vi utenfor byen på Lysaker, Fornebu og Lillestrøm så vil de samme kravene gjelde som i byen at det er lett å komme til og mulig å bygge miljøvennlig. 

Vil ikke til Furuset
Tilstøtende Oslo-kommuner som Skedsmo og Bærum har meldt seg på i kampen om å få NRKs nye hovedkontor. På spørsmål om «er det ikke utenkelig å flytte NRK utenfor Oslo» ønsker Ellen De Vibe i Plan- og bygningsetaten å svare på vegne av NRK-sjefen.

Den avtroppende etatsdirektøren, som også var til stede på planfremleggelsen, sier følgende.

– Det er klart det ville vært påfallende om NRKs hovedkontor ikke lå i hovedstaden, sier De Vibe.

- Jeg hører hva De Vibe sier. Men vi må huske på at NRK ikke bare er i Oslo. En tredel av våre ansatte er utenfor hovedkvarteret i Oslo. Å si at NRK bare er i Oslo er feil, sier Eriksen.

Blant alternativene som er lansert fra ulike hold er Tøyen, Økern, Groruddalen, Furuset, Lysaker, Filipstad, Fornebu og Lillestrøm.

- Det er ikke noen hemmelighet at selv om jeg er fra Groruddalen så synes jeg at Stubberudmyra på Furuset er et kjempegodt alternativ fordi jeg tror verken T-banen eller ringvirkningene vil være der, sier Eriksen.

- Salgssummen skal reinvesteres
Han sier det alltid vil være en risiko forbundet med å flytte og at det er to feil man kan gjøre i en slik prosess og «det er å overvurdere verdien der man flytter fra og undervurdere kostnadene dit man flytter».

- Det er det noen andre kringkastere i Europa som har gjort før oss, blant annet i Danmark, sier han.

Noen minimumsum fra salget av Marienlyst, har han heller ikke satt på tavla.

- Nei, men så er det heller ikke sånn at det er like billig eller like dyrt å bygge ut overalt og alle tomter har ulik verdi. De verdiene som skapes her av økonomi vil legge føringer og hvilket ansvar vi kan ta. Det er jo sånn at NRK er et aksjeselskap og 100 prosent offentlig. Verdiene skal reinvesteres.