Saken er oppdatert med kommentarer fra NRKs distribusjonssjef.

Tv-distributørene har lenge jaktet på «NRK-gullet», men NRK har like lenge vært tilbakeholdne med å gi slipp på sin redaksjonelle kontroll, samtidig som avtaler og rettighetsregimer har gjort arbeidet vanskelig.

Nå begynner det å løsne, og i dag melder Telenor at de integrerer alle NRKs kanaler inn i ukesarkivet på kabel-tv-plattformen T-We. Det betyr at kundene har et vindu på syv dager til å få med seg NRKs programmer etter at de har gått på lufta. I noen tilfeller vil programmene være tilgjengelige også litt før de har vært sendt på tv.

- Vi er stolte av å kunne tilby denne tjenesten til kundene. NRKs produksjoner er synonymt med kvalitet, og nå får kundene enda bedre tilgang til et mangfold av lokalt innhold som gjelder for alle NRK-kanaler, sier Camilla Amundsen, leder for tv og bredbånd i Telenor i en pressemelding.

Tilbudet gjelder kun på dekoder, og ikke på T-We-appen eller på nettsiden.

- Lokalt innhold, altså norsk humor, underholdning og nyheter, er veldig viktig for oss og kundene. Denne sjangeren gir oss det fremste konkurransefortrinnet for oss som tv-distributør mot de store globale aktørene. Vi legger derfor mye vekt på å løfte fram norsk innhold i T-We, sier Amundsen.

Les mer: Vraker Canal Digital-navnet på kabel-tv etter 30 år: - Trist og vemodig

Altibox med dyplenking til NRK
Forrige uke slapp også Altibox nyheten om at de er først ute med «dyplenking» til NRK. Det betyr at brukerne kan søke seg frem til NRK-programmer i tv-portalen til Altibox, også de som er eldre enn syv dager. Når man har valgt seg et program, sendes man videre til NRKs applikasjon.

- Dette er i tråd med vår ambisjon om å tilby godt norsk innhold til våre kunder. Samarbeid er den nye konkurransen. I stedet for å tenke at dette er vår plattform og her skal vi ha eksklusivitet, så åpner Altibox opp for omfattende distribusjon av innhold. Dette er bra for kunden, for NRK og for Altibox, sier administrerende direktør Thomas Skjelbred i Altibox.

NRK: - Vil fremstå som en publisist
Distribusjonssjef Bjarne Andre Myklebust i NRK forteller at de har tatt grep for å imøtekomme ønsket fra tv-distributørene om en tettere integrasjon med NRKs innhold, men at det ikke er snakk om fullt frislipp.

- Vi er ikke tilbakeholdne, men vi har et ønske om å fremstå som en publisist og vil at brukerne skal treffe vårt innhold i våre applikasjoner. Derfor har vi lansert og jobber med muligheten til å dyplenke til NRKs applikasjon. Vi har tilgjengeliggjort programinformasjon slik at det er søkbart og gjenfinnbart i ulike brukergrensesnitt, og lettere kan kobles sammen og gi en bedre brukeropplevelse, sier han til Kampanje.

- I tillegg har distributørene gjennom en rettighetsklarering gjort det mulig å sette opp et begrenset sjudagers catchup-vindu, begrenset til set-up-boksen, legger han til.

- Men hele NRKs programinnhold kan de fortsatt se langt etter?

- De fleste distributørene har nå lansert NRKs applikasjon på set-up-boksen, sånn at NRKs innhold blir gjort tilgjengelig for publikum også via denne enheten.