Det produseres norsk tv-drama i et høyt tempo om dagen. Onsdag offentliggjorde Netflix planene om sin nye serie «Blodtur» - produsert av Monster - kort tid etter at de satte i gang produksjonen av sin første helfinansierte norskspråklige serie «Ragnarok».

Viaplay ligger heller ikke på latsiden. De er straks premiereklare med en av Norges mest påkoste dramaserier noensinne - «Wisting» - og nå går de også i gang med et helt nytt krigsdrama signert «Nobel»-regissør Per Olav Sørensen

I «Nobel» så han på Norges tilstedeværelse i Afghanistan. I «Kommando» skal han utforske Norges rolle i krigen i Libya.

- De fleste av konfliktene i Afrika og Asia som Nato og Vesten deltar i er veldig kontroversielle. Ikke bare rundt det man ender å gjøre på bakkenivå, men også i diskusjonene bak lukkede dører før de politiske avgjørelsene tas. For seriens del er det viktig for oss å overraske, men også å gi innsikt, uten at det hele blir dokumentarisk. Vi vil underholde, men også provosere, forteller Per-Olav Sørensen i en pressemelding.

Den anerkjente regissøren har akkurat avsluttet produksjonen av den svenskspråklige dramaserien «Quicksand» for Netflix, som er en av de utvalgte seriene i Berlinale Series under årets internasjonale filmfestival i Berlin. 

For å sjøsette «Kommando» har Sørensen fått med seg The Oslo Company-produsent Trond Håndlykken Kvernstrøm og Anders Tangen fra Viafilm. Manusforfatterne er Jenny Lund Madsen og Christian Spurrier.

Jakter på internasjonale partnere
Viaplay har sikret seg de nordiske rettighetene til serien. Nå jobber produsentene med å hente inn den resterende finansieringen de trenger fra internasjonale samarbeidspartnere. Målet er å starte innspillingen til neste år.

- For øyeblikket er vi i dialog med samarbeidspartnere som Anders (Tangen, red- anm) og jeg kjenere godt fra tidligere, og vi har også tett dialog med Viaplay om deres samarbeidspartnere, sier Trond Håndlykken Kvernstrøm til Kampanje.

The Oslo Company står bak programmer som«Senkveld» og «Camp Kulinaris», og har har tidligere stått bak dramaproduksjonen «Han heter ikke William». «Kommando» vil være deres største enkeltprosjekt så langt. 

Viafilm står på sin side bak produksjoner som «Vikingane» og «Magnus».

- En attraktiv sjanger
«Kommando» er ikke det eneste dramaprosjektet The Oslo Company jobber med for tiden. Kvernstrøm forteller at de også har prosjekter i utvikling for aktører som HBO, NRK og Netflix.

- Er det bonanza i markedet for tv-drama?

- Jeg har ikke reflektert så mye over markedet, men jeg registrerer at mange ønsker å statse på tv-drama. Det skyldes vel at man ser at det fungerer bra på strømmeplattformer og lineære kanaler, og at det har lang levetid. Noen har også internasjonal potensial. Det er en sjanger som er attraktiv å jobbe i, sier Kvernstrøm.

Fire kvinnelige hovedroller
Handlingen i «Kommando» drives fremover gjennom fire sentrale kvinner og deres opplevelser: en norsk statsminister, en norsk jagerflypilot, en reporter i Al-Jazeera og en kommende terrorist bosatt i Birmingham i England.

- Disse fire skjebnene vises parallelt og deres handlinger veves sammen og påvirker hverandre. Det å kunne fortelle konflikten fra deres perspektiver er fryktelig interessant, nokså skummelt og veldig underholdende som stort drama skal være, sier Per-Olav Sørensen i meldingen.

Administrerende direktør i Nent Group, Vegard Klubbenes Drogseth, sier i meldingen at de har ambisjoner om å være den største og beste leverandøren av norsk og nordisk dramainnhold.

- Per-Olav Sørensen er en ekstremt talentfull historieformidler og står bak noen av Europas mest kritikerroste serier. Råskapen, redselen og kraften som formidles i «Kommando» vil utnytte talentet hans til det fulle. Dette er en tankevekkende dramaserie som bekrefter Nent Groups status som tilbyderen av de beste nordiske talentene, sier han.