Søndag 17. februar er det premiere på sesong to av «Heimebane». Første sesong ble en av de store vinnerne på NRKs egen strømmetjeneste i 2018 - også blant de unge.

Gjengen foran og bak kamera er svært spent på mottakelsen av den åtte episoder lange sesongen.

- Folk hadde lave forventninger til sesong én av «Heimebane», en tv-serie om fotball med John Carew som skuespiller og Ane Dahl Torp som trønder. Nå har vi ikke overraskelsesmomentene lenger, så der fikk vi en utfordring da vi laget sesong to, sier manusforfatter Johan Fasting, som sammen med kona Vilje Kathrine Hagen fikk ideen til suksesserien som forente fotball og feminisme i en og samme dramaserie. 

Ekteparet har ikke vært så opptatt av at sesong to av en serie, ifølge kjennere, er omtrent like farlig og krevende for filmskapere som 2-0-ledelsen angivelig er for fotballag.

- Vi skrev førstesesongen av «Heimebane» som om det skulle være den første og siste serien vi fikk lage noensinne, så vi pøste på med alt vi hadde. Men det var aldri vanskelig å gå på en ny sesong, sier Fasting til Kampanje.

- Er det fakta eller en myte utenfor filmverdenen at sesong to er så vanskelig å lage etter en vellykket premieresesong?

- Tja. Mange av mine favorittserier har hatt gode andresesonger, så det er nok ikke nødvendigvis en sannhet, mener Fasting. 

Artikkelen fortsetter etter bildet. 

Inntok mannsbastion:

- Før første sesong var en kvinnelig trener for et herrelag i fotball utenkelig. Nå er tanken etablert, men fortsatt er det mange mannsbastioner å utfordre, sier Ane Dahl Torp. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix.

Torp: - Elsker «Heimebane»
Ane Dahl Torp, som spiller rollen som treneren for det fiktive eliteserielaget Varg på Sunnmøre, beskriver andre sesong slik:

- Sesong to er annerledes, men om den er vanskeligere å lage må andre svare på. Før første sesong var en kvinnelig trener for et herrelag i fotball utenkelig. Nå er tanken etablert, men fortsatt er det mange mannsbastioner å utfordre, sier Torp, som tror mange gleder seg til gjensynet med Helena Mikkelsen og de andre karakterene i «Heimebane».

- Ja, det er klart at folk har kjempehøye forventinger til sesong to. Selv elsker jeg universet i «Heimebane» og rollen Helena Mikkelsen. Jeg er så glade i skuespillerne, gjengen bak serien og karakterene. Jeg har gledet meg til å gå på jobb hver eneste dag under innspillingen, sier Torp til Kampanje. 

- Må lage drama som folk kjenner seg igjen i
Regissør Yngvild Sve Flikke innrømmer at suksessen med sesong én har ligget i bakhodet.

- Jeg har lurt mye på hvordan vi skal toppe sesong én. Jeg har tenkt tanken, smiler hun.

- Har dere klart det?

- Vi har fantastiske skuespillere og vi har fantastiske manusforfattere. Vi topper det med å gjøre alt mye bedre. Som regissør handler det om å få teksten til å bli levende, troverdig og autentisk. Det handler om lage scenene så sterke som mulig, at folk kjenner seg igjen i karakterene. Vi må lage drama som folk engasjerer seg i, sier Flikke.

Følger med på seertallene
Ane Dahl Torp forteller at hun ikke alltid er så oppatt av seertall. Men «Heimebane» er et av unntakene.

- Det er ikke alltid slik at høye seertall er det viktigste når man lager tv-drama, men vi ønsker jo at «Heimebane» skal nå ut til så mange som mulig. Vi vil gjerne at tematikken i serien skal engasjere flest mulig. 

- Sjekker du seertallene etter hver episode?

- Ja, jeg følger med på seertallene.

Det gjør også manusforfatter Johan Fasting. 

-  Hehe. Ja, vi følger med på tallene. Hvor store tallene er bryr vi oss ikke så mye om, for alle tall i denne strømme-tv-alderen er blitt så flytende. Det er jo ingen som lenger vet hva som er gode og dårlige tall, men NRK har jo sagt at de var veldig fornøyde med sesong én.  Jeg synes det er mest spennende å se på om seerne blir med videre eller om de faller av. I første sesong klarte vi å holde på seerne gjennom hele serien, sier Fasting.

NRK har ikke bestilt tredje sesong
Det er ennå ikke klart om NRK bestille en tredje sesong av «Heimebane». 

- Vi vet ikke om det blir en sesong tre og vi vet ikke når den vil kunne komme. Vi har alle bestemt oss for å ta en liten pause for å få litt pusterom, så en eventuell sesong tre vil ikke komme like tett som sesong to gjør etter sesong én, altså bare ett år mellom. Det er publikum som avgjør hvorvidt det kommer en tredje sesong, understreker Fasting.

- Har du skrevet sesong tre?

- Nei, det har jeg ikke. Men jeg vet hva som skal skje. Hehe.

Ane Dahl Torp er ikke tungbedt hvis NRK vender tommelen opp for nok en sesong.

- Jeg kommer til å savne «Heimebane» og Helena Mikkelsen hvis jeg aldri skal tilbake igjen. Jeg savner jo universet allerede. Men om det blir en en ny sesong er det andre enn meg som avgjør.