Artikkelen blir oppdatert.

Oslo Redaktørforening kårer hvert år årets redaktør, årets meningsbærer og årets nyskaper i Oslo og Akershus. Prisene deles ut på Oslo Redaktørforenings årsmøtemiddag på Hotel Bristol 5. mars. 

Her er de nominerte og juryens begrunnelser.

Årets redaktør 2019:

Gry Egenes, featureredaktør i Dagens Næringsliv

«Gry Egenes har vært featureredaktør i Dagens Næringsliv siden 1996. Hun startet D2 i 2007, og regnes som en autoritet innen norsk gravejournalistikk. Hele 18 av prosjektene Egenes har vært redaktør og reportasjeleder for har mottatt Skup-pris eller -diplom – sist Boligbyggsaken, som vant prisen i fjor. Egenes omtales som den redaktøren som trolig har reportasjeledet mest Skup-heder i Norge. I året som har gått har DN fortsatt å publisere rystende reportasjer og avsløringer, som de sjokkerende historiene fra det kriserammede Venezuela, Boligkuppet-serien om hvordan eiendomsselskapet Fredensborgs har jukset med arealer og forkjøpsrett, og avsløringen av 320 millioner falske Beyoncé- og Kanye West-avspillinger på strømmetjenesten Tidal.» 

Ingeborg Heldal, ansvarlig redaktør i KK

«Ingeborg Heldal en av landet mest markante redaktører innen magasin- og underholdningsjournalistikken, etter fartstid i blant annet Cosmopolitan, Side2 og Se og Hør. Da Heldal i 2017 ble ansatt som redaktør i KK, bestemte hun seg for at mangfold skulle være en overbygning for gjerningen. I år har KK hatt blant andre den samiske artisten Ella Marie Hætta Isaksen og den funksjonshemmede toppidrettsutøveren Birgit Skarstein på forsiden. Heldals strategiske valg og journalistiske prioriteringer er blitt lagt merke til, og har gitt resultater for KK i et tøft magasinmarked.» 

Gard Steiro, ansvarlig redaktør i VG

«Gard Steiro har vært ansvarlig redaktør og administrerende direktør i VG siden 2017. Han overtok etter en rekke sterke redaktører med svært gode resultater, men avisen har aldri behøvd å se seg tilbake. Steiro har bidratt til å befeste VGs posisjon som Norges desidert største løssalgsavis og nettavis. Avisen fremstår, tross sterk konkurranse, fremdeles som en ener på alt fra dekningen av store hendelser til tunge samfunnsendrende graveprosjekter. I 2018 markerte avisen seg blant annet med Tolga-saken og historien om voldtatte Tanjas Arntsens kamp for å bli trodd – begge rystende avsløringer som VG har maktet å løfte til noe langt mer enn enkeltsaker.» 

Årets meningsbærer 2019:

Mari Skurdal, ansvarlig redaktør i Klassekampen

«Mari Skurdal tok over som ansvarlig redaktør i Klassekampen høsten 2018. Hun ble raskt kastet ut i en betent konflikt om hvem som skal ha rett til å få delta i det offentlige ordskiftet. Hun kom med et tydelig forsvar for medienes rett til å intervjue personer med meninger mange reagerer på og ytringer mange ikke liker. Skurdal har også trådt inn i rollen som en ansvarlig redaktør som selv hyppig fyller avisens leder- og kommentarspalter og gir avisen tydelig stemme og retning.»

Trine Eilertsen, politisk redaktør i Aftenposten

«Hareide vil felle Erna Solberg. Han kan ende med å felle seg selv,» skrev politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten etter Knut Arild Hareides tale til Kristelig Folkepartis landsstyre i september. Og slik gikk det. Hun dyrker den kunnskapsbaserte meningsjournalistikken. Hun leder en markert satsing på kommentarjournalistikken i sin avis. Og hun har utviklet meningsjournalistikken videre i ukentlig podkastformat med humørfylt engasjement for kommunereformen og den grundige saksbehandling.»

Berit Aalborg, politisk redaktør i Vårt Land 

«Som politisk redaktør i Vårt Land har Berit Aalborg det siste året stått i to stormer. Den ene er avisens eget drama med sjefredaktørens avgang. Den andre er oppgjøret i Kristelig Folkeparti om partiets retningsvalg. Aalborg har stått støtt i begge. Med solid innsikt i KrF analyserte hun partiets rivninger både i egne spalter og som gjest i andre medier. Uten å være overtydelig, pekte Aalborg i en retning. Vårt Land møtte kritikk for å ta stilling. Men det å ta stilling på synlige premisser er også noe av meningsjournalistikkens oppgave og en politisk redaktørs rolle.»

Årets nyskaper 2019:

Vegard Velle, redaktør i Vårt Oslo

«Alle snakker om Oslo, men få skriver like mye om byen som den digitale avisen Vårt Oslo. Sammen med en liten, men dyktig stab har Vegard Velle satset på en nisje som mange har prøvd å "eie" uten helt å lykkes. Vårt Oslo skriver ikke bare om de nære ting - de retter også et kritisk søkelys mot store og viktige saker for hovedstadens innbyggere. Det gjør dem til en viktig aktør i lokaldemokratiet i Norges hovedstad.»

Harald Klungtveit, ansvarlig redaktør i Filter Nyheter

«Etter ti år i Dagbladet valgte Harald Klungtveit å satse på en helt ny nettavis. I drøyt to år har Filter Nyheter gått de etablerte mediene etter i sømmene, og levert journalistikk med særlig oppmerksomhet på ekstremisme i alle former.  Selv sier Klungtveit at Filter skal være "slitsomme for alle som prøver å ødelegge norsk offentlighet med ljug, feilinformasjon og ekstremisme". Så langt lever de veldig godt opp til den ambisjonen.»

Mina Hadjian, ansvarlig redaktør i Røverradion

«Etter mange turbulente år i radio, startet Mina Hadjian prosjektet Røverradion i 2013. I dag produseres Røverradion i Oslo, Bredtveit, Sarpsborg, Eidsberg og Halden fengsel, med Mina Hadjian som ansvarlig redaktør. Den kringkastes på NRK P2 og på podkast, og er dermed den eneste fengselsradioen i verden som sendes utenfor murene. Dette har resultert i et grensesprengende program som provoserer og engasjerer, og den har fått en stor lytterskare gjennom NRK.»

 I tillegg vil det bli delt ut en hederspris-

Juryen består av:

  • Knut Olav Åmås, leder, direktør i Fritt Ord
  • David Stenerud, redaktør i Dagsavisen og styremedlem i Oslo Redaktørforening
  • Kristjan Molstad, frontsjef i Aftenposten og leder av Oslo Journalistklubb
  • Torunn Pettersen,  redaktør i Tara Media
  • Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i Dagens Næringsliv og Årets redaktør 2018