Usikkerheten rundt brexit gjør at den amerikanske TV-produsenten Discovery Networks har søkt det tyske medietilsynet om å flytte sendetillatelser til Tyskland.

- På grunn av usikkerheten i Storbritannia vurderer vi Tyskland som et alternativ for lisensiering av noen av våre store europeiske TV-kringkastingsnettverk. Vi har søkt om lisenser, men vil fortsette å følge med på situasjonen i Storbritannia, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i Discovery Networks, til NTB.

Selskapet ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer på dette stadiet. Hvilke konsekvenser en flytting vil kunne få for norske TV-seere eller arbeidsplasser hos Discovery Networks Norway, er ukjent, annet enn at de aktuelle TV-kanalene i så fall fortsatt vil bli sendt fra et EU-land.

Beslutning ikke tatt
Ifølge nettstedet Broadband TV News er det søkt om sendetillatelser for til sammen 19 av selskapets TV-kanaler i Norden. I Norge er det ikke søkt for TVNorge, men for Discoverys seks kanaler Max, Fem, Vox, Eurosport Norge, Discovery Channel HD og TLC. Det er søkt om sendetillatelser for sju danske kanaler, fem i Sverige og en i Finland.

Kanalene har i dag lisens fra det engelske medietilsynet Ofcom, og det er nå søkt om tillatelse hos medietilsynet i Bayern, BLM, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau.

- Vi har søkt om lisenser, men vi følger situasjonen i Storbritannia tett, og den endelige beslutningen er ennå ikke tatt, sier kommunikasjonssjef Casper Felt i Discovery Networks Danmark.

Sendelandprinsippet
Ved å sende fra Storbritannia har de norske TV-kanalene kunnet omgå det norske reklameforbudet for utenlandske spillselskaper. Med britenes utmelding fra EU kan imidlertid norske reklameinntekter for flere hundre millioner kroner stå på spill, skrev Dagens Næringsliv i desember.

Når Storbritannia ikke lenger er en del av EU, kan smutthullet gjennom det såkalte sendelandprinsippet forsvinne. Dette prinsippet innebærer at ved å sende TV-signaler fra London, har man kun vært nødt til å forholde seg til regelverket i England, og ikke til reglene i hvert av EUs øvrige medlemsland.

Det er imidlertid knyttet spenning til hvorvidt Storbritannia vil forsøke å få til en egen avtale om sendelandprinsippet også etter brexit. Ifølge Dagens Næringsliv vil det bayerske medietilsynet ta stilling til søknadene på et møte allerede 14. februar.

BBC vurderer Belgia
Samtidig har BBC sondert muligheten for å opprette en ny base i Belgia, slik at den britiske kringkastingsgiganten kan fortsette sine sendinger på kontinentet også etter brexit. Ifølge The Guardian diskuterte Belgias statsminister Charles Michel dette med BBCs toppsjef Tony Hall i Davos i slutten av januar.

- Belgia er ofte et favorittland til selskaper som ønsker å ankre opp i EU etter brexit, fastslo Michel under World Economic Forum.

Ifølge avisen ser BBC også til Nederland og Irland for etablering av baser for sine internasjonale kanaler.

(©NTB)