Det er tiden for årsresultater og torsdag kveld er det den svenske mediegiganten Bonnier som legger frem tallene for fjoråret. De viser at selskapet som driver avisene Expressen, Dagens Nyheter, flere ukeblader og svenske TV4 økte brutto driftsresultat (EBITA) fra 625 millioner svenske kroner i 2017, til 824 millioner kroner. Det er en økning på nesten 200 millioner svenske kroner.

- Årets resultat i våre medievirksomheter innebærer en kjærkommen forbedring, men lønnsomheten er fortsatt på et beskjedent nivå, sier administrerende direktør i Bonnier, Erik Haegerstrand i en pressemelding.

Men går en lenger ned i regnskapet er det fortsatt minustall. Driftsresultatet etter avskrivninger viser et underskudd på 225 millioner kroner. 

Det har skjedd mye i Bonnier i 2018. Ikke bare tok Erik Hagerstrand over som sjef etter Thomas Franzen som gikk av ved utgangen av fjoråret. Selskapet har også besluttet å selge tv-virksomheten TV4 og stykke opp selskapet i mindre enheter med noe som ligner et holdningselskap på toppen. 

- Viktigere enn selve resultatet er to beslutninger som vil skape en plattform for Bonniers fremtidige utvikling, sier Haegerstrand. 

Les også: Bonnier splittes opp i flere selskaper - Tomas Franzén ferdig som konsernsjef

Superlønnsom tv-butikk
Ser en på tv-virksomheten isolert, som er samlet i TV4-gruppen, er den meget sterk. Sveriges største tv-kanal legger frem et rekordresultat som ender på nesten 1,4 milliarder svenske kroner, opp 360 millioner fra tilsvarende resultat i 2017. Det gir solide 29,2 prosent i driftsmargin og ifølge TV4-sjefen Casten Almqvist gjør det TV4 til «et av de mest lønnsomme tv-selskapene i Europa.

TV4 ligger i et forretningsområde som heter Bonnier Broadcasting som til sammen omsetter for hele 8,25 milliarder svenske kroner, noe som ga en vekst på ti prosent sammenlignet med omsetningen i 2017. I tv-delen ligger foruten TV4 også finske MTV og betal-tv-kanalen CMore.

- 2018 var et år der vi endret vår strategi til å gå fra seere til brukere noe vi fikk betalt for. I løpet av året tok vi flere avgjørende skritt mot å bli en solid og fremtidsrettet tv-virksomhet. Styrket av rekordresultatet fortsetter vi nå å investere i brukervennlig teknikk og kvalitetsprogrammer skaper Sveriges beste tv-opplevelser, sier Casten Almqvist i TV4.

Tyngre på magasiner og nettbøker
Tyngre går det for magasinene i selskapet som nylig stengte ned hele sin norske divisjon. De svenske magasinene har ifølge Bonnier-sjefen «et tøft år». I fjor høst bestemte derfor Bonnier seg for å slå sammen de svenske magasinene med Bonnier News.

Magasiner og ukeblader falt i omsetning med rundt 400 millioner svenske kroner, og dermed falt også overskuddet fra hele 168 millioner til skarve 34 millioner svenske kroner.

Utfordrende var det også i bokhandlerkjeden Adlibris. Omsetningen økte med 12 prosent, men kjeden går på en kjemperesultatsmell på hele 125 millioner i underskudd.

- Resultat tynges av store investeringer i lager og logistikk og en svak bokhøst, sier Haegerstrand.

Jobber med Amedia
Nylig gjorde Bonnier seg kjent i Norge gjennom den overraskende alliansen med det norske lokalaviskonsernet Amedia i kampen om det svenske aviskonsernet MittMedia. Avisvirksomheten gikk da også bedre i 2018 enn i det foregående året. Omsetningen her økte med rundt 100 millioner kroner til fem milliarder svenske kroner.

Les også: Amedia-sjefen om avisoppkjøpet: - Vi hadde ikke vurdert dette uten Bonnier

- I løpet av 2018 lykkes Bonnier News å styrke sin stilling i det digitale abonnementsmarkedet, sier Bonnier-sjefen.

Avisvirksomheten har fått fra rundt 50.000 abonnenter til 270.000 digitale abonnenter i Sverige.

 - Fokuset vårt på digitale brukerinntekter har vært et strategisk hovedtema i News i flere år og i med det nylig meddelte oppkjøpet av MittMedia tar vi neste skritt i dette arbeidet, sier Haegerstrand.

Her ser du tallene til Bonnier-konsernet i 2018. Alle tall MSEK. 

Bonnier 2018 2017 Endring i prosent
Omsetning 26.447 25.740 + 2,8
Driftsresultat  - 225 - 1. 423 -
Resultat før skatt - 382 - 1.635 -