Fredag var Joshua French blant gjestene som var invitert til «Lindmo» på NRK. Programmet ble sett av 771.000, en vekst på 130.000 seere sammenlignet med uken før.

Intervjuet med den profilerte, drapsdømte French skapte usedvanlig mange negative reaksjoner i sosiale medier. Meningene gikk både ut på at han var blitt invitert, og på at Anne Lindmo hadde opptrådt «respektløst» og «nedlatende» overfor French.

Les også: Lindmo får kritikk for French-intervju

Nå har de første klagene kommet inn til Kringkastingsrådet. Det bekrefter rådssekretær Erik Skarrud i NRK overfor Kampanje.

-  Det har kommet inn 12 klager. De fleste klager på at French var gjest, mens en eller to synes han ble behandlet for kritisk, sier Skarrud til Kampanje.

Han legger til:

12 er ganske få, men «Lindmo» er ikke blant programmene det vanligvis klages på.

Angrer ikke
Prosjektleder Vivi Stenberg i NRK svarer slik når Kampanje spør om «Lindmo»-redaksjonen er overrasket over klagene.

-  Nei, det er vi ikke.

- Har dere i redaksjonen drøftet kritikken?

- Ja, vi har alltid evalueringer etter programmene, og det var naturlig at vi tok en ekstra runde i redaksjonen og med redaktørene i NRK etter kritikken mot intervjuet av French. Det er ikke uvanlig at det kommer reaksjoner og kritikk etter sendingene, men jeg står støtt på beslutningen om å invitere French til programmet. Vi ser at det er ulike meninger om intervjuet, alt fra de som synes at vi var for lite kritiske til de som reagerer på at vi var for kritiske, sier Stenberg til Kampanje.

- Tar dere selvkritikk for noe?

- Etter hvert program ser vi at noe kunne vært gjort annerledes, det er ingen fasit. Men vi er veldig fornøyde med hvordan intervjuet og programmet ble gjennomført.

- Interessant sjonglering
- Er det krevende å gjennomføre kritiske intervjuer av kontroversielle personer i et program som er preget av varme, kos og humor?

- Nei, det er det ikke. Helt siden starten har «Lindmo» pleid å ha gjester som har stått i stormen, og vi har alltid hatt alvorlige temaer. Det mener jeg det skal være rom for i «Lindmo». Vi skal kunne ha kritiske intervjuer og lettere underholdning ett og samme program, det er en sjonglering som jeg synes er interessant. 

-  Men er det en krevende sjonglering?

- Det er ikke en journalistisk krevende sjonglering. Vi inviterer seerne til et program med en miks av dypere og lettere intervjuer. Redaksjonen er trent på å kunne gjennomføre slike sendinger, vi mener vi er vant med det og at vi kan det. 

- Mangefasettert kritikk
- Kan kritikken tyde på at dere bommet denne gangen?

- Jeg er ikke sikker på at premisset i ditt spørsmål er riktig. Kritikken mot intervjuet er mangefasettert, så jeg synes ikke det går an å si at vi bommet.  Jeg tror heller at vi har laget et program som engasjerte mange, svarer Stenberg.

Joshua French og Tjostolv Moland var agenter ble i 2009 pågrepet i Kongo, mistenkt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo.  Begge nektet straffskyld, men ble dømt i 2010 dømt til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

I 2013 ble Moland funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord, men  French likevel tiltalt for å ha drept kameraten. I 2014 ble French dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kongo.

Norske myndigheter arbeidet for å få ham benådet eller overført til soning i Norge. 17. mai 2017 bekreftet statsminister Erna Solberg at French samme dag var blitt overført til Norge. Daværende utenriksminister Børge Brende sa at French var overført på humanitært grunnlag.