Fredag ettermiddag ble det kjent at det norske lokalaviskonsernet Amedia har fått et fotfeste på det svenske avismarkedet.

Les også: Bonnier og Amedia kjøper kriserammet aviskonsern

Gjennom en overraskende konstellasjon med svenske Bonnier Media Group har de to sikret seg 28 svenske lokalaviser gjennom kjøpet av Mittmedia. Stokstad forteller at de ble forespurt av Bonnier om å være med på oppkjøpet.

- Det blir spennende å jobbe enda tettere med Bonnier, som eier flere store aviser og lokalaviser og nå også avisene som ligger i Mittmedia. Vi skal dele på den innsikten vi sitter med og høste erfaringer sammen slik at vi samtidig kan være med på løfte det svenske lokalavismarkedet, sier Stokstad.

Selskapet de nå blir med å kjøpe omsatte i 2018 for 1,9 milliarder svenske kroner og eier i tillegg til abonnementsavisene også ni gratisaviser. Noen salgssum er ikke kjent og Stokstad vil heller ikke gi noen detaljer rundt transaksjonen.

- Blar dere opp noen kontanter i dette oppgjøret?

- Det jeg kan si er at Bonnier er et solid mediehus og Amedia er solide og sammen skal vi bidra til at også Mittmedia blir et solid mediehus.  

Han sier det er erfaringene Amedia har på det norske markedet som brakte de inn i konstellasjonen med Bonnier og som nå gjør at det norske aviskonsernet vil vokse ytterligere i et avismarked som har vært under press i mange år.  

- Vi har i Amedia tilegnet oss en dyp innsikt i hvordan vi kan være med å strukturere avismarkedet og verdiutvikle journalistikken. Vi rekrutterer flere lesere og vi rekrutterer yngre lesere og de tallene vi har oppnådd, har skapt stor interesse fra mange land deriblant også Sverige, sier han.

Samtidig tar også Amedia innersvingen på sin største konkurrent på lokalavismarkedet i Norge. For en av interessentene var Polaris Media som lenge var med å kjempe mot Bonnier i kampen om det svenske lokalaviskonsernet.

- Tar dere innersvingen på Polaris her?

- Dette dreier seg mer om disse avisenes fremtid, enn rivalisering i Norge. Bonnier er Sveriges største mediehus og har lange publisistiske tradisjoner på det svenske avismarkedet. Når en så stor aktør henvendte seg til oss om å være med på dette løftet med vår kompetanse og erfaring takket vi ja. Dette dreide seg ikke om hvem som var inne i budprosessen. Vi synes Bonnier var en ideell partner med tanke på å løfte og konsolidere det svenske lokalavismarkedet.

- Dere får 20 prosent av selskapet og Bonnier får 80 prosent. Dette blir vel et rent Bonnier-løp?

- Dette er et selskap som blir industrielt integrert i Bonnier. Uten Bonnier hadde ikke vi vurdert Mittmeida. De store synergiene ligger innenlands i Sverige, sier Stokstad.

Bonnier er Nordens største medieselskap, og konsernsjef Are Stokstad i Amedia ser på partnerskapet som nå er inngått som svært spennende.

- I partnerskap med Bonnier ønsker Amedia aktivt å bidra til å utvikle de 28 sterke lokalavisene i Mittmedia. Vi er glad for at Amedias resultater og erfaringer fra satsingen på lokalaviser i Norge nå vil bidra til å styrke lokalaviser også i vårt naboland, sier Stokstad i en pressemelding i ettermiddag.