Denne våren skal det norske mediekonsernet Schibsted skille ut den internasjonale rubrikkvirksomheten i et eget selskap som vil ha en markedsverdi på rundt 50 milliarder kroner. I dag har hele Schibsted en markedsverdi på i overkant av 70 milliarder kroner og den nye Schibsted-sjefen, Kristin Skogen Lund, vil dermed tjene mellom to og tre milliarder på å selge seg ned med opp til fem prosent i det nye selskapet. 

Det nye selskapet går i dag bare under navnet Marketplaces International (MPI) og omfatter Schibsteds mest lønnsomme rubrikkvirksomheter, som den franske rubrikktjenesten Leboncoin og flere spanske rubrikksider som Infojobs, Fotocasa og Vibbio. 

Torsdag denne uken offentliggjorde Schibsted mer informasjon om selskapssplitten, og sier i et større skriv at det nye navnet på selskapet, som skal ledes av den tidligere Schibsted-sjefen Rolv Erik Ryssdal, vil bli kunngjort før selskapet børsnoteres. 

Les også: 

Kamp om navnejobben
Den siste tiden har Schibsted derfor gjennomført en større byråkonkurranse i jakten på et reklame- og merkevarebyrå som skal bistå mediekonsernet i navnejakten. Beslutningen skal ha blitt tatt for ikke lenge siden og kommunikasjonsdirektør i Schibsted, Nathalie Kåvin, sier til Kampanje at de nå har gitt jobben til et spansk byrå med navn Summa.

- Sammen med Summa skal vi definere vår merkevarestrategi og velge et nytt navn for MPI. Summa er et prisbelønt, internasjonalt merkevarebyrå med hovedkontor i Barcelona, sier Kåvin.

- Hvorfor ikke et norsk byrå?

- Som et internasjonalt selskap har MPI kontaktet flere byråer fra ulike lokasjoner. Det å ha et globalt perspektiv var et av kriteriene vi vurderte ved valg av byrå. Summa er et internasjonalt byrå med kontorer mange steder, sier hun.

Vært på byråjakt:

Kommunikasjonsdirektør i Schibsted Nathalie Kåvin har vært på byråjakt og funnet byrået som skal finne navnet på det nye selskapet som i dag bare går under navnet MPI.

Store i Spania
At Schibsted velger et spansk byrå med kontor i den katalanske hovedstaden er nok ikke tilfeldig. Schibsted har allerede bygget opp en stor operasjon i Barcelona og har i flere år hatt hovedkontoret for den internasjonale rubrikkvirksomheten i Spania.

- Hvorfor valgte dere Summa?

- Vi valgte Summa fordi de har en forståelse av betydningen av merkevarebygging og deres tilnærming til arbeidet, som vil engasjere et bredere MPI-team i prosessen, sier hun.

Det spanske byrået skal dermed ikke bare finne navnet, men også definere merkevarestrategien og den nye identiteten til rubrikkgiganten. 

- Merkevaren er ikke bare et navn, det er også identiteten vår som selskap. Det forener oss og definerer hvem vi skal være og hvordan folk vil oppleve oss, både for brukerne, kundene, investorene og potensielle nye ansatte, sier Kåvin.

- Et anerkjent miljø 
Det er ikke første gang Schibsted stifter bekjentskap med Summa. Byrået har også tidligere bistått Schibsteds spanske operasjoner.

- Vi har hatt vellykkede samarbeid med Summas Barcelona-team på noen tidligere prosjekter, og Barcelona er også et viktig sted for oss, sier Kåvin.

Spania er et viktig marked i seg selv for Schibsted, og i informasjonspakken står det at de spanske rubrikksidene vil stå for 27 prosent av inntektene i MPI. Selskapet har nummer 1-posisjoner innenfor både bil og jobb, men utfordres sterkere i det som kalles markedet for generelle varer, best sammenlignet med Finn Torget. 

En som kjenner både Schibsted og det globale rubrikkmarkedet godt er konsulent og partner i BigBlue, Alf Bendixen. Bendixen har ledet flere byråpitsjer for Schibsted i utlandet.

- Jeg kjenner til Summa fra et tidligere prosjekt for Schibsted Spain som jeg var involvert i. Jobben som Summa gjorde var utmerket. De jobber med flere av de store merkevarene i Spania og de er et anerkjent miljø rent faglig, sier han.

- Er det forståelig at Schibsted i denne sammenhengen ikke valgte et norsk byrå? 

- Jeg kjenner ikke prosessen bak å velge Summa og det kan jo hende Schibsted har vurdert og eller hatt møter med norske miljøer. Men hovedkontoret til MPI er jo Barcelona og det er bare noe få som jobber der som er norske. I tillegg er og blir MPI et internasjonalt selskap.

Kommer tilbake med regningen
Bendixen sier det å lage navn og strategi for et selskap for som opererer i rundt 20 land «ikke er dagligdags for norske byråer».

- Å implementere denne strategien i organisasjonen i Barcelona, krever et byrå som er lokalisert der, så det ser jeg fornuften i. Men det skal føyes til at det heller ikke er dagligdags for spanske byråer å jobbe internasjonalt, men mer vanlig enn for norske. MPI er store i Spania og Latin-Amerika og spanske byråer har mye erfaring i Latin-Amerika. Å gå til et engelsk byrå ville vært naturlig for en internasjonal organisasjon, men jeg tror ikke det hadde vært så lurt for MPI. MPI er ikke store i typiske «britiske» land så jeg tror Summa vil kunne gjøre en utmerket jobb.

Schibsted vil i dag ikke anslå hvor store kostnader som er knyttet til jobben og heller ikke hvor mye det vil koste mediekonsernet å skille de to selskapene. Men i informasjonsskrivet, som ble offentlig i dag, står at det nye selskapet vil måtte påregne «betydelige kostnader» som en følge av separasjonen.

- Vi har ikke noe anslag som vi kan kommunisere i dag, men i hovedsak handler det om visse funksjoner som må dupliseres når selskapene skiller lag, sier Kåvin.

Etter splittingen av de to selskapene er tanken at Schibsted skal sitte med 65 prosent av den internasjonale rubrikkvirksomheten MPI, men altså med en intensjon om å selge seg ned med så mye som fem prosent.