- Det blir et nytt interessant år, drister Torry Pedersen seg til å si når Kampanje inviterer VGs styreleder til å ta en kikk inn i spåkulen for 2019.

Denne uken gjestet han Mediebedriftenes landsforening (MBL) og deres årlige julefrokost, der han tradisjonen tro gjorde sitt beste for å forberede medietoppene på et nytt år. I stedet for å liste opp nye og gamle trender, valgte Torry Pedersen å koke det hele ned til det han mener er fem hoveddrivere i markedet når vi går inn i 2019:

  • Mobil er den foretrukne plattformen
  • Brukerbetaling er helt sentralt for forretningsmodellen
  • Dramatisk forflytning fra lineær-tv til strømme-tv
  • Mediehusene er fortsatt avhengig av innteksstrømmen fra papir og lineær-tv
  • «Content is king»

- Har langt å gå på mobil
Det er kanskje velkjent for mange, men Schibsted-toppen mener mantraet «content is king» egentlig aldri har vært gjeldende. Før nå.

- Redaktørene har alltid snakket om at «content is king». Frem til nå har det vært feil, sier Pedersen.

Frem til nå mener han tvert imot at «situasjon har vært queen» og «distribusjon har vært King Kong».

- Nå er alle disse barrierene revet ned og vi kan kynisk velge det beste innholdet fordi det er tilgjengelig for oss til en hver tid uansett hvor vi er, sier Pedersen.

Derfor mener han at det blir enda viktigere enn før å lage god journalistikk som skiller seg ut i mengden, og som først og fremst leses på mobilen.

- Vi har langt å gå når det gjelder fortellerteknikk og hvordan vi presenterer journalistenes innhold på denne plattformens premisser. Vi må evne å rekruttere ungdom til produktene våre hvis vi skal ha evig liv.

Les mer: Milliardveksten fortsetter for Facebook og Google i Norge (abo.)

Må bruke mer tid på papiravisen
Når det kommer til brukerbetaling, mener han bransjen må forberede seg på utflating og færre kaker og ballonger i året som kommer.

- Selv den vakreste bryllupsreisen kan av en eller annen besynderlig grunn ende i skilsmisse. Jeg spår en utflating i veksten når det gjelder antall nye abonnenter i 2019. Nå må vi jobbe med engasjementet og bedre produktopplevelsen, sier Pedersen.

Samtidig mener Torry Pedersen at man ikke må glemme leserne av papiravisen.

- Der skapes det fortsatt store verdiestrømmer. Muligens må vi bruke litt mer tid på papir neste år enn de foregående årene. Kall det gjerne et kontradiktisk postulat, humrer Pedersen.

Les også: Her er Kristin Skogen Lunds nye Schibsted-ledelse