Podkasten Tinius Talks presenteres på Kampanje.com etter avtale mellom Stiftelsen Tinius og Kampanje og uten noen form for økonomiske bindinger.

I den siste podkasten fra Stiftelsen Tinius før jul snakker Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, med Kristin Skogen Lund, konsernsjef i Schibsted, og Ole Jacob Sunde, styreleder i Schibsted og Stiftelsen Tinius om Schibsted og fremtidens forretningsutvikling.

Stavrum starter episoden med å spørre om hvorfor Schibsted må deles akkurat nå.

- Ganske enkelt fordi det vil utløse en del skaperkraft. For å kunne ivareta potensialet i begge deler av virksomheten, fant vi det riktig at nå vil vi få mer ut av å dele opp selskapet, sier Ole Jacob Sunde.

Denne uken ble det også kjent hva som er den nye konsernledelsen i Schibsted. 

Les også: 

- Finland nytt og viktig område
Stavrum forklarer deretter hvordan Schibsted skal deles ved at de Finn.no-lignende selskapene utenfor Norden blir til ett selskap, og at mediehusene som Schibsted eier i Norge og Sverige, samt Finn.no og Blocket.se, blir til det nye Schibsted.

- Og ikke minst Torry og flere tjenester, både Prisjakt og Lendo, i Finland. Finland blir et nytt og viktig område for oss hvor det ligger mange muligheter fremover, legger Ole Jacob Sunde til.

- Jeg synes splitten gir mening. Det er et stort potensial i det nye Schibsted, mener Skogen Lund.

- Det faktum at vi nå har en sterk posisjon både innen markedsplasser og ulike medietyper og digitale initiativ gir oss stor kraft. Det gir oss data som kan berike produktene våre slik at de blir bedre for brukerne. Men det gir også en plattform som vi kan bygge nye produkter ut fra. Det er viktig at vi har den helheten, sier hun.

- Det blir også en viktig del av min jobb å forvalte eierskapet i Marketplaces International (MPI). Det utgjør en ganske stor andel av den totale verdien i Schibsted, legger hun til.

Stavrum lurer på om data blir gullet i det nye Schibsted.

- I en mer tradisjonell produksjonsvirksomhet har man snakket om at man må ha talent og tilstrekkelig kapital, og det som er det nye i en digital verden er at man i tillegg må ha data, sier Sunde.

- Data er en råvare man må evne å foredle, fordi det sier noe om brukeratferd, preferanser og hvordan man bør forme tjenester for å forenkle brukernes hverdag, mener han.

- Snakkes for mye om journalistikken isolert sett
Panelet får også spørsmål om hvor glad de er i journalistikk. Begge er enige i at journalistikken både er viktig og står deres hjerter nære.

- Jeg er både en beundrer og bruker av journalistikken. Men noen ganger snakkes det for mye om journalistikken isolert sett, og for lite om hvilke markedsmuligheter som ligger i informasjon som er korrekt, presis og som lager gode beslutningsgrunnlag, sier Sunde. 

- Jeg er sikker på at det ligger store forretningsmuligheter med det utgangspunktet fremover, mener han.

I podcasten lurer også Stavrum på hvilke forventninger Sunde har til den nye konsernsjefen.

- Det ligger store muligheter i å få selskapene i Schibsted til å samarbeide bedre. VI har hatt en kultur som har vært ganske desentralisert, på godt og vondt. Det å både kunne ivareta det lokale entreprenørskapet, og få rammebetingelser for å lykkes i konsernet, er helt kritisk, sier Sunde.

- Kristins evne til å se en vinn-vinn-situasjon, er en god egenskap, mener han.

Stavrum spør også Kristin Skogen Lund selv mener om hva hun bør prioritere fremover.

- Jeg håper folk vil merke at vi spruter innovasjonskraft inn i systemet. Det har vi en lang historie for og må fortsette med. Det viktigste er samfunnsansvaret, samarbeidet og veksten, sier Skogen Lund.

Hør episoden om Schibsted og hva vi kan forvente av det nye selskapet her.