Polaris Media skal være blant budgiverne i kampen om det svenske, kriserammede aviskonsernet MittMedia, som eier 38 lokal- og gratisaviser, nettaviser og trykkerier. Konsernet omsetter for rundt to milliarder årlig og har 1.300 ansatte.

Prisen ventes å bli i hundremillionerklassen, ifølge den svenske bransjeavisen Resumé. Allerede denne uken kan handelen være i havn.

- Jeg har ingen kommentarer til spekulasjonene, sier styreleder Bernt Olufsen i Polaris Media til Kampanje.

Også konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media er ytterst ordknapp.

- Jeg har ingen kommentarer, sier Koch til Kampanje.

Polaris kan være favoritt
MittMedia har vært rammet av store økonomiske problemer lenge. I høst skal eierne, Nya Stiftelsen Gefle Dagblad og Stiftelsen Pressorganisation, jaktet på nye eiere som kan skyte inn frisk kapital, skriver Resumé. 

De nåværende eierne skal ha forhandlet med den svenske mediegiganten Bonnier og Polaris Media, som angivelig samarbeider med de svenske medieaktørene Västerbottens-Kuriren og NWT.

Både Bonnier og Polaris med sine svenske allierte skal ha levert inn bud forrige fredag. 

Ifølge Resumé skal dagens eiere foretrekke Polaris som kjøper framfor Bonnier. Bonnier, som eier store aviser som Expressen og Dagens Nyheter, har ingen erfaring med å drifte lokalaviser.

Dessuten er Bonnier i ferd med å selge seg ut av viktige deler av mediemarkedet. I sommer ble tv-virksomheten solgt til det svenske telekomkonsernet Telia for ni milliarder kroner. 

- Skal mye til for å lykkes
Førsteamanuensis Erik Wilberg ved BI har fulgt med på det skandinaviske avismarkedet i en årrekke. Han tror det skal mye til for å lykkes med et eventuelt oppkjøp. 

- Et eventuelt kjøp er spennende, men det blir en kjempeutfordring.  Det skal mye til for å lykkes.  MittMedia har ikke klart å rigge seg for en ny fremtid, men det har vel egentlig de færreste klart.  Nå begynner det å haste.  Jeg tror papiravisene maks har ett par år igjen med annonseinntekter som er såpass at de kan opprettholde distribusjonen, sier Wilberg til Kampanje. 

Resumé skriver at den virkelige prisen vil være avhengig av hvor mye penger den nye eieren går inn med for å få MittMedia gjennom den digitale transformasjonen. MittMedia sliter med en goodwill på 300 millioner svenske kroner etter flere medieoppkjøp. 

- De kjøpte jo Centertidningar altfor dyrt og denne lange serien med oppkjøp og konsolidering har vært krevende.  Det må nok veldig skarp lut til for å få til noe her, sier Wilberg til Kampanje.

Har finansielle muskler til oppkjøp
Polaris Media, hvor Schibsted er største eier med 29 prosent, er det største mediekonsernet utenfor Oslo i Norge. Konsernsjef Per Axel Koch styrer 35 aviser med til sammen 750 ansatte. Konsernet eier også rundt ti prosent av rubrikkjempen Finn.no. I fjor omsatte konsernet for 1,5 milliarder kroner.

Det er ventet at Polaris vil kjøpe en majoritetspost i MittMedia. Konsernet har en egenkapital på over 1,5 milliarder norske kroner, så Per Axel Koch har finansielle muskler nok til å gjennomføre et oppkjøp på den andre siden av grensen.  

I 2009 kjøpte Polaris avisene Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke, et trykkeri og et distribusjonsselskap fra Mecom for rundt 700 millioner kroner. Senere har Polaris kjøpt flere lokalaviser.

Polaris Medias alliansepartnere i svenskehandelen skal være Västerbottens-Kuriren (VK) og NWT.

VK, som er et veldrevet og rikt svensk mediekonsern, skal ifølge Resumé kjøpe ti prosent av MittMedia. NTW, som eier 28 prosent av Polaris, og som sitter med litt aksjer i Schibsted, er også et solid svensk mediekonsern. De skal også være på vei inn på eiersiden i MittMedia.

Schibsted droppet planene
Hvis Polaris vinner budkampen, så betyr det at Schibsted via Polaris lykkes med et oppkjøp som strandet for tre år siden. I mai 2015 varslet Schibsted at Schibsted Sverige og aviskonsernet MittMedia hadde inngått intensjonsavtale om dannelse av et nytt mediekonsern for abonnementsaviser. 
Det nye mediekonsernet skulle bestå av Schibsteds hardt pressede Svenska Dagbladet og MittMedias 18 lokale abonnementsaviser i Nord-Sverige samt aksjemajoriteten i datterselskapet Promedia, med ti lokale abonnementsaviser i Midt-Sverige.

Men rett før jula 2015 ble planene skrinlagt.

Les mer: Schibsted skroter nytt aviskonsern