Navn: Eirik Mosveen

Stilling: Journalist i VG

- Hva spiser og drikker du julaften?

- I år blir det pinnekjøtt, øl og akevitt – og multekrem til dessert. Vi feirer julaften annenhver jul hos mine foreldre og annenhver jul hos min kones foreldre. Vi har pinnekjøtt hos mine svigerforeldre og ribbe hos mine foreldre. Jeg foretrekker helt klart pinnekjøtt av de to rettene, men jeg er også veldig glad i ribbe. Ribbe er undervurdert, men pinnekjøtt er strået hvassere. Hvis det hadde vært opp til meg alene, så hadde jeg valgt juletorsk, men det går nok aldri gjennom.

- Da du i et VG-intervju med Hadia Tajik spurte henne om hun fikk «snøret i bånn» allerede første kvelden hun møtte sin nye kjæreste, kom et skred av mer eller mindre spenstige tolkninger av uttrykket.  Din kollega Anders Giæver skriver følgende på kommentarplass i VG«Det er et hyggelig, nysgjerrig spørsmål fra en fyr som - tro det eller ei - er en sentimental romantiker bak sitt forsøksvis hardkokte ytre.» Vil du bekrefte eller dementere denne påstanden?

- Hehe. Jeg møtte Anders rett etter at kommentaren ble publisert. «Du er en patologisk løgner, Anders», sa jeg. Jeg skal ikke utdype det nærmere, det vil ikke føre noe godt med seg. Hehe.

- Du har som politisk reporter i VG gjort utallige intervjuer med toppolitikere. Kan du i Desemberintervjuet røpe hvilke saker som har skapt mest bølger?

- Det er det ingen særlig tvil om. Det var Valla-saken i 2007, en sak som fikk enorm oppmerksomhet i tre måneder.  Saken startet med at jeg intervjuet Ingunn Yssen, som fortalte at hun ble mobbet på sin arbeidsplass i LO.

- Hva var det morsomste som skjedde i medie- og kommunikasjonsåret 2018?

- Det morsomste? Oj, den var vanskelig. Det har vært utrolig mange alvorlige saker i 2018, men flere av dem hadde et komisk tilsnitt. Det er umulig å se på saken om tekstmeldingene som ble sendt til Liv Signe Navarsete uten å legge merke til det tydelige komiske skjæret, men for de involverte, ikke minst Navarsete, var det en alvorlig sak. Det samme er tilfellet med Per Sandberg og Bahareh Letnes. Det var for så vidt en alvorlig sak som endte med at en statsråd gikk av, men du skal være alvorstung til sinns om du ikke synes saken har noen dypt komiske sider. Det samme kan sies om kostnadsoverskridelsene på Stortinget også.

- Du får lov til å forfatte ett av forslagene i Trine Skei Grandes kommende stortingsmelding om mediebransjen, som blir førende for mediepolitikken i lang tid fremover. Hva skriver du?

- Jeg tør ikke skrive noen ting uten en lengre og omfattende samtale med sjefredaktør Gard Steiro. Hadde jeg kommet i denne situasjonen, så hadde nok Steiro tatt over. Jeg ville ikke tatt sjansen på å gå på frihånd.

 - Rema 1000 har fått mye oppmerksomhet for sin smarthus-film i år. Dropper du hele taleassistenten eller gleder du deg til å begynne å snakke til kaffemaskinen og stereoen?

- Jeg har ikke sett filmen. Men det er innmari vanskelig å si på forhånd om jeg kommer til å bli slave av ny teknologi eller om jeg vil gi blaffen. Det er mye ny teknologi som har kommet som jeg trodde ikke ville dominere hverdagen, men som gjorde det likevel, og omvendt. 

- 2018 har vært et politisk stormfullt år. Hvilken politiker får din kommunikasjonspris og hvem får den ikke?

- Her må jeg nesten be om betenkningstid...La meg begynne med to som ikke får prisen, det er Trond Giske og Sylvi Listhaug. Begge har kommunisert et budskap i en krevende situasjon som har vist seg ikke å være egnet til å ivareta deres interesse. Trygve Slagsvold Vedum, Audun Lysbakken og Bjørnar Moxnes har i et år med mye politisk brottsjø klart snakke om politikk uten å havne i trøbbel, så de får prisen.

- Hvilken tv-serie ble du hekta på og hvilken hekta du deg av i 2018?

- Oj! Det har vært et elendig år for tv-seing. Helt fryktelig. Gudene vet hvorfor. Jo, det skyldes nok at vi hadde en forferdelig dårlig tv. Det var en dum og liten tv, og den ble ikke bedre av at mitt syn svekkes med alderen. Mens kona har sett serier som «Le Bureau», har jeg sittet og hørt på musikk. Vi kjøpte derfor en svær tv i høst. Da skulle man tro at tv-seingen tok seg opp igjen, men vi er så vidt kommet i gang med «Babylon Berlin». Den ser usedvanlig lovende ut og jeg blir overrasket hvis jeg ikke blir hektet.

- Har radiovanene dine endret seg etter FM-slukkingen?

- Ja! FM-slukkingen har gitt meg mye bedre tid. Jeg har nesten ikke hørt på noe annet enn «Politisk kvarter» og «Dagsnytt Atten». All annen radiolytting opphørte da FM-nettet ble skrudd av.

- Hvilket bilde på kamerarullen på mobilen din oppsummerer 2018 best?

- Jeg er blant dem som er dårlig til å ta bilder. Jeg tok en selfie av Erna og meg på Høyres landsmøte tidligere i år, men jeg kan ikke huske at det var så morsomt. For to år siden ble jeg avbildet da Sylvi Listhaug kysset meg på kinnet. Det er fortsatt uklart hva som var årsaken, men det skjedde i alle fall litt utpå natta på Frps landsmøte.