Navn: Trine Skei Grande

Stilling: Kulturminister

Alder: 49

Aktuell: Måtte nylig utsette mediemeldingen til over nyttår. I tillegg ble det stor oppstandelse i mediene da det ble kjent at Abid Raja tok ut sykemelding fordi Trine Skei Grande hadde skjelt ut sin partikollega foran Høyre-topp Henrik Asheim og Frps finanspolitiske talsperson Helge André Njaastad. Grande har i ettertid beklaget hendelsen, og de to partikollegaene møttes til forsoning hos Fredrik Solvang på Debatten. 

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Ribbe, surkål og mandelpoteter 

- Hvordan har du opplevd norsk presse i 2018 – hva er det beste og verste du kan si?

- Jeg er ansvarlig for mediepolitikken, jeg er ikke mediepoliti, så jeg kommer ikke til å dele ut slike karakteristikker.

- Høyre/Frp-regjeringen og daværende kulturminister Thorhild Widvey satte ned Mediemangfoldsutvalget i 2015. Din forgjenger Linda Hofstad Helleland rakk aldri å bli ferdig med mediemeldingen, og nå har du skjøvet meldingen til neste år. Hvorfor tar dette så lang tid?

- Jeg har et ønske om at mediepolitikken skal ha en bredest mulig forankring. Nå er det regjeringssonderinger og etter det forhandlinger håper jeg, så da vil jeg gjerne ha med KrF i mediepolitikken slik at vi vet at vi har flertall for den. Derfor skyver vi meldinga til over jul. Jeg opplever at det er stor forståelse for det i bransjen.

- Hva var det morsomste som skjedde i medie- og kommunikasjonsåret 2018?

- Jeg syns Theresa Mays dansing på scenen på det konservative partiets landsmøte på elegant vis tok brodden av latterliggjøringen av hennes dansing i Afrika kort tid før. Jeg tror vi politikere står oss på å ha en god porsjon selvironi.

- Rema 1000 har fått mye oppmerksomhet for sin smarthus-film i år. Dropper du hele taleassistenten eller gleder du deg til å begynne å snakke til kaffemaskinen og stereoen?

- Jeg er glad i ny teknologi. Jeg elsker maskiner jeg kan snakke med.

- 2018 har vært et politisk stormfullt år. Hvilken politiker får din kommunikasjonspris og hvem får den ikke?

- Jeg mener at vi politikere skal måles på hva vi får til av politikk og jeg har ikke noe lyst til å dele ut priser til de som kommuniserer best og verst.

- Hvilken tv-serie ble du hekta på og hvilken hekta du deg av i 2018?

- Jeg er glad i krim, og syns dessuten at NRK og TV 2 har mange bra serier. Har fulgt Lykkeland. «House of Cards» har jeg koblet meg av, den ble bare snål etter hvert.

- Hvordan har radiovanene dine endret seg i år og fikk du noen nye lyttervaner i år?

- Jeg har flere DAB-radioer, men bruker mest mobilen når jeg skal lytte på radio. Jeg hører mye på podcast og lydbøker – det fortrenger egentlig både tv og tradisjonell radio.

- Er det morsomt og folkelig eller helt upassende av VG å spørre Hadia Tajik om hun fikk «snøret i bånn» første kvelden med sin nye kjæreste?

- Jeg er så grunnleggende lei av at damer behandles annerledes enn menn.

- Hvilket bilde på kamerarullen på mobilen din oppsummerer 2018 best?

- Fra Kvinnheringen etter besøk på Baroniet i Rosendal i sommer. Når man reiser rundt i landet, er det vanskelig å ikke kjøpe med noe fra lokale matgründere og fra museumsbutikker. Der finner man skikkelig kvalitet.