Sjakk-VM bidro til at NRK økte sin markedsandel i tv-markedet i november. NRK2, som sendte hyppig fra mesterskapet, økte sin andel fra 5,2 prosent til 7,3 prosent, i hele befolkningen. NRK fikk en samlet andel på 40,1 prosent, som er en økning på 2,1 prosentpoeng.

Alle de tolv partiene i sjakk-VM har hatt et snitt på 289.000 seere på NRK1 og NRK2. Da mesterskapet skulle avgjøres, var seertallet på over 700.000.

- Med nesten 290.000 seere er det rett og slett en stor seersuksess, sier NRKs analysesjef Kristian Tolonen om sjakk-tallene i november.

Les også: Tidenes sjakk-VM på NRK - over 700.000 så Carlsen forsvare tittelen

Han tilskriver NRKs vekst i november til nordmenns umettelige appetitt på sjakk-VM.

- Det handler nok mye om sjakk som har økt ganske mye. Det løfter NRK. Det er også noe vi ser på NRK TV (NRKs strømme-tv-tjeneste, red. anm). Selv om sjakk i seg selv ikke har skyhøy rating på NRK TV, som «Gåten Orderud», er det mange minutter med sjakk som genererer ganske mye seing. Det er det som står for flest minutter samlet på NRK TV også, sier Tolonen til Kampanje.

Nedtur for de kommersielle tv-husene
Alle de kommersielle tv-husene tapte andeler i november. Etter en sterk høst, fikk TV 2 en samlet andel på 29,1 prosent i november, mot 29,7 i samme måned i fjor. Hovedkanalen TV 2 gikk ned fra 22,3 prosent til 20,9 prosent.

TV 2 Nyhetskanalen økte vel og merke sin andel, opp fra 2.8 prosent til 3,5 prosent.

- Skal du lete etter én enkeltforklaring på tallene i november, så er det sjakken på NRK. Vi må bare gratulere NRK med det, de har gjort en kjempejobb. Og så må vi si oss fornøyde med hvordan vi har klart programmene våre og høsten, så her er det god stemning, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 til Kampanje.

- Det blir vel ikke noe lettere med håndball på TV3 i desember?

- Det er stadig vekk noen store idrettsmesterskap. Det er en del av det vi må akseptere, én kanal kan ikke ha alle rettighetene selv, og da blir noen måneder mer utfordrende enn andre.

- Har for lite innhold
Discovery-gruppens andel falt kraftig, fra 17,4 prosent i november i fjor til 14,8 prosent sist måned. TVNorge gikk ned fra 6,7 prosent til 5,6 prosent. 

- Vi har for lite innhold på i november, og blir slått av mye god sport og underholdning på våre konkurrerende kanaler. Vi får trøste oss med at vi er det TV-huset som vokser mest så langt i år. Og nå på onsdag presenterer vi et knallsterkt program for 2019, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery.

Nent-gruppens andel gikk ned fra 6,9 prosent til 6,5 prosent. TV3 krympet fra 3,4 prosent til 2,9 prosent.

Les også: TV 2 holder koken i tv-krigen - konkurrentene taper andeler