Vi har snart lagt bak oss nok et spennende år i mediebransjen. Nok et år med mange utfordringer, og     ikke minst et år med mange lyspunkter.

Jeg må innrømme at det så litt svart ut for noen år tilbake. Selvtilliten var lav. Vi visste hvilken retning vi skulle, men ikke hvordan vi skulle manøvrere oss dit. «Alle» eksperter sa de visste veien. Virkeligheten var derimot en helt annen.

Og man fikk heller ikke økt selvtillit ved å se på grafene; annonseomsetning var krevende.

For tre-fire år siden var mediebransjen en bransje med først og fremst mange ubesvarte svar og mange negative utviklingstrekk for oss norske og nordiske reklamebærere. Ja, vi hadde blitt litt tatt på senga av multinasjonale selskaper – og som vi tapte reklameinntekter til.

De siste to årene er det skjedd vesentlige endringer. Både i markedet – og i hodene våre. For å si det på vårt språk. En stadig større markedsandel av hjernene til oss som jobber i mediebransjen er blitt positiv – og den pessimistiske markedsandelen er blitt kraftig svekket.

Nå reduseres reklame-kaka på tv i 2018, ifølge IRM – og den tradisjonelle tv-tittingen er på full fart vei ned

I 2018 har vi i mediehusene registrert mange positive nyheter. MBLs medlemmer ser i skrivende stund ut til å lande på en tosifret reklamevekst fra 2017 til 2018 når det gjelder digitale kanaler. Vi ser at mediehusene har hatt en sterk vekst på native innholdsmarkedsføring og vi har sett og ser at print som mediekanal får stadig mer heder og ære for å være en effektiv reklamebærer.

Samtidig ser vi at byråer og annonsører tenker mer helhetlig når det gjelder digital markedsføring, og ikke bare i sisteleddet. Vi ser at vi i mediehusene spiller stadig mer på lag med annonsøren og byråene – og sammen styrker vi innsikten og ser muligheter. Sammen kan annonsørene, reklamebyråene, mediebyråene og mediehusene styrke samspillet ytterligere i 2019.

Og vi er vitne til store endringer i kanalmarkedet. Giganten Facebook ser ut til å ha nådd metningspunktet – og ser ikke ut til å vokse lenger. I flere yngre målgrupper har faktisk Facebook begynte å miste brukere. Og ifølge Ipsos viste tredje kvartal 2018 en nedadgående Facebook-trend også i aldersgruppen 30 +.

Og tv har vært og er en gigant i reklamemarkedet med rundt 4 milliarder kroner i omsetning på et årlig nivå. Nå reduseres reklame-kaka på TV i 2018, ifølge IRM – og den tradisjonelle tv-tittingen er på full fart vei ned. I 2016 så nordmenn i snitt på tv 167 minutter, ifølge Kantar Media. I 2017 var seingen nede i 150 minutter – og snart får vi svaret for 2018. Og ikke bare faller tv-tittingen, den har først og fremst falt stort i de reklameattraktive målgruppene. Det er klart dette skaper store endringer i landskapet for reklame – og det skaper muligheter for andre.

I Amedia har vi hatt et positivt år i reklamemarkedet. Vi har snudd de digitale reklame-inntektene til igjen å vise fremgang fra 2017. I oktober måned hadde vi til og med vekst i reklameomsetning på papiraviser. Vi klarte ikke å snu den negative trenden på et årlig nivå, men det gikk faktisk langt bedre enn forventet med reklameomsetningen på papir enn hva vi fryktet før året startet.

I 2017 klarte vi å stoppe nedgangen på digital reklame. I 2018 har vi klart å få en positiv utvikling sammenlignet med fjoråret. Pilene peker oppover – og det er god grunn til optimisme også for 2019.

Med ni aviser fra Nordsjø Media, sterkere satsing på innholdsmarkedsføring med mer går Amedia inn i 2019 med flere og sterkere våpen i kampen om mediekonsumentene samt ikke minst kampen om medie-kronene.

Men først og fremst er vi sterkere i medie-troen enn før – selv om vi vet at vi fremdeles har veldig store utfordringer!

Det er derfor vi ser mot 2019 med positivitet i medie-blikket!