Et av hovedpunktene i den nye kringkastingsavtalen, som TV 2-sjef Olav Sandnes og kulturminister Trine Skei Grande signerte i høst, sier at TV 2 skal tilby norskspråklig barne-tv og programmer for unge. 

Nå lanserer derfor TV 2 tre nye serier for barn. Først ut er «Villmark uten voksne», som har premiere 15. desember på TV 2 Sumo og TV 2. .

- Fra nyttår er TV 2 forpliktet til å tilby et visst antall timer med innhold for barn og unge i løpet av året. Det er derimot ikke noe krav at dette skal være egenprodusert, det er et initiativ fra flere gode krefter i TV 2 som gjorde at vi satset på disse seriene, forteller kanaldirektør i TV 2, Trygve Rønningen, til Kampanje.

Han kan ikke huske når TV 2 sist hadde barne-tv på programmet. 

- Det vet jeg ikke sikkert, men det må være mange år siden. Vi er i alle fall veldig glade for nå å kunne presentere tre nye, norske og egenproduserte serier for både de minste og største barna, sier han til Kampanje. 

I den nye avtalen om kommersiell almennkringkasting kan TV 2 potensielt motta 135 millioner kroner i året. Avtalen som løper fra 2019 har en varighet på fem år, og kan totalt gi mediehuset 675 millioner kroner i statsstøtte. 

- Vil barne-tv-satsingen støttes med offentlige midler?

- Barneprogrammer er en del av allmennkringkasteroppdraget på hovedkanalen. Hvor stor del av underskuddet som knytter seg til barneprogrammer vet vi først når det endelige regnskapet foreligger, svarer Rønningen. 

- Forpliktet til å tilby et visst antall timer
I «Villmark uten voksne» skal barn og unge få følge 16-åringene Isak og Simon som skal gå hele Norge på langs, uten hjelp fra voksne. I tillegg til å skulle klare seg ute i naturen på egenhånd, og gjøre alle opptak selv, vil de to ungdommene få oppdrag som de må løse underveis. 

I løpet av våren 2019 kommer også seriene «Barnehageliv» og «Du er min venn». I «Barnehageliv» følger TV 2 hverdagen til de eldste barna i en gårds- og naturbarnehage, hvor seerne skal få et innblikk i deres aktiviteter, tanker og refleksjoner.  «Du er min venn» er en serie om vennskap som skal vise frem små hverdagslige situasjoner, som både små og store skal kunne kjenne seg igjen i.


Går både lineært og på nett: De kommende tv-seriene for barn og unge vil gå både på TV2 og på TV2 Sumo. Her ser du et bilde fra serien «Du er min venn».  Foto: TV2.

- Hos oss skal de yngste seerne også få norsk, egenprodusert, sjarmerende og lærerik underholdning. Med disse seriene vil barn fra tre år og oppover finne historier på TV 2s plattformer som de kan kjenne igjen fra sin egen hverdag, sier Rønningen.

- Hvor tror dere barna vil se disse programmene, lineært eller på nett?

- Vi antar at disse seriene vil fylle to behov; både de som ser på TV 2 i helgene og de som velger oss på TV 2 Sumo. Vi tilpasser også de lineære sendetidspunktene etter når barn ser på tv, og utvider tilbudet i høytider, svarer Rønningen.