Saken er oppdatert med kommentarer fra Nordic Entertainment Group.

TV 2 er den store vinneren når tv-regnskapet for oktober gjøres opp. Totalt øker TV 2 sin andel av riksuniverset (10-79) med 1,9 prosentpoeng til 31,9 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Deler av veksten skyldes lanseringen av sportskanalene TV 2 Sport 1 og TV 2 Sport 2, som blant annet viser Champions League. Disse to kanalene tar en samlet andel på én prosent av markedet.

Hovedkanalen vokser
Men også hovedkanalen TV 2 gjør et byks på 1,3 prosentpoeng til en andel på 23,3 prosent av markedet. TV 2 har i høst hatt stor suksess med programmer som «Åsted Norge», «Hvem drepte Birgitte», «Farmen» og «Senkveld med Helene og Stian».

TV 2 Nyhetskanalen øker med 0,7 prosentpoeng til en andel på 3,6 prosent.

- Dette er svært gledelige tall i kanskje den viktigste reklamemåneden i året. Vi har stor suksess med et flertall av våre programmer, så det er mange både internt og blant de eksterne produksjonsselskapene som skal takkes på en dag som dette. Sammen skaper vi uforglemmelige øyeblikk på TV 2, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

Et skår i gleden er det selvfølgelig at høstens største TV 2-signering, «Skavlan», ikke har innfridd forventningene på fredager.

Les mer: Nytt bunnpunkt for Skavlan - fortsetter nedturen på TV 2

Størst smell for Discovery
Når noen vinner, må andre tape, og i oktober gjelder det samtlige av TV 2s konkurrenter. Discovery Networks Norge går på den største smellen med en tilbakegang på 2,2 prosentpoeng til en andel på 17,3 prosent blant seere mellom 10 og 79 år.

Hovedkanalen TVNorge har en andel på 6,9 prosent. Det utgjør en tilbakegang på 0,8 prosentpoeng. I Discoverys målgruppe 15-50 er tilbakegangen på 0,9 prosentpoeng til en andel på 9,9 prosent.

Hele gruppen går tilbake 1,3 prosentpoeng til en andel på 22,3 prosent i 15-50.

- Oktobertallene er heldigvis ikke representative for totalprestasjonen i år. Så langt i år er vi den eneste tv-gruppen som vokser i den kommersielle målgruppen, og vi vokser mest av alle i totalbefolkningen. Vi har også hatt en vanvittig opptur med Dplay. Spesielt med «Ex on the Beach» og «Hvite gutter». Og vi har fortsatt litt krutt på lager nå i november og desember, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery Networks Norge.

- På ingen måte ferdig med sesongen
Nordic Entertainment Group (Nent), tidligere kjent som MTG, har en andel på 6,9 prosent i 10-79 (- 1 prosentpoeng) og 9,2 prosent i 15-50 (- 1,1 prosentpoeng). 

Den største kanalen i gruppen, TV3, fikk en andel på 3,7 prosent, som er en nedgang på 0,5 prosentpoeng. Viasat 4 gikk ned 0,4 prosentpoeng til 1,7 prosentpoeng.

- Vi går marginalt ned i oktober, men har likevel en rekke programmer som har levert godt - som for eksempel «Charterfeber» og «Eventyrlig oppussing». Vi er på ingen måte ferdig med sesongen og starter med Håndball-EM for kvinner på TV3 29. november. I tillegg har Viafree hatt gjennomsnittlig 19 prosent vekst i ukentlige brukere og 20 prosent vekst i startede strømmer i 2018, sier kommunikasjonsdirektør, Nordic Entertainment Group Norge, Line Vee Hanum, til Kampanje.

Les også: Full strømmekrig mellom Dplay og Viafree

Les også: Stadig dyrere håndballmoro, utgiftene flerdoblet for tv-selskapene

Også NRK går noe tilbake. De har en andel på 34,6 prosent i 10-79 med sine tre kanaler. Det utgjør en nedgang på 0,2 prosentpoeng. NRK1 hadde en andel på 27,5 prosent, et fall på 0,2 prosentpoeng. NRK2 4,8 prosent, ned 0,2 prosentpoeng, og NRK2/Super endte på 2,3, ned 0,3 prosentpoeng. 

- Jeg synes oktobertallene totalt sett er veldig bra. Vi har en liten nedgang lineært, men på strømming, på NRK TV, har vi en vekst på over 25 prosent. Det er også interessant at strømming på de store tv-skjermene også vokser kraftig, det er det som virkelig driver strømmingen oppover. Ellers er vi superfornøyde med våre helgesatsinger. Vi har mye bra innhold som trekker seere, sier tv-sjef Arne Helsingen i NRK til Kampanje.

Les mer: TV 2 holder koken i tv-krigen - konkurrentene taper andeler