Ved åpningen av Norsk Redaktørforenings høstmøte i formiddag holdt Harald Stanghelle sin siste tale som styreleder i foreningen. Han benyttet muligheten til å advare mot krefter som han mener truer demokratiet og medienes frie rolle. 

- Vi, i denne salen, har en daglig jobb å gjøre. For det er vi som kjemper på et av demokratikampens viktigste frontavsnitt – og vi gjør det hver eneste dag. Vi må aldri venne oss til at bløff, tøv og løgn er like mye verdt som fakta. Da rydder vi veien for likegyldigheten til det som skjer. Og den åpner opp for en demokratisk katastrofe, sa Stanghelle og fortsatte;

- Ropekulturens lik og del-hysteri
- Derfor er det vi som må utfordre ropekulturens lik og del-hysteri. Den som bare kjenner ukritisk begeistring og like ukritisk raseri. Som avler polarisering og skaper frykt. Det er vi som må holde fast ved de idealene som gjør oss i den utskjelte «mainstream media» til en av de viktigste delene av demokratiets infrastruktur. Ideal som bærer i seg troen på fakta, utvist etikk og respekt for uenighet. Det finnes knapt viktigere oppgave i vår tid. For om vi lever så intenst i nåtiden, så er det framtiden vi er med på å forme, sier Stanghelle

Han kom også med en advarsel til både politikere og medieeiere.

- Denne enorme samfunnsoppgaven håper jeg både politikere og medieeiere forstår rekkevidden av. At de tilegner seg en så dyp forståelse at smålig politisk strid og like smålige bunnlinjekrav må vike for troen på kvalitetsjournalistikkens betydning i vår tid. I et slikt perspektiv er systematisk nedbemanning og senkede kvalitetskrav en dødslinje for alt vi tror på som redaktører. Det er rett og slett nok nå, sa Stanghelle.

Les også: Bonnier legger ned i Norge: - En veldig trist dag

Les også: Nesten 60 rammes av Bonnier-nedleggelse: - De ansatte har fått et sjokk

Refset Schibsted
Da Stanghelle ga seg som redaktør i Aftenposten i høst, kom han med ramsalt kritikk av Aftenpostens eier, Schibsted, på vei ut døren. 

- Jeg har vært kritisk til hvordan Aftenposten er blitt behandlet av eierne og konsernet de siste årene. Det har vært et sprik mellom det som er blitt sagt om at man skal satse på Aftenposten og de rammevilkårene vi har hatt. Det går veldig bra i Aftenposten, da burde man kunne satse på Norges fremste kvalitetsavis, slik at den kan fortsette å være en kvalitetsavis, sa Stanghelle til Kampanje.

Fallende annonseinntekter har utløst et skred med kutt og nedbemanninger i Aftenposten og en rekke andre norske aviser de siste årene. 

- Vi har vært gjennom dramatiske år fra 2012 der vi har gått fra 293 til 175 ansatte. I de samme seks årene har vi båret 874 millioner kroner i overskudd over til eieren Schibsted, understreket Stanghelle, som mener Schibsted har tenkt for mye på marginene.

- Schibsted har etter min oppfatning i for stor grad vektlagt de økonomiske målene fremfor den journalistikken som former vår samfunnsrolle, den som på mange måter er bærebjelken for en avis som Aftenposten.  

 Les mer:  Stanghelle refser Schibsted - slik svarer Ryssdal

Les også: Bonnier sparker journalister - verner bloggere og content (Abo)