Sist uke ble det kjent at Susanna Dinnage (51) blir ny sjef for Premier League etter Sir Richard Scudamore. Dermed hentet den engelske serieforeningen, som på mange måter er eliten av den internasjonale ligafotballen, inn en mediesjef til å ta Premier League over i en mer digital tidsalder. Det vil si engelsk er kanskje ikke det rette ordet ettersom eierne av Premier League-klubbene spenner over alt fra russiske oligarker, arabiske sjeiker og amerikanske sportsmoguler i tillegg til en håndfull engelske industrimagnater. 

Dinnage kom til Discovery-konsernet i 2009 hvor hun jobbet som sjef for den engelske og irske divisjonen før hun for rundt ett år siden tok over som global sjef for Animal Planet.

- Kom veldig overraskende
En av dem som kjenner den nye Premier League-sjefen godt fra tiden i tv-industriene er Discovery-kollega og sjef for Discovery i Norge, Tine Austvoll Jensen.

- Hun er kjent som en fremragende leder, og jeg kjenner Susanne Dinnage godt fra Discovery-systemet. Det kom likevel som en stor overraskelse at hun forlater oss. Det tror jeg veldig mange i Discovery er lei seg for, sier Austvoll Jensen.

Discovery er et av verdens største tv-konsern med kanaler som Discovery, Animal Planet og TLC i porteføljen, mens selskapet i Norden også eier og driver kanaler som TVNorge i Norge og Kanal 5 i Sverige samt sportskanalen Eurosport.

- Det er jo veldig kult. Hun blir jo dronningen av sport i England, og en på toppen av sport verden over. At en av disse kommer fra oss, viser kanskje at Premier League har vært på jakt etter en person som kan lede en kompleks virksomhet med veldig mange ulike forretningsmodeller. Det er kult, , sier Austvoll Jensen.

Hun sier videre at «Dinnage har tung erfaring fra å operere flere komplekse forretningsmodeller på en gang».

- Kombinasjonen av det å operere komplekse forrentninger og være en dyktig leder og god med mennesker er nok noe av grunnen til at Premier League henter inn nettopp henne, sier Austvoll Jensen.

- At Premier League henter en tv-sjef hva betyr det?

- Det er nok et signal om at Premier League ønsker å optimalisere de modellene de har, og samtidig og samtidig se etter nye måter å utnytte produktet på. Innenfor for eksempel medieavtalene har jo Susanna Dinnage masse erfaring med tunge rettighetsavtaler og forhandlinger, sier Austvoll Jensen.

- Spennende å ha en på innsiden
Rettighetene til å vise den engelske toppfotballen er noe av det mest kostbare en tv-kanal kan gå i gang. På det britiske markedet har rivalene Sky og BT Sport gjort opp om rettighetene de siste årene, mens TV 2 og Discvery har knivet om de mest attraktive rettighetene i Norge.

- Dumt spørsmål kanskje, men er det en fordel at det nå sitter en tidligere Discovery-sjef i sjefsstolen til Premier League?

- Ha, ha.., vi får se da. Nei, helt alvorlig. Susanna Dinnage er proff. Men det er klart det er jo veldig spennende å ha en på innsiden i Premier League som man kjenner. Det er ikke noen tvil om det. sier Austvoll Jensen.

For Premier League er intet mindre enn et av verdens mest verdifulle og mest sette idrettskonkurranser og salget av medierettighetene genererer milliarder av pund når de selges til kanaler verden over.

- Premier League representerer toppen av all profesjonell sport, og muligheten til å lede en så dynamisk og inspirerende organisasjon er et stort privilegium, sa Dinnage selv til Financial Times da hun ble hentet inn til jobben.

- Timingen er god
Dinnage blir den første kvinnen som skal lede Premier League og hun blir den fjerde Premier League-sjefen i rekken. Nylig ble rettighetene til Premier League solgt både på det britiske markedet og internasjonalt slik at det først vil være om noen år at Dinnage skal selge rettighetene på ny.

- Men timingen her nok god. Det kreves mye forberedelser før man går i gang med disse salgene, sier Austvoll Jensen.

- Amazon kom inn på det britiske markedet nå for første gang med en liten pakke. Kan det bli Dinnage som blir den som for første gang selger fotballen til tech-selskapene?

- Hvem vet, kanskje det. Og nå har jo vår tidligere Eurosport-sjef Peter Hutton gått til Facebook. Så nå har vi Peter hos Facebook og Susanna i Premier League så hvem vet hva som skjer, smiler Austvoll Jensen.

- Har du noen egne ambisjoner i noen av disse retningene?

- Jeg får følge etter Susanna og ta over Premier League.