- Journalister er generalister. Jeg, og journalistiske krefter som vil lykkes i fremtiden, er spesialister, sier Ben Thompson i den nyeste podkastepisoden fra Stiftelsen Tinius.

Teknologiguru og mannen bak bloggen Stratechery, Ben Thompson, dukker opp i den nyeste podkastepisoden til Stiftelsen Tinius. I samtale med administrerende direktør, Kjersti Løken Stavrum, forteller han hvorfor mediehusene må fornyes.   

- Jeg er et eksempel på en ny type journalist som er vekket til live av internettet. Journalistikken må endres fra å være reklamebasert til å bli leserstøttet. Man må jobbe på lag med internett, og ikke mot nettet, sier han.

Thompson driver selv bloggen Stratechery, der leserne gjennom en abonnementsløsning betaler for nyheter. Stavrum spør om abonnement er løsningen på den stadige jakten etter nye forretningsmodeller i mediebransjen.

- Med et abonnement er det ingen tvil om at journalisten skriver i lesernes interesse, fordi leseren betaler for det. Men det kan skape problemer. Jeg tror vi vil se flere medier med tydelige politiske ideologier, fordi folk er mer motivert for å betale for det det som står de nært, sier Thompson.

Se hva Thompson svarte da han ble utfordret til å kommentere på hvordan journalistikken i fremtiden vil se ut.

- Journalister vil ikke forsvinne
Ben Thompson mener at journalistene bør ta mer hensyn til at folk ønsker dybdekunnskap om temaer de bryr seg om.

- Journalistene vil ikke forsvinne, men de oppstår i nye former. I fremtiden vil vi foretrekke spesialistjournalister som bygger opp egne typer aviser. Kunnskapsnivået og kvaliteten vil øke, sier han.

Han tror «ideen om at man kan dekke sport i noen år, politikk i noen år, eller teknologi i noen år blir en vanskelig posisjon å overleve i.»

- Mike Isaac i avisen The New York Times er et godt eksempel. Han har skrevet om teknologi i over 15 år. Han er ingen teknolog, men en journalist med lang erfaring og høy kompetanse som skiller han ut fra mange andre, forteller han.

- Frykter for imaget
Stavrum spør også om hvordan mediebransjen bør møte konkurransen fra globale teknologiselskaper. Hun lurer på hvordan vi i en tid med stor tro på konkurranse og markedskrefter, kan ende opp med noen få monopolister. Thompson på sin side er ikke enig i at Facebook og Google er monopolister.

- De elsker å si at konkurransen kun er ett klikk unna. Og det stemmer jo! Hvis det finnes monopolister, så finnes de på annonsesiden og ikke brukersiden, mener han.

Thompson sier at den beste måten å utfordre de store teknologiselskapene ikke går via politikere og lovreguleringer. Han mener de eneste Facebook bryr seg om er sine egne brukere.  

- Det Facebook frykter mest av alt må være å bli tatt for å være den digitale parallellen til det å røyke. Frykten for det imaget begrenser de mye mer enn politiske reguleringer, sier Ben Thompson.

Vil du høre flere av Thompsons tanker om fremtidens mediebedrifter? Hør hele episoden her: