Denne høsten har true crime-bølgen for alvor skylt inn over den norske tv-bransjen i form av TV 2-serien «Hvem drepte Birgitte Tengs?» og den kommende NRK-serien «Gåten Orderud».

Nå er det klart at «The Oslo Killing» blir TVNorge og Dplays første store true crime-satsing. Den skal ta for seg drapet på den danske diplomatfruen Anni Nielsen Iranzo i Holmenkollen i Oslo i 1974. Saken ble aldri oppklart.

- Vi har lenge hatt lyst til å gjøre noe innen true crime, men det er et veldig ressurs- og tidkrevende arbeid, og det er nødt til å baseres på en skikkelig god case. Denne saken er uhyre spennende, og vi aner ikke hvilke veier serien vil ta underveis i produksjonen – her er det så mange løse tråder og interessante karakterer som ønsker å snakke ut. Med Monster og AMC som produsenter er jeg sikker på at dette kommer til å bli kriminelt god tv-underholdning, sier Eivind Landsverk, nordisk programdirektør i Discovery.

«The Oslo Killing» skal produseres av Monster, og er sikret distribusjon i land som USA, Canada, Storbritannia, Tyskland og Australia gjennom en avtale med amerikanske AMC Networks. De er kjent for dramasuksesser som «Breaking Bad», «Mad Men» og «The Walking Dead».

Storsatsingen skal offisielt lanseres på den internasjonale tv-messen Mipcom i Cannes 15. oktober.

«The Oslo Killing» er et ambisiøst prosjekt, som vi er veldig stolte av. I dagens marked konkurrerer vi med hele verden om det innholdet vi lager, da er det ekstra spennende at vi sammen med TVNorge og Dplay får til et samarbeid med en så anerkjent internasjonal aktør som AMC, sier administrerende direktør i Monster, Ingvild Daae.

- Dette er en av de mest ekstraordinære historiene fra virkeligheten vi har sett på en stund. Den er full av fascinerende karakterer, forbudte affærer, politiske intriger, sjalusi og hevn. Og i sentrum: den hjerteskjærende fortellingen om en kvinne som søker rettferdighet over sin mors død over 40 år senere. Uansett hvordan det ender er vi overbevist om at dette blir et program folk bare er nødt til få med seg, sier Jan Diedrichsen, daglig leder i AMC Networks strømmetjeneste Sundance Now.

True crime-satsingen stopper ikke her for Discoverys programdirektør.

- Vi er også i gang med en annen omfattende true crime-produksjon, så du kan trygt si at vi ønsker å knytte Dplay og TVNorge til denne sjangeren framover. Og det vi leverer skal være av høy kvalitet, dette er ikke noe vi gjør halvveis, sier Eivind Landsverk.