Da Per Sandberg og Bahareh Letnes lanserte sin nye bok «Fremmede makter har flyttet inn» på Litteraturhuset i Oslo i dag, ble det kjent at de avlyser det varslede stormløpet mot norsk presse.

- Bahareh og jeg har varslet at vi ønsker å saksøke medier som gjentatte ganger har skrevet usannheter om oss. Bahareh har blitt utsatt for et justismord, jeg har opplevd et politisk drap. Vi har i dialog med advokater vurdert flere juridiske prosesser, men vi kjenner at nok er nok, det er verken krefter eller energi nok, skriver paret i boken.

Unntaktet er Fiskeribladet, der Sandberg og Letnes avventer morgendagens PFU-behandling av en klage fra Sandbergs datter.

Les mer: Sandberg og Letnes dropper søksmål mot mediene: - Verken krefter eller energi nok

- Greit å slipe jobben
TV 2 har i likhet med NRK blitt utpekt som «verstinger» av Sandberg i dekningen av hans Iran-reise og relasjon til Letnes. Nyhetsredaktør Karianne Solbrække kommenterer utviklingen i saken slik:

- Jeg var ikke så veldig bekymret i utgangspunktet. Jeg tror ikke han hadde kommet noen vei med det, men det er helt greit å slippe jobben med det. At han bestemmer seg for å gå videre og rette fokuset fremover, er en god egenskap, sier TV 2s nyhetsredaktør til Kampanje.

Selv om TV 2 slipper søksmål, slipper de ikke unna kritikk i boken. Per Sandberg og Bahareh Letnes lufter sin irritasjon over TV 2 i kapittelet «TV 2 gjør feil på feil på feil». Kapittelet handler om et intervju Siv Jensen gjorde med Nyhetskanalen 7. august.

- Intervjuet var en fadese fra TV 2s side, der det kom seks påstander fra journalistene Cathrine Fossum og Øyvind Brigg som var direkte feil, og som viste at de hadde misforstått en rekke fakta om Iran, og der de la feilaktige forutsetninger og tendensiøse føringer på spørsmålet, skriver de.

- Må skille mellom skitt og kanel
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække har gått ut og rettet og beklaget tre faktafeil i intervjuet, men selv da mener Sandberg og Letnes at det oppsto nye feil.

Nå mener Solbrække at Sandberg blåser saken ut av proporsjoner. 

- Man må skille mellom skitt og kanel. Dette var på et tidlig tidspunkt i saken, da hadde vi en del mindre faktafeil som vi ikke skulle ha. Det kan skje på direkte-tv, det er ikke sånn at vi bevisst legger inn feil. Når vi ble gjort oppmerksomme på det, er det naturlig at vi retter opp. Å gjøre det til en kritikk om at vi hadde en slagside i dekningen, det er å ta fokuset bort fra det som faktisk har skjedd i denne saken, at han som minister gjør formalfeil, sier Solbrække.

- Sandberg og Letnes skriver at norske medier bør saksøkes langt oftere for å lære og for å få en bedre moral, men at det koster for mye. Slipper mediene for lett unna? 

- Norske medier skal passe seg for ikke å være for arrogante og gå inn i ett spor. Vi kan alltid bli bedre. Det må vi være åpne på.

Drøye to måneder senere, kan hun likevel ikke se at TV 2 har begått store feil i denne saken. 

- Men jeg har stor forståelse for at det er tøft for de to å stå i offentligheten og at trykket oppleves som høyt.

NRK: - Faktadrevet dekning
NRK-redaktør Marius Tetlie sier til Kampanje at de «noterer seg» at Sandberg nå sier han ikke vil saksøke media.

- Vi mener, som vi har sagt tidligere, at vi har drevet en dekning som er innenfor det mediene skal gjøre og at dekningen har vært berettiget. Utover det har vi ikke forholdt oss til det han sa sist om at han skulle saksøke mediene, men vi har tatt en titt på hvordan vi har dekket saken. Det er naturlig når NRK blir utsatt for kritikk, sier han til Kampanje.

De har funnet at NRKs dekning i store trekk har vært faktadrevet, men også Tetlie sier han har forståelse for at mediedekningen har blitt oppfattet som en belastning for Sandberg og Letnes.