Tidligere Frp-leder og fiskeriminister Per Sandberg sier han og kjæresten Bahareh Letnes vil droppe sitt varslede søksmål mot medier som NRK og TV 2.  Det blir kjent i parets nye bok som ble lansert mandag formiddag. Samtidig holder paret døren åpen for søksmål mot Fiskeribladet.

Onsdag behandler Pressens Faglige Utvalg  (PFU) en klage fra Sandbergs datter mot Fiskeribladet. Utfallet kan bli avgjørende for et eventuelt søksmål fra Sandberg og Letnes. 

- Jeg har ingen tanker om PFU-behandlingen, men jeg vet at det er vanskelig å vinne saker mot pressen, sier Per Sandberg til Kampanje.

Les også: Sandberg og Letnes dropper søksmål mot mediene: - Verken krefter eller energi nok

Les også: TV 2: - Var ikke så veldig bekymret for Sandberg-søksmål

Sponsorer meldte seg
Under pressekonferansen i Arendal i august sa Sandberg at alt av saker ville bli gått gjennom av et kobbel med advokater som «ikke har norsk statsborgerskap». Per Sanderg vil ikke røpe hvilke advokatmiljøer han og Bahareh Letnes har rådført seg med i høst.

- Nei, det vil vi ikke kommentere. Det er både norske og utenlandske juridiske vurderinger. Vi har fått tilbud fra flere om at de vil bistå oss både juridisk og økonomisk, forteller Sandberg til Kampanje.

- Altså sponse dere?

- Ja, det har vært tilbud om å sponse oss.

- Kan du si litt om hvem det er?

- Nei.

- Er det partifeller?

- Nei.

- Er det nordmenn?

- Både nordmenn og utenlandske, sier Sandberg til Kampanje.

- Har andre ting å bruke tiden på
Sandberg og Letnes forteller at de er blitt rådet til å droppe søksmål mot mediene. 

- Ja, mange har gjort det. De sier ikke at det er umulig, men det tar veldig mye tid. Tid har vi ikke, svarer Sandberg.

- Din datter har klaget Fiskeribladet inn for PFU. Hvorfor har ikke dere benyttet muligheten til å sende inn PFU-klager? 

- Vi har faktisk hatt andre ting å bruke tiden på. Det er begrenset med overskudd når man står i en slik storm.

- Du uttalte i Arendal at NRK og TV 2 var verst. Du kunne helt gratis ha klaget de to mediene inn for PFU?

- Ja, de var verst i den forstand at de har en utrolig tyngde. NRK og TV 2 har helt ukritisk latt såkalte eksperter få uttale seg om oss, uten noen som helst kvalitetssikring av hva disse ekspertene har som agenda, sier Sandberg, som gjentar at PFU-klager beslaglegger tid.

Les også: - NRK har vært verst og TV 2 har vært nummer to

- Jeg gjorde masse feil
Per Sandberg, som valgte å gå av som fiskeriminister 13. august i år, forteller sammen med kjæresten Bahareh Letnes i boken om hva som skjedde i kulissene før avgangen.

Sandberg skriver blant annet at han opplevde at hans privatliv ble misbrukt både av partikolleger og politiske motstandere. Boken forteller også om Letnes' oppvekst i Iran og om hvordan hun flyktet til Norge.

Når Kampanje spør Sandberg om han tar noe ansvar for at saken ble en mediestorm, svarer han slik:

- Ja, jeg må ta ansvar for at jeg er Per Sandberg. Det er mitt ansvar.

- Tar du selvkritikk på hvordan du håndterte saken?

- Ja, angrer på at jeg ikke tok enda mer tak i saken. Jeg gjorde masse feil. Jeg skulle ha varslet statsministeren, jeg skulle ikke ha tatt med telefonen. Men saken handler ikke om at jeg ikke varslet statsministeren eller at jeg tok med meg min telefon til Iran. Saken startet i mai, da var det ingen som visste om verken reisen eller telefonen, sier Sandberg.

Ville gå under radaren
- Men ble du som erfaren politiker i Frp overrasket over at saken ble så stor som den ble?

- Jeg ble overrasket over at den ble så stor, ja, men at det ville bli medieinteresse rundt oss to ble jeg ikke overrasket over. Det var derfor vi ville gå under radaren, sier Sandberg og ser på sin kjæreste.

- Gikk dere under radaren?

- Ja, vi gjorde faktisk det helt til vi reiste til Iran. Vi fikk henvendelser fra mediene helt fra mai. Vi prøvde etter beste evne å gå under radaren.

- Tror du at dere kommer godt ut av denne boken blant «folk flest»?

- Jeg bryr meg ikke om  meg selv. Det aller viktigste for meg er å tegne det riktige bildet av Bahareh. Jeg kan ikke tenke meg at det ikke kommer godt ut.

Les også: Tidligere spindoktor: - Listhaug-bok er farligst (abo.)