I formiddag lanserer et av årets mest omtalte par, tidligere Frp-nestleder og statsråd Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes, sin nye bok. Tittelen «Fremmede makter har flyttet inn» er en syrlig takk for sist til Per Sandbergs ekskone, som sendte en bekymringsmelding med de mye omtalte ordene til Statsministerens kontor om Sandbergs nye samboerskap i statsrådsleiligheten. Bokens undertittel setter også tonen: «Justismord og politisk drap». 

I boken avlyser Sandberg og Letnes det varslede stormløpet mot norske medier. 

- Bahareh og jeg har varslet at vi ønsker å saksøke medier som gjentatte ganger har skrevet usannheter om oss. Bahareh har blitt utsatt for et justismord, jeg har opplevd et politisk drap. Vi har i dialog med advokater vurdert flere juridiske prosesser, men vi kjenner at nok er nok, det er verken krefter eller energi nok. Vi vet vi har vært utsatt for en prosess som rammes av flere lovparagrafer, og i rettferdighetens navn føles det ikke bra å droppe søksmålene, og kanskje går vi videre med én sak, skriver de to i den nye boken.

Les hvordan TV 2 og NRK svarer her: - Var ikke så veldig bekymret for Sandberg-søksmål

Les også: Tidligere spindoktor: - Listhaug-bok er farligst (abo.)

Venter på PFU-avgjørelse
Det er Fiskeribladet som fortsatt risikerer søksmål, ifølge Letnes og Sandberg. Onsdag behandler Pressens Faglige Utvalg en klage fra Sandbergs datter mot Fiskeribladet. Utfallet kan bli avgjørende for et eventuelt søksmål.

- Fiskeribladet er uten tvil den publikasjonen som har fart med mest sladder og usannheter. De har ukritisk spist av hånda på en person som ikke vil meg vel. Min datter Charlotte Sandberg har innklagd Fiskeribladet til Pressens Faglige Utvalg (PFU), og vi venter  en avgjørelse i løpet av høsten. Når den foreligger, får vi se om vi går videre og saksøker Fiskeribladet, selv om det føles vemmelig å bruke mer tid på de menneskene, skriver Letnes og Sandberg.

Les også: First House kritisk til Gambits rolle i Sandberg-dramaet

- Har nærmest henrettet denne kvinnen
Da Sandberg og Letnes sto midt i mediestormen i august, varslet Frp-profilen søksmål mot flere medier. Han var særlig forbannet på NRK, TV 2 og Fiskeribladet.

- Statskanalen har vært verst og TV 2 har vært nummer to. NRK er totalt kompetanseløse på Iran, sa Sandberg da han gjestet et Gambit-arrangement i Arendalsuka dagen etter at han hadde gått av som fiskeriminister.

Det var medienes behandling av Letnes som fikk Sandberg til ta i bruk det sterkeste kruttet.

- Når det gjelder Bahareh, så har hun en eneste ambisjon og det er å drive handel mellom Iran og Norge og kulturutvikling mellom Iran og Norge, men det mediene har holdt på med i ukevis er å finne en tråd som knytter henne opp til regimet i Iran uten et fnugg av bevis. Dere har nærmest henrettet denne kvinnen, tordnet Sandberg i Arendal i august.

Da kunne han også melde at alt av saker nå vil bli gjennomgått av et kobbel med advokater som «ikke har norsk statsborgerskap».

- Må saksøkes oftere
Selv om de nå dropper søksmålene, mener Sandberg og Letnes at norske medier slipper for lett unna.

- Norske medier behøver å måtte stå til ansvar for sine feil, de bør saksøkes langt oftere for å lære og for å få en bedre moral. Norske journalister river ned all tillit og troverdighet til en objektiv presse, skriver de i boken.

- Vi kan dessverre ikke fjerne sviket vi har opplevd, vi kan ikke glemme hvordan et samlet pressekorps valgte å bruke rykter og sladder for å hugge løs på oss, men likevel er tiden inne for å sette strek.

- Fadese fra TV 2
Per Sandberg og Bahareh Letnes lufter sin irritasjon over TV 2 i kapittelet «TV 2 gjør feil på feil på feil». Kapittelet handler om et intervju Siv Jensen gjorde med TV 2 Nyhetskanalen 7. august.

- Intervjuet var en fadese fra TV 2s side, der det kom seks påstander fra journalistene Cathrine Fossum og Øyvind Brigg som var direkte feil, og som viste at de hadde misforstått en rekke fakta om Iran, og der de la feilaktige forutsetninger og tendensiøse føringer på spørsmålet, skriver de.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække gikk ut 16. august og rettet og beklaget tre faktafeil i intervjuet, men selv da mener Sandberg og Letnes at det oppsto feil.

Inntar bokhøsten:

Per Sandberg og Bahareh Letnes lanserer sin nye bok «Fremmede makter har flyttet inn» på Litteraturhuset i Oslo mandag. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix