Onsdag skal Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandle den eneste klagen som er kommet inn etter medienes massive dekning av Per Sandbergs kontroversielle Iran-reise, hans forhold til Bahareh Letnes, og den turbulente avgangen som statsråd. Bak klagen mot Fiskeribladet står eksministerens datter, Charlotte Kjær Sandberg. 

«Slik klager ser det, har Fiskeribladet brukt kilder ukritisk og spredt «masse løgner om min far og vår familie», skriver hun i klagen.

PFU skal blant annet ta stilling Fiskeribladets påstand om at Sandberg og Letnes var blitt samboere i statsrådsleiligheten. 

Charlotte Kjær Sandberg opplyser i PFU-klagen at hun var i kontakt med Fiskeribladet for å avkrefte den publiserte påstanden om at Per Sandberg og Bahareh Letnes bor sammen. Hun skriver: «Svaret jeg fikk klokken 00.07, der journalisten var totalt uinteressert i en annen vinkling på denne saken, og at min far kunne takke seg selv, når han ikke svarte dem». 

Les også: Sandberg og Letnes dropper søksmål mot mediene: - Verken krefter eller energi nok

Truer med rettslige skritt
Da Per Sandberg og kjæresten kjæresten Bahareh Letnes lanserte sin nye bok i går, varslet de at de går bort fra tidligere trusler om å saksøke flere medier. Unntaket er Fiskeribladet, som de fortsatt vurderer rettslige skritt mot. I boken kommer Sandberg og Letnes med ramsalt kritikk av Fiskeribladet på side etter side. 

«Den offentlige oppmerksomheten rundt forholdet vårt begynte ikke i Se og Hør, men i Fiskeribladet», heter det i boken. I slutten av boken skriver paret at «Fiskeribladet er uten tvil den publikasjonen som har fart med mest sladder og usannheter».

Da Fiskeribladet skulle intervjue paret på pressekonferansen mandag, var tonen alt annen enn hjertelig.

- Jeg snakker ikke med Fiskeribladet, sa Sandberg fort da journalist Anders Furuset og redaktør Øystein Hage var klare til å intervjue det bokaktuelle paret.

Les også: Sandberg hevder aktører ville sponse søksmål mot mediene

- Det opplevdes som utpressing
Mens videoreporteren forsøkte seg med noen spørsmål, stod hans redaktør taus siden av og fulgte nøye med på seansen som utspilte seg på Litteraturhuset. 

- Jeg har egentlig ingen kommentarer til det Fiskeribladet måtte skrive, sa Sandberg, som likevel svarte på noen spørsmål om fiskeri og tiden som fiskeriminister. Frp-profilen ba avisens reporter lese boken da han ba om kommentar til at Sandberg og Letnes vurderer søksmål mot Fiskeribladet.

Letnes, som forholdt seg helt taus under intervjuet, sier til Kampanje:

- Jeg reagerte på at Fiskeribladet kalte meg fiskerieksportør da de skrev om oss i sommer. Vi sa at det var feil, men de skrev likevel at jeg er det. Jeg har ingen respekt for den avisen.

- Jeg har hatt mange disputter med Fiskeribladet, men det vi reagerer på den ukritiske kildebruken og det som opplevdes som utpressing, sier Sandberg.

Les mer: «Karma vil bite dere bak, vær trygg», skrev Sandberg til redaktør

Les også: Nytt Sandberg-sammenstøt for avisredaktør: - Det er et intenst trykk

Redaktør ikke redd for søksmål
Fiskeribladets redaktør mener avisen kun har drevet vanlig kritisk journalistikk. Han frykter ikke søksmål.

- Vi får bokstavelig talt slakt i boken, men jeg kan ikke se hva Sandberg skal saksøke oss for. Om vi skulle bli felt i PFU så ser jeg ikke noe grunnlag for søksmål. 

Den tidligere Frp-nestlederen og statsråden sier boken «Fremmede makter har flyttet inn. Justismord og politisk drap» er skrevet i et forsøk på å renvaske henne for beskyldningene om at hun er en iransk spion som satte opp en «honningfelle» for den tretti år eldre tidligere fiskeriministeren.

Per Sandberg gikk av som fiskeriminister og nestleder i Frp 13. august i kjølvannet av at han mot PSTs stående råd hadde tatt med seg tjenestetelefon på en privat ferie til i Iran, uten å varsle Statsministerens kontor på forhånd. Det ble også kjent at han tidligere hadde tatt med tjenestetelefonen på en reise til Kina. PST har senere konkludert med at Sandbergs telefon trolig er blitt kompromittert under disse reisene.

Bittert skillsmisseoppgjør
I boken hevder Sandberg at hans avgang hadde lite med dette å gjøre, men handlet om et umenneskelig personlig press. Han viser til at han sto midt i et bittert skilsmisseoppgjør og foreldrerettstvist med sin fraseparerte kone Line Miriam Sandberg, som er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Tittelen «Fremmede makter har flyttet inn» henspiller på ordlyden i bekymringsmeldinger ekskona sendte til Statsministerens kontor og Frp-leder Siv Jensen om eksmannens nye forhold til Bahareh Letnes.

Les også: PR-profiler om Per Sandberg: - Henger i en tynn tråd (abo.)

Les også: Sandbergs omstridte Iran-reise skygget for Erna Solbergs PR-stunt