I dag var det klart for en ny episode av den evige debatten om FM og DAB på Stortinget. Senterpartiet, som var med og stemte for slukkingen av FM-nettet og overgangen til DAB i 2011, stilte kulturminister Trine Skei Grande til veggs. 

- Vil statsråden foreta en ny vurdering av å få P1 på FM-båndet for å gjenopprette beredskapen på samme nivå som før FM-slukkingen, og hvilke tiltak vil departementet iverksette for å kompensere for den svekkede beredskapssituasjonen? spurte mediepolitisk talsperson i Sp,  Åslaug Sem-Jacobsen, i sin interpellasjon til ministeren. 

Bakteppet var sommerens svake lyttertall for radio, som førte til at Sp foreslo å slå FM-nettet på igjen. Da slo Norkring, som driftet FM-nettet, fast overfor Kampanje at det ikke lot seg gjøre per dags dato. Etter at FM-nettet ble skrudd av, ble de beste FM-senderne pakket ned av Norkring og sendt til Afrika, kunne Kampanje melde i den opphetede DAB-feiden i sommer. 

Se debatten her! 

Les mer: Kan ikke skru på FM-nettet igjen: - Finnes ingen av- og på-knapp

- Folk snur ryggen til radio
Sp, som i 2016 ville utsette slukkingen av FM, gir seg ikke.

- Vi må alle ta beredskapen på alvor, vi må få beredskapsmeldinger på FM-nettet som når alle, ikke bare befolkningstette områder og ikke bare de som har tatt seg råd til en DAB-radio. Vi anbefaler å få P1 på FM-nettet igjen, sa Sem-Jacobsen på Stortingets talerstol.

Hun mener overgangen til DAB har slått feil.

- FM-slukkingen har dessverre ført til lytterflukt. Folk snur ryggen til radio. Det er trist. FM-slukkingen har skylden fordi det er det eneste som skiller Norge fra andre land vi alltid har lignet på radiomessig, som Sverige og Finland, hvor lyttertallene holder seg på det nivået vi hadde før slukkingen. Det nytter ikke å skylde på konkurransen fra strømming og podkast, for konkurransen er like stor i nabolandene. I sommer var det verst. Da var den daglige radiolyttingen den laveste siden krigen, godt under 50 prosent. Da ble jeg bekymret, sa Sps mediepolitiske talsperson.

Les også: Radiotopper i klinsj: - Ikke kall meg lovbryter. Trekk det tilbake! 

Grande: - Useriøst
Kulturministeren sablet ned forslaget fra Sp. 

- DSB og Nkom har vurdert DAB-nettet som mer robust enn FM-nettet, sa Trine Skei Grande i Stortinget i dag. 

- Jeg mener det er useriøst å påstå at beredskapen har med lyttertallsutviklingen å gjøre. Myndighetenes beredskap baserer seg ikke bare på radio. Radio er fremdeles en viktig kanal for å nå ut med viktige meldinger til befolkningen. Samtidig har betydningen av kringkastet lyd og bilde blitt redusert de siste 20 årene på grunn av internett, mobiler og etter hvert smarttelefoner. 

Hun avviser forslaget om å skru på NRK P1 på FM-nettet igjen.

- Jeg er redd det er et dårlig gjennomtenkt forslag, sa Grande, som ikke skjønner hvordan en kanal som har en daglig lytteroppslutning på 29 prosent skal gi hele befolkningen tryggere beredskap.

Les også: Grandes fredsmekling i DAB-striden endte med full utblåsning

Advarte mot millionsmell
Hun mener også prisen for å skru på P1 på FM-nettet blir altfor høy.

- Det er vanskelig å gi et sikkert overslag på hvor mye det vil koste å opprette FM-nett for bare P1, men det er mest nærliggende å ta utgangspunkt i prisen NRK i dag betaler for DAB, siden arbeid, investeringer og utstyr er ganske likt. NRK anslår at et nytt FM-nett for P1 vil koste NRK mellom 270 og 360 millioner kroner i årlig leie basert på en avskrivningstid på fem til ti år, sa Grande.

Kulturministeren kunne også fortelle at NRK ikke tror et FM-nett for P1 vil kunne være i drift før 2020.

- I sum vil Sps forslag koste uforholdsmessig mye, vil ta lang tid å realisere og vil ha liten effekt på beredskapen. Kostnaden vil derfor neppe stå i forhold til nytten kanalen ville ha hatt. 

Giske: - Avsporing av kulturministeren
Også tidligere kulturminister Trond Giske, som er mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, kastet seg inn i debatten. Han deler Sps bekymring over radiokanalenes lytterfall. 

- Sp har et godt poeng når de sier at det er fullt mulig  å gjenopprette FM-nettet. Det kan man gjøre uten å ha en full utbygging i tunneler, slik kulturministeren sier. Det er en avsporing. Å gjenopprette P1 på FM ville være en forbedring, selv om det ikke blir like omfattende dekning som før slukkingen. Dette får regjeringen håndtere, sa Giske. 

 Han er likevel kritisk til Sps forslag om å slå på FM-nettet.

- Å skru på FN-nettet igjen etter at millioner av mennesker har kvittet seg med FM-apparater er jeg ganske sikker på ikke er en god løsning

- Villedet av tv-overgangen
Giske tror politikerne og radiobransjen så seg blind på tv-overgangen fra analogt til digitalt nett da beslutningen om å slukke FM-nettet ble banket gjennom.

- Jeg tror det var den vellykkede overgangen på tv som villedet oss da vi kom til radio, vi trodde skiftet var like enkelt, sa Giske.

Han mener lytterne ikke har opplevd samme merverdi som ved overgangen til digitalt tv-nett fordi radiolytterne allerede hadde tilgang til digitale nisjekanaler via nettet. Giske mener også radiobråket er blitt forsterket av FM-nettet ble opprettholdt da DAB-nettet ble åpnet over hele landet.