Den amerikanske presidenten er omtalt nesten tre ganger så mye som fotball-VM. Likevel er det sistnevnte nordmenn opplever som best dekket, viser årets tredje AgendaTracker.

Også gruvedramaet i Thailand utmerker seg i nyhetsbildet, der 41 prosent svarer at saken om det thailandske guttefotballaget har gjort inntrykk.

- Det var mange som holdt pusten under de dramatiske ukene da de tolv guttene og fotballtreneren deres var innesperret i en grotte fylt med vann. Uvissheten om det ville gå bra og hvordan en skulle få de thailandske guttene ut gjorde saken til en virkelighetsthriller, sier Marie Langebeck, rådgiver i PR-operatørene.

Fotball og krig
Ikke overraskende er Fotball-VM den desidert største gladsaken de siste månedene, mens krigen i Syria og flyktningstrømmen er det som opprører oss mest. 95 prosent svarer at krigen gjør de meget eller litt triste, mens 92 prosent svarer at mediedekningen av mennesker på flukt fra krigsherjede områder gjør dem triste.

- Krigen i Syria har dominert mediebildet gjennom flere år, og det er mye som tyder på at den dramatiske borgerkrigen fortsetter å engasjere, sier fungerende analysesjef i Retriever, Sigmund Wøien.

Også valget i Sverige har opprørt nordmenn, og 55 prosent sier at riksdagsvalget i nabolandet har gjort dem triste.

- Det er sjeldent at valg utenfor egne landegrenser engasjerer oss så mye, men så var det også en helt spesiell situasjon i Sverige. Oppslutningen til det ytterliggående høyrepartiet Sverigedemokraterna og det store maktspørsmålet vekket stor interesse hos journalister og lesere her hjemme, sier Wøien.

Lite engasjerende politikk
Kun fire prosent svarer at Arendalsuka har gjort inntrykk på dem, til tross for relativt mye spalteplass.

- Det er mye som tyder på at mektige organisasjoner og politikere som debatterer, snakker og fester, ikke vekker det store engasjementet blant folk flest, sier Langebeck i PR-operatørene.

- Parallelt med Arendalsuka fikk Per Sandberg-saken mye oppmerksomhet i mediene. Den avgåtte fiskeriministeren kan derfor ha tatt litt av oppmerksomheten bort fra selve arrangementet, legger hun til.

AgendaTracker-undersøkelsen, som er et samarbeid mellom Retriever, PR-operatørene og YouGov, kartlegger hvilke mediesaker nordmenn har fått med seg og hvordan de reagerer på dem. Den gjennomføres hvert kvartal blant et representativt utvalg nordmenn.