I dag fyller NRK P3 et kvart århundre. Kanalen ble lansert 2. oktober i 1993 samtidig med at statskanalen gikk fra to til tre radiokanaler. Det skjedde på en tid da medielandskapet var i fundamental endring. Kringkastingsmonopolet til NRK opphørte etter flere år med politiske brytninger der parabolforbudet (på begynnelsen av 1980-tallet var paraboler forbudt i Norge!), nærradioeksplosjonen og etter hvert også den kommersielle allmennkringkastingen.

Bakgrunnen for at NRK fikk muligheten til å gå fra to til tre radiokanaler var knyttet opp mot etableringen av landets nye reklamefinansierte radiokanal, P4. 

Det skjedde på kulturminister Åse Klevelands (Ap) vakt. Kleveland var mor til mange nye tv- og radiokanaler. Først TV 2 i 1992, så kom P3 og P4 året etter. Mor Åse.

Men på 25-årsdagen til P3 og på dagen da NRK la om fra to til tre radiokanaler, er det verdt å minne om at radiobråk ikke er noe nytt. Mye av støyen vi har vært vitne til den seneste tiden med overgangen fra FM til DAB minner om bråket som kom for 25 år siden.

Lyttertallene falt og kritikken, som først og fremst var drevet frem av mediene med overskrifter som «Kaos og opprør» og «NRKs kjempetabbe», lot ikke vente på seg. Det var frustrasjonen over ikke å finne frem på FM-båndet og anklager om at NRK hadde «rota det til» for lytterne som dominerte. Radiodirektør Tor Fuglevik ble så til de grader utskjelt (mange vil sikkert kalle det mobbing) og kravene om at daværende kringkastingssjef Einar Førde måtte rydde opp, tiltok i styrke.

Men Førde stod fast på sin trekanalstrategi som ble lansert under slagordet «Einar i tre kanaler» og la med det grunnlaget for det norske multikanalsystemet og det vi i dag kjenner som mer målgruppeorienterte kanaler.

Over natten fikk det norske folk radiokanaler som henvendte seg til ulike målgrupper og lyttersegmenter. P1 skulle være den brede «folkekanalen», P2 skulle være «kulturkanalen» og den nye radiokanalen P3 skulle være «ungdomskanalen». En morsom historie fra den tiden; da kanalene ble lansert serverte NRK pressen hamburgere i P3, lapskaus i folkekanalen og sannsynligvis enten franske oster eller kaviar i P2 (menyen som ble servert i P2 har vi aldri helt klart å få bekreftet).   

Senere kom både Alltid Nyheter, Alltid Klassisk og mP3 og hele den norske radiobransjen har i dag giret seg inn på målrettede kanaler.

Etter noen år stilnet kritikken mot NRK. Lyttertallene beveget seg oppover igjen (selv om streiken i NRK sommeren 1994 gjorde livet surt for statskanalen og tilsvarende lettere for nykommeren P4) og radiodirektør Tor Fuglevik fikk til slutt rosen han fortjente.

Men med overgangen fra FM til DAB friskt i minne, er det ingen tvil om at (radio)historien gjentar seg selv. 

Omlegging fra to til tre kanaler i NRK er veldig likt det som nå skjer med overgangen fra FM til DAB.

Det første året etter omleggingen var et helvete for NRK og det har vært et helvete det første året etter slukkingen av FM og overgangen til DAB også.

Radioen er uten tvil verdensmester i mediestøy og dagens radiojubileum minner oss om at bråk i eteren og utskjelte radiosjefer ikke er noe nytt. 

Et halvt år etter siste FM-slukking, er det for DAB-entusiastene bare å smøre seg med tålmodighet. Selv om utfordringene fortsatt er mange, viser historien at det tar mellom ett og to år før nye medievaner setter seg.

Så gratulerer til NRK og NRK Radio og NRK P3 både med dagen og med radiojubileet.