Podkasten Tinius Talks presenteres på Kampanje.com etter avtale mellom Stiftelsen Tinius og Kampanje og uten noen form for økonomiske bindinger.

Er merkevarer blitt et ord vi bare drar med oss fra gamle dager? spør Kjersti Løken Stavrum i den nyeste podkasten om medier og merkevarer fra Stiftelsen Tinius.

- Jeg får jo fullstendig angst når folk snakker om merkevarebygging av meg, da kjenner jeg at jeg får en oppkastfølelse bak i halsen min. Det handler om personlighet, og om å være deg selv. Det samme gjelder merkevarer og mediehus, som for venner: Alles venn, er ingens venn, sier Susanne Kaluza, som er daglig leder i SHE og som har en bred mediebakgrunn.

- Du kan ikke være en sladreavis 10 prosent av tiden og så tro at du skal ha troverdighet 20 prosent av tiden. Ikke sant? Da får du en schizofren personlighet som veldig få liker, fortsetter hun.

Men det er ikke nødvendigvis en enkel fasit på hva som bygger merkevare og hva som kan uthule en merkevare.

- Jeg tenker at når VG Partnerstudio og DN som har bygget opp en god innholdsmarkedsføringsavdeling kan lage stoff som like gjerne kunne vært skrevet av VG Helg for eksempel, så er det noe som sannsynligvis styrker VGs merkevare hos folket men som vi som journalister synes er vanskelig, sier Kaluza. 

- Det undergraver journalistikken vi holder på med, at vi lager reklame som ligner på journalistikk i altfor stor grad. Men så er det så vanskelig fordi vi er så avhengig av å skape inntekter for å finansiere journalistikken at vi er villig til å svelge den kamelen, sier Karlsen.

Ukebladet Se og Hør blir trukket frem som en tydelig merkevare. 

- Se og Hør har hatt en gjenkjennelig tone of voice i alle år. Det har vært elleville jubelbilag og smellvakre Dolly Parton fra ende til annen. Du ville kjent det igjen uansett om det var en Se og Hør-logo på det eller ikke, sier Kaluza.

Her kan du høre hele sendingen om medier og merkevarer med Susanne Kaluza og Marius Karlsen:

Har du hørt de siste episodene fra Stiftelsen Tinius? Hvis ikke, kan du lytte til de her:

Hvorfor får svenske journalister så mye hat og trusler rettet mot seg? Hør mer om forskjellene mellom svensk og norsk mediebransje:

Er GDPR en styrke eller en hemsko for mediebransjen? Hør mer om personvern og behandling av digitale data: